Povežite se s nama

Zabava & Stil

Zima je vrijeme za tretmane voćnim kiselinama koji regeneriraju

Objavljeno:

- dana

SNAGA PRIRODE

Zimski mjeseci stvoreni su za pilinge s voćnim kiselinama koji na površini kože izazivaju minimalne iritacije, dok u dubini potiču vrlo snažnu obnovu i regeneraciju kože. 

Riječ je o velikoj obitelji prirodnih kiselina, koje se dobivaju iz voća, šećerne trske ili mlijeka. Sanja Petek-Modrić, dr. med. specijalist, dermatovenerolog objašnjava da s obzirom na građu, razlikujemo AHA i BHA voćne kiseline.

Iako se uglavnom tretmani s voćnim kiselinama provode zimi, primjerice mandeličnu kiselinu možemo upotrebljavati i tijekom ljetnih mjeseci.

Kada AHA, a kada BHA kiseline?

Najpoznatije i najčešće upotrebljavane su glikolna, mliječna i piruvična kiselina, a nešto manje poznata je mandelična kiselina. Općenito, AHA kiseline otpuštaju veze koje spajaju mrtve stanice površinskog sloja kože i na taj način stvaraju prostor za tvorbu novih, mladih stanica te istovremeno potiču tvorbu novih i kvalitetnih kolagenih i elastičnih vlakana u dubini. Neke kiseline, osobito piruvična, pokazuju i izrazito antibakterijsko djelovanje. Uporaba spomenutih kiselina u niskim koncentracijama pridonosi svježijem izgledu kože, dok uz pomoć viših koncentracija, koje se upotrebljavaju u liječničkim ordinacijama, čak i dublje bore postaju znatno pliće, uklanjaju se upale, miteseri, ožiljci i keratoze te izbjeljuju pigmentacije i mrlje.

Među tzv. BHA kiseline spada salicilna kiselina. Dobro se otapa u mastima i često je prisutna u preparatima namijenjenim masnoj, aknastoj koži. U kombinaciji s AHA kiselinama u profesionalnim tretmanima koristi se za liječenje akni. 

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Crvena jabuka i Mejaši u petak i subotu zabavljaju Varaždince, oživjet će i Uska ulica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru obilježavanja Ljeta u Varaždinu, ovog će petka i subote kod Vile Bedeković nastupiti bendovi Crvena jabuka i Mejaši.

Koncert Crvene jabuke predvođen Draženom Žerićem Žerom održat će se u petak, 25. lipnja, a počinje u 21 sat. Dan kasnije, u subotu, 26. lipnja, nastupaju popularni Mejaši, s početkom također u 21 sat.

U subotu je također i Dan uske ulice. Naime, uz podršku Grada Varaždina i Turističke zajednice, Udruga „Humano&etc“ i stanari Uske ulice uživat će u pripremanju ulice za Mali Festival u srcu grada.

– Iznova osmišljavamo ulogu Uske ulice u očuvanju i promoviranju njenih sadržaja, ali i u otvaranju novih društvenih i kulturnih sadržaja, jer je simbolički prepoznata kao umjetnička ulica. Ta tajnovita ulica u samom srcu povijesne jezgre ponovo će se pretvoriti u omiljeni kutak svima koji vole umjetnost, opuštenu i ugodnu atmosferu. Namjera nam ju je oživjeti putem programa Kulturni aktivizam, tj. aktivniju ulogu kulture u oblikovanju života i identiteta samog gradskog središta – poručuju organizatori.

Na festival se prijavilo 45 izlagača – od kojih su dva vokalna izvođača, slikari, keramičari, tradicijski obrti – čipka ,tkanje, filcanje, književni salon Korzo sa svojim poetskim recitalom i izložbom fotografija Produkt dizajn, radionice za djecu /posjetioce – keramike, čipkanja, filcanja, izrade didaktičkih igračaka, modni kreatori, gosti iz Međimurske županije…

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Pravo rješenje za vaše osvježenje: otvorena sezona kupanja na bazenima „Topličica“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 19. lipnja, otvoreni su bazeni u Izletištu Topličica kod Novog Marofa.

– Pravo rješenje za vaše osvježenje! – stoji u pozivu kupačima koji, osim bazena, u sklopu objekta na raspolaganju imaju i zabavni park, teniske terene, stolni tenis, bogatu ugostiteljsku ponudu te razna jela s roštilja.

Bazeni „Topličica“ otvoreni su svakim danom od 9 do 19 sati, a za sva pitanja na raspolaganju je broj telefona 042/625-588.

Cijena bazena za odrasle iznosi 25 kuna, a za djecu od 3 do 10 godina 15 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!