U sklopu 9. umjetničke kolonije Štrigova 2019. protekloga tjedna otvorene su izložbe koprivničkoga umjetnika Željka Mucka, pripadnika grupe Contra, na tri lokacije.

Ispod površine

U četvrtak je pod nazivom “Ispod površine” otvorena retrospektivna izložba u Muzeju Međimurja, gdje su prikazana velika i kompleksna ulja na platnu apstraktnog izričaja. U Župnoj crkvi svetoga Jeronima u subotu su izložena njegova djela sakralnoga karaktera, dok su dan kasnije njegovi radovi na papiru postavljeni u Državnome arhivu za Međimurje, također u Štrigovi.

Na otvorenju u Muzeju Međimurja govorila je muzejska savjetnica i voditeljica likovnih zbirki Erika Nađ-Jerković, suradnica na organizaciji izložbi. Prisutan je bio i drugi organizacijski suradnik, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar. Izložbu je otvorio načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, a nešto o opusu autora rekla je i povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner.

Autor djela Željko Mucko, načelnik Štrigove Stanislav Rebernik i povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner

Čisto slikarstvo

– Približavajući se takozvanomu “čistom slikarstvu”, Mucko je razvio slikarski proces koji je istovremeno aditivan i suptraktivan: u njemu slikar dodaje, pa oduzima, ide naprijed i vraća se, ponekad i godinama radeći na istim slikama. Mucko i sam priznaje da mu je teško dovršiti sliku: njegove slike mijenjaju se zajedno s njime, pa on stoga bilježi meandre svojih misli sve dok svaki komadić cjeline konačno ne sjedne na svoje mjesto.

Pritom se služi bogatim repertoarom tehničkih postupaka, od nanošenja boje potezima i mrljama različite gustoće i debljine, preko kapanja i curenja do preljepljivanja površine trakama koje se potom skidaju da bi se otkrio prethodni sloj boje, upotrebe novinskoga kolaža, ili pak uklanjanja boje struganjem, grebanjem, ljuštenjem, grecanjem ili brisanjem. Muckovo majstorsko istraživanje slikarskog medija čini njegove slike vizualno kompleksnima, a njihova raskoš ponekad graniči i s vrlo privlačnom dekorativnošću, posebice u kasnijim kompozicijama rasvijetljenoga kolorita – između ostaloga piše Weitner.

O autoru

Željko Mucko rođen je u Koprivnici. Pohađao je slikarski odjel na Školi primijenjenih umjetnosti kod Josipa Biggela i Francine Dolenca, a zatim i zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti kod Raoula Goldonija. Tijekom 1994. usavršava se na Akademie für Bildende Kunst u Salzburgu. Predstavnik je nove figuracije bliske tradiciji intimizma, čiju poetiku nadograđuje morfologijom suvremenoga slikarskog izraza. U početku sklon otvorenom kolorizmu i jasnom akcentuiranju svijetlih ploha slike, s istekom formativnog razdoblja postaje slikar sutonske palete i fasetnih dramoleta na cijeloj površini slike.

Muckov slikarski govor karakterizira svojevrsna dvoznačnost. Ona se očituje s jedne strane u pristajanju uz klasične slikarske tehnike i motiviku, a s druge strane u spremnosti da uđe pod koru deskriptivnosti i da aktualno oživljavanje prostora slike fragmentacijom i strukturiranjem ploha oplemeni individualnom poetikom.

Izložba “Ispod površine” u Muzeju Međimurja otvorena je do 28. srpnja.

Komentari

Komentara