Povežite se s nama

Život i društvo

Zeljarijada: sva sarma ove će se godine raditi u Vidovcu, a umjesto riže koristit će se hajdinska kaša

Objavljeno:

- dana

Zeljarijada u Vidovcu ove se godine održava 25. put, a na rasporedu je od 22. do 24. rujna.

KUD Vidovec organizirao je bogat zabavni, društveni i gastronomski program.

Na današnjoj konferenciji za medije u Županijskoj palači rečeno je da će se sva sarma raditi u Vidovcu te da će se umjesto riže za izradu koristiti hajdinska kaša. Više neće biti cilj napraviti najdužu sarmu, a za izradu ovogodišnje sarme koristit će se oko tone mesa, plus drugi sastojci.

– U petak, 23. rujna, započinjemo sa zeljarskim igrama u kojima sudjeluju djeca osnovnoškolske dobi iz osnovnih škola Vidovec i Tužno. Nakon toga predstavit ćemo Varaždinsko zelje uz prikaz gaženja zelja. U zabavnom dijelu programa u petak će nastupiti Tragovi i Active band. Subotu započinjemo s gospodarskim sajmom i sajmom zaštićenih proizvoda. Kuha se megasarma, a podjela počinje od 12 sati. Sarma se ove godine vratila u Vidovec te se priprema u Vidovcu, od početka do kraja. Mejaši i Amazona band zaduženi su za subotnju zabavu. U nedjelju će se održati Međunarodna smotra folklora i mimohod KUD-ova. Očekujemo oko 500 sudionika, a time pokrivamo teritorij cijele Hrvatske običajima i kulturom. Dolaze nam i gosti iz Makedonije, Češke, Slovenije i Mađarske. Dolaze konjari i konjske zaprege. Svime time Zeljarijada ima međunarodni karakter – rekla je predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković. Ona je zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji.

Posljednjeg dana Zeljarijade zabavljat će Faringaši i Dinacordi Luna band.

Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja i suvlasnica OPG-a Cafuk, istaknula je da će posjetitelji imati prigodu jesti sarmu kakva se priprema u Vidovcu i nešto je drugačija od one prijašnjih godina. Dodala je da se radi o prozvodima koji su zaštićeni u Varaždinskoj županiji. Marija Cafuk je istaknula da je za poljoprivrednicima teška proizvođačka godina, ali unatoč problemima sve vidovečke poljoprivredne udruge sa svojim su se donacijama uključile u organizaciju Zeljarijade te im je zahvalila na tome.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić od početka sudjeluje u organizaciji Zeljarijade te je zadovoljan što je ona rasla te postala od međunarodnog značaja. Istaknuo je da se radi o jedinoj gastro manifestaciji koja promovira autohtone proizvode te je važna i za razvoj ruralnog turizma. Sve je pozvao u Vidovec na Zeljarijadu.

Zamjenica župana Silvija Zagorec pohvalila je trud, marljivost i entuzijazam pojedinca i udruga koji već 25. godinu organiziraju Zeljarijadu. Također je govorila o važnosti zaštite Varaždinskog zelja.

Sarmu će pripremati kuhar Eugen Đurđek.

Glavni pokrovitelj Zeljarijade je Ministarstvo poljoprivrede, a pokrovitelji su Općina Vidovec i Varaždinska županija. Sponzori su PPP Cafuk i Kudelić mesna industrija.

Život i društvo

Mimohodom, pjesmom i plesom obilježen Dan starijih osoba u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska županija

Veselo, raspjevano i rasplesano bilo je u danas, 1. listopada, u samom središtu grada Varaždina, a sve zahvaljujući članovima Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije koji su, sada već tradicionalnim, mimohodom varaždinskim ulicama i trgovima obilježili Međunarodni dan starijih osoba.

Predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen istaknula je kako su se danas okupili predstavnici umirovljenika općina i gradova s područja Varaždinske županije kako bi se u prvom redu proveselili, ali i pokazali široj društvenoj zajednici da su i oni doprinijeli razvoju društva, te da još uvijek svojim angažmanom mogu puno dati društvu kao cjelini.

–  Savez broji 32 udruge umirovljenika i starijih osoba s područja Varaždinske županije i okuplja više od 7500 osoba, a danas nas je ovdje 300-tinjak u narodnim nošnjama kraja iz kojeg  dolaze. Osim ovog mimohoda, tijekom godine Savez ima čitav niz aktivnosti; od „Umirovljeničke kajkavijade“, manifestacije kojom njegujemo kajkavsku riječ i običaje, do sportskih susreta umirovljenika koji ujedno predstavljaju i najveće okupljanje umirovljenika ne samo u Varaždinskoj županiji, već i šire, a jedna od značajnijih proslava nam je i proslava zlatnog i dijamantnog pira naših članova. Tu je i tradicionalna podjela uskrsnih paketa, božićni umirovljenički bal, kao i obilježavanje niza značajnijih datuma – nabrojala je Jadranka Bahlen istaknuvši kako sve ove aktivnosti ne bi mogli provesti bez podrške Varaždinske županije.

–  Nikada se za umirovljenike u Varaždinskoj županiji nije toliko izdvajalo kao sada, što samo pokazuje da Varaždinska županija brine o osobama starije životne dobi, poštuje nas i uvažava i u njoj uvijek imamo prijatelja i partnera – zahvalila se Jadranka Bahlen.

Zahvaljujući vrijednim rukama članica i članova Saveza, građani su imali prilike kušati i kolače kakve su nekad pripremale naše bake.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje