Povežite se s nama

U fokusu

Županijska bolnica Čakovec ispričala se Ani Novak zbog neugodnih situacija koje su doživjele ona i njezina majka

Objavljeno:

- dana

Nakon pritužbe koje je Ana Novak iznijela na tretman nje i njezine majke na Odjelu gastroenterologije Županijske bolnice Čakovec, a potom ih i javno objavila na društvenim mrežama, bolnica se ispričala zbog, kako se potužila Ana Novak, neugodnih situacija doživljenih na Odjelu.

Priopćenje Županijske bolnice donosimo u cijelosti.

“Bolnica je odmah po dospijeću pritužbe započela internu proceduru utvrđivanja okolnosti koje su dovele do nesporazuma, a koje ćemo u ponedjeljak dostaviti podnositeljici pritužbe. Također, istog ćemo dana o slučaju i pritužbama obavijestiti Ministarstvo zdravstva i zatražiti da sami istraže je li i kako došlo do pogreške na Odjelu gastroenterologije, a koja se prvenstveno odnosi na lošu komunikaciju na relaciji obitelj pacijenata – liječnik.

Činjenicu da je za vrijeme boravka kćeri kod majke u bolničkoj sobi, preminula pacijentica u istoj sobi, a sestra joj mijenjali infuziju, ako je istinita – neobranjiva je. Mogli bismo ju pokušati braniti vrlo teškim stanjem pacijentice zbog čega je uglavnom spavala, ali nećemo, pustiti ćemo da nadzor utvrdi je li ova tvrdnja istinita i u skladu s nalazom poduzeti daljnje korake.

– Ani Novak i njezinoj majci se, ukoliko se zaista dogodilo na način kako ona tvrdi, i osobno ispričavam zbog ove velike neugodnosti. Također, što se tiče pritužbe na manjak informacija i je li bilo pogrešaka u postupku liječenja, naša će bolnica poduzeti sve radnje kako bi ubuduće, neovisno jesu li ondje zbog vikenda ili praznika samo dežurni liječnici, uspostavila pravovremena komunikacija liječnika i obitelji pacijenata. Apsolutno je jasno da oni što prije trebaju dobiti kvalitetnu informaciju, ne samo zbog profesionalnih nego i moralnih razloga, a je li gđa. Novak traženu informaciju mogla dobiti i ranije nego ju je dobila, pustit ćemo da odluče više instance, nakon provedenog nadzora – ističe ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo županijske bolnice Valerija Korent kaže:

 Žalosti  me da je uopće došlo do ovog događaja i da se on rješava putem medija i internetskih stranica, a prije nego što su se u ustanovi završile sve zakonske radnje koje su u tijeku i kako bi se utvrdile sve činjenice iznesenog događaja.  U tijeku su očitovanja djelatnika te nadzori koji će utvrditi jesu li točne činjenice svih navoda gospođe Novak. Prema tome će se poduzimati potrebne mjere i zakonite radnje. Sestrinska profesije koja je sve zahtjevnija, iziskuje veliki stručni i profesionalni angažman svake medicinske sestre i tehničara i cilj je zdravstvena njega i skrb bolesnika, empatija i profesionalan odnos te individualni pristup ovisno prema zdravstvenom stanju svakog pacijenta.”

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

U fokusu

Što se događa? Sve manje Hrvata pije pivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve manje Hrvata pije pivo, pokazalo je aktualno istraživanje provedeno u travnju ove godine.

Prema istraživanju koje su proveli agencija Hendal i magazin Ja trgovac, lani je u Hrvatskoj pivo pilo 71 posto građana starijih od 16 godina. Prije dvije godine pivopija je bilo 79 posto, što je osjetno više nego danas.

Tržišni lider, Zagrebačka pivovara, uprihodio je lani 199 milijuna eura, što je više za 18 posto nego predlani. Neto dobit bila je 35 milijuna eura, a to je skok od 31,5 posto.

Pivovara Heineken Hrvatska ostvarila je 141 milijun eura prihoda uz rast od 13,5 posto. Neto dobit iznosila je 8,3 milijuna eura.

Koprivnički Carlsberg, treći na tržištu, imao je 70,24 milijuna eura prihoda, što je 13,5 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 2,56 milijuna eura i bila je veća za 35 posto.

Lager ili pilsner je najpopularnija vrsta piva koju preferira 73 posto konzumenata ili 5 posto više nego tijekom 2021. godine. Na drugom mjestu je pivo s voćnim okusom (radler) koje preferira 12 posto potrošača, otkrilo je istraživanje.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje