Povežite se s nama

U fokusu

Zbog prijevremenih izbora u Varaždinu župan Stričak pokreće inicijativu za izmjenu zakonskih rješenja koja se tiču lokalnih izbora

Objavljeno:

- dana

Učinkovitije obavljanje poslova i povećanje kvalitete javnih usluga koje se pružaju građanima u općinama, gradovima i županijama, cilj je projekta “Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave” koje provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Domaćin četvrte konferencije projekta, koje je održana danas, 23. siječnja, u Županijskoj palači u Varaždinu za predstavnike gradova i općina, bila je Varaždinska županija.

Riječ je o projektu vrijednom 20.076.342,14 kuna koji se financira kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2022.“, a prvi je korak prema promjenama u sustavu lokalne samouprave.

– Cilj projekta je unaprijediti učinkovitost sustava javne uprave kroz optimizaciju sustava lokalne, područne (regionalne) samouprave. Glavni rezultat projekta je uspostava digitalne platforme za praćenje kapaciteta jedinica putem koje će biti dobivena objektivna slika o potencijalima svake županije, svakoga grada i općine za obavljanje poslova iz njihovog samoupravnog djelokruga. Kroz Središnju bazu podataka digitalno će se prikupljati i obrađivati podaci o jedinicama te izračunavati indikatori za njihovi kategorizaciju. Baza će sadržavati oko 440 vrsta podataka o poslovima i ustrojstvu općina, gradova i županija, a njihovi financijski, administrativni i kadrovski kapaciteti mjerit će se na temelju oko 190 indikatora – istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je da je na području Varaždinske županije 28 jedinica lokalne samouprave, šest gradova i 22 općine.

– Sve naše jedinice lokalne samouprave opravdale su svoje postojanje. Da nemaju status općina i gradova, pitanje je kako bi danas ta mjesta izgledala. Bi li Općina Gornji Kneginec bila najrazvijenija u županiji da je u sastavu Grada Varaždina? Bi li se u Općini Bednja, koja je najudaljenija od županijskog središta, provodile sve te investicije? Bi li općine Donja Voća, Visoko, Mali Bukovec, Maruševec ili Petrijanec bile danas to što jesu da nisu imale mogućnost same odlučivati o svojoj sudbini? Ponavljam, sve naše jedinice lokalne samouprave opravdale su svoje postojanje, no uvijek postoji mogućnost da se napravi iskorak. Upravo je to predviđeno ovim projektom Ministarstva pravosuđa i uprave. Na našim općinama je da razmotre bi li svojim građanima još bolje usluge mogli pružiti kroz jednu od mogućnosti funkcionalnog spajanja, primjerice, putem zajedničkog službenika, zajedničkog upravnog odjela ili putem zajedničkog trgovačkog društva ili ustanove. Time bi se, s jedne strane, ostvarile uštede, a s druge napravio iskorak u funkcioniranju naših općina i gradova – istaknuo je župan Stričak.

Izmjena zakona

Najavio je da će pokrenuti inicijativu za izmjenu zakonskih rješenja vezanih uz provođenje lokalnih izbora, a s obzirom na događanja u Gradu Varaždinu koja su dovela do raspisivanja prijevremenih izbora za Gradsko vijeće.

– Naš prijedlog će biti da se, ako gradonačelnik ili načelnik barem dva puta ne uputi prijedlog proračuna na usvajanje gradskom, odnosno općinskom vijeću, te ako ne predloži Odluku o prijevremenom financiranju, prijevremeni izbori raspisuju za vijeće, ali i za gradonačelnike/načelnike te njihove zamjenike. Jer ako samo jednom uputiš prijedlog proračuna predstavničkom tijelu, poduzeo si sve da ti ostaneš gradonačelnik ili načelnik, a da predstavničko tijelo ide na izbore. To se zove bezobrazluk, jer te nije briga niti za zaposlenike jedinice lokalne samouprave, zaposlenike škola, odgojiteljice u vrtićima, za nikoga osim za sebe. To nije dobro i zbog toga ćemo inicirati izmjenu zakona – najavio je Stričak.

U fokusu

HŽ: Na dionici Čakovec – Varaždin – Koprivnica vlakovi će voziti 100 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su sastanak s predstavnicima HŽ Infrastrukture, predsjednikom Uprave Ivanom Kršićem i zamjenicom direktora Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova Janjom Groš na temu kapitalnih projekata u gradu Varaždinu.

Sastanku su prisustvovali i direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina Vlado Podbrežnički, predstavnici tvrtke Via plan, projektant Igor Mrak te Voditeljica odsjeka za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture Grada Varaždina Martina Cesar-Kelemen.

Najvažnija tema sastanka bila je rješavanje problema Kućanske rampe stoga je Via plan prezentirao trenutni status izrade glavnog projekta deniveliranog prolaza ispod pruge i rekonstrukcije dvaju raskrižja na ulici Frana Supila te se provela konstruktivna rasprava oko operativnih izazova. Također su otvorena pitanja rješavanja imovinsko pravnih odnosa, odnosno imovine HŽ Infrastrukture koja bi mogla biti interesantna Gradu Varaždinu za dugoročni zakup, kao i problematika rješavanja pružnih prijelaza bez branika ili polubranika u Varaždinu. Predsjednik Uprave pojasnio je predstavnicima Grada Varaždina u kojem smjeru se radi na razvoju i ulaganju u HŽ Infrastrukturi, odnosno rekonstrukciji i modernizaciji željeznica.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je, između ostalog, važnost povezivanja grada Varaždina željezničkim prometom s ostalim dijelovima Hrvatske, posebice Zagrebom. Predsjednik Uprave je izvijestio Grad Varaždin da je u tijeku natječaj za rekonstrukciju regionalnih i lokalnih pruga za dionicu Čakovec – Varaždin – Koprivnica vrijedan 170 milijuna eura čime će se podići brzina na pruzi između navedenih gradova na 100 km/h.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan proglasio elementarnu nepogodu od tuče za Grad Novi Marof i Općinu Breznički Hum

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: posljedice tuče u Podrutama

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode od tuče za Grad Novi Marof te za Općinu Breznički Hum.

Naime, Grad Novi Marof i Općinu Breznički Hum dana 16. lipnja 2024. godine pogodila je prirodna nepogoda tuča s velikim razmjerima štete i to prvenstveno na voćarskim, vinogradarskim, povrtlarskim i ratarskim kulturama. Prve procjene šteta na poljoprivrednim kulturama kreću se od 60% do 100%.

Isto tako na nekim dijelovima naselja u općini Breznički Hum velike su štete i na komunalnoj infrastrukturi, cestama i lokalnim putevima.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta zaprimilo je 19. lipnja zahtjeve od Grada Novog Marofa i od Općine Breznički Hum za proglašenjem prirodne nepogode.

Uvidom u spomenute zahtjeve utvrđeno je da su isti podnijeti sukladno citiranoj odredbi ZUUPPN te da su ostvareni zakonom propisani uvjeti za proglašenjem prirodne nepogode na navedenom području.

Prilikom konačne procjene štete županijsko povjerenstvo prihvaća isključivo procjene koje je obavilo općinsko povjerenstvo.

Županijsko povjerenstvo prijavljene konačne procjene štete dostavlja Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima u roku od 60 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode putem Registra šteta. Prilikom konačne procjene štete županijsko povjerenstvo prihvaća isključivo procjene koje je obavilo općinsko ili gradsko povjerenstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje