Povežite se s nama

Moda i ljepota

Žena se triput više mora truditi nego muškarac

Objavljeno:

- dana

Međunarodni dan žena

Netko će ženi pokloniti cvijet, drugi ga se neće ni sjetiti, a nekima je to sjećanje na prošla vremena. Bez obzira na to u koju kategoriju spadate, u subotu je Međunarodni dan žena, koji se 8. ožujka obilježava svake godine, a tog se dana slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena.

Iako žene u današnjem društvu imaju veća prava nego što su to imale radnice koje su 1857. ili 1910. godine marširale New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa, muškarci i žene u današnjem društvu, nažalost, još uvijek nisu potpuno ravnopravni. Na to je upozorila i Melita Mulić, saborska zastupnica iz redova SDP-a, koja je zajedno s SDP-ovkama Miljenkom Varović i Tatjanom Kreč u subotu u Lepoglavi govorila na tribini Uključenost žena u društvene procese u povodu Dana žena, na koju su došli brojni muškarci, među ostalima i dožupan Alen Kišić. 

Još uvijek su brojna područja u kojima se vidi da su žene neravnopravne: od razlike u plaćama i mirovinama, zastupljenosti žena u politici te upravnim odborima poduzeća, do postotka žena koje sjede u upravnim odborima privatnih tvrtki, žena vlasnica poduzeća, obrta ili su vlasnice nekretnina.

Kao uvertira u obilježavanje Dana žena u Lepoglavi je održana SDP-ova tribina

– Ako je razlika u plaćama još uvijek između 10 do 12 posto u vidu da su muškarci plaćeni više za isti posao ili da žene rade 59 dana duže da bi dobile plaće svojih muških kolega, ako je razlika u mirovinama do 23 %, ako postotak žena u predstavničkim tijelima lokalne i regionalne samouprave još uvijek ne prelazi 15 posto, a samo ih 25 % sjedi u Hrvatskom saboru, ako nije značajniji postotak ni žena u upravama poduzeća, onda brojke govore same za sebe – navodi Mulić.

Teško je, ističe, povući paralelu između Hrvatske i preostalih 27 država članica EU jer je u odnosu na neke zemlje u našoj zemlji bolja situacija, dok u usporedbi s drugima, koje su u postizanju rodne ravnopravnosti uzori i modeli i u svjetskim razmjerima, imamo još dosta posla za napraviti.

– Ipak, politička participacija žena je veća nego u većini nacionalnih parlamenata država članica, ali manja nego u Europskom parlamentu, razlika u plaćama je manja nego na europskoj razini, ali je druge strane seksizam u medijima i društvu kod nas još uvijek društveno prihvatljiv i ne postoji dovoljna društvena osuda takvog ponašanja – ističe.

Stoga je važno osvještavati što Međunarodni dan žena znači za sve žene, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

– U zadnjih stotinu i koju godinu puno smo napravile na ekonomskom, političkom i društvenom planu, ali još je dug put do pune ravnopravnosti i u tome ne smijemo posustati – zaključuje Mulić.

Ukloniti stereotipe u udžbenicima, stop seksizmu…

– Hrvatska ima dobru zakonsku regulativu i institucionalne mehanizme, ali sve to se nije pokazalo kao dovoljno jer je implementacija, kao i koordinacija između različitih tijela nedostatna. Treba mijenjati uvriježene obrasce te educirati. U tom smislu jako je važno uvođenje zdravstvenog i građanskog odgoja u škole, uklanjanje stereotipa u udžbenicima i moramo se boriti protiv seksizma u svim segmentima društva – ističe Melita Mulić.

Za problem zovi ženu!

Udio poduzetnica u Hrvatskoj iznosi oko 30 % što znači da je Hrvatska u europskom prosjeku, ali percepcija naše javnosti i dalje pokazuje da je danas lakše biti muško u poslovnom sektoru. Iako se udio žena u poduzetništvu povećava, još uvijek nismo dovoljno snažne kao žene primjerice u SAD-u kojima gotovo polovicu kompanija vode baš žene.”

Tatjana Kreč, moderatorica tribine

Uvijek radije biram ženske suradnice. Uvidio sam da su žene odgovornije i profesionalnije u poslu od muških kolega. Ja sam valjda jedini dužnosnik koji ima muškog tajnika s kojim sam izrazito zadovoljan, ali većina suradnika ipak su mi žene. Uostalom, ako želite razgovarati o problemu zovite prijatelja, a ako želite riješiti problem, zovite ženu.

Alen Kišić, zamjenik župana

Izvor:
Foto:

Moda i ljepota

Najtraženiji tretmani s epidermalnim faktorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najtraženiji anti-age tretmani s najbrže vidljivim rezultatima na svjetskom tržištu su definitvno tretmani s epidermalnim faktorima rasta, koji se smatraju vrhunskim postignućem znanosti u kozmetici pomlađivanja. EGF (epidermal grow factor) su živi aktivatori staničnog života.

Oni potiču rast novih epitelnih i epidermalnih stanica i na taj način pomlađuju i regeneriraju zrelu i oštećenu kožu te otklanjaju ožiljke. To se događa jer je pomoću njih moguće potaknuti stanice da se ponašaju kao u mladosti. EGF je set proteina koji sadrže čak 54 aminokiseline, što rezultira povećanom proizvodnjom kolagena i elastina.

Proteini preokreću proces starenja kože i obnavljaju zalihe kolagena u dermisu. Najvažnije svojstvo je u tome da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, a djeluju na dermalnoj i epidermalnoj razini kože.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Prije zime nahranite svoju kožu, no prvo je temeljito očistite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NJEGA KOŽE

Jesen je pravo vrijeme da nahranite, hidratizirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane. Odaberite hidratantnu kremu ovisno o vašem tipu kože.

Hidratacija i hranjenje kože su vrlo važni, ali je prvo potrebno napraviti piling kože. Detaljan piling važan je zapravo u svakom godišnjem dobu jer priprema kožu za bolju apsorpciju proizvoda za njegu, savjetuju na portalu Žena.hr. Možete koristiti dvije vrste piling proizvoda – one sa sitnim tvrdim česticama i one aktivne kemijski. Piling uklanja slojeve mrtve kože i otkriva mlađu i blistavu kožu. No, nemojte ga raditi više od dva puta tjedno.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje