Povežite se s nama

Međimurje

Zimom iscrpljeni travnjaci jedva dočekali tople dane

Objavljeno:

- dana

NAPOKON PROLJEĆE

Većina biljnog svijeta više spava, prvi biljni vjesnici proljeća sigurno proviruju iz tla i nagovješćuju da će se i ostalo bilje uskoro trgnut iz faze zimskog mirovanja, te će prvi ovogodišnji sokovi prokolati njihovim žilama.

Pupovi voćaka, ukrasnog drveća, grmlja, penjačica te vinove loze počinju bubriti, što nam ukazuje da je krajnje vrijeme za rezidbu. Rezidbom, kao jednom od agrotehničkih mjera, u prvom redu poboljšavamo kvalitetu i veličinu cvjetova, plodova, listova, stabljika te utječemo na konačni izgled i zdravlje biljke. Vrtlari više ne miruju i svi nastoje svaki slobodan trenutak iskoristiti za uljepšavanje okućnice. A njeno ogledalo su travnjaci. Još uvijek su iscrpljeni zbog negativnih temperatura, zasićenosti tla vodom te zbijenosti. Kako bismo travi s toplijim vremenom omogućili što bolji, brži i kvalitetniji porast, potrebno i osigurati povoljne vodo-zračne odnose tla, podsjeća dipl.ing. Martina Jagečić, jedna od stručnjakinja varaždinskih Parkova.

Presadnice posadite u vrtove čim prestanu opasnosti od kasnih proljetnih mrazeva

– To ćemo postići prozračivanjem travnjaka. Prozračivanje se vrši specijalnim alatom koji prorahljuje tlo u zoni korijenovog sistema trave te tako omogućava dovoljnu količinu kisika za njen kvalitetan rast. Nakon prorahljivanja i čišćenja travnjaka od zaostalih grančica, lišća i korova travnjak treba prihraniti i tako otkloniti moguće žutilo izazvano nedostatkom hranjiva – ističe Jagačić i dodaje da ukoliko raspolažete sa zaštićenim prostorima (zimski vrtovi,staklenici, plastenici), sada je pravo vrijeme za sjetvu povrća, cvijeća i začinskog bilja. Sjetvom u kvalitetni supstrat (po mogućnosti organski koji omogućuje brzo i ujednačeno klijanje) te osiguravanjem optimalne vlage i temperature zraka (15-25 °C a koja ne smije biti niža od 10 °C za većinu biljnih vrsta), stvaraju se povoljni uvijeti za razvoj presadnica. 

– Njih ćemo saditi u naše vrtove čim prestanu opasnosti od kasnih proljetnih mrazeva. Razdoblje kasne zime, ranog proljeća idealno je za sadnju mladica drvenastog bilja, poput ukrasnog drveća, grmlja, voćnih sadnica i vinove loze. Sve ove aktivnosti početnih radova u vrtu nakon razdoblja zimskog mirovanja iziskuju upotrebu raznog vrtnog alata, stoga je ovo pravo vrijeme da ga provjerite – naglasila je Jagačić.

Provjerite kosilice

Dotrajali i potrgani zamijenite novim, drvene drške alata dobro je premazati lanenim uljem, a metalne dijelove očistiti žičanom četkom kako bismo uklonili eventualne naslage hrđe. Treba naoštriti oštrice škara za rezidbu, provjeriti kosilice te, ukoliko je potrebno, servisirati ih dok trava još ne raste. Svakako provjerite sustave za navodnjavanje, crijeva za polijevanje i prskalice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje