Povežite se s nama

Međimurje

Zimom iscrpljeni travnjaci jedva dočekali tople dane

Objavljeno:

- dana

NAPOKON PROLJEĆE

Većina biljnog svijeta više spava, prvi biljni vjesnici proljeća sigurno proviruju iz tla i nagovješćuju da će se i ostalo bilje uskoro trgnut iz faze zimskog mirovanja, te će prvi ovogodišnji sokovi prokolati njihovim žilama.

Pupovi voćaka, ukrasnog drveća, grmlja, penjačica te vinove loze počinju bubriti, što nam ukazuje da je krajnje vrijeme za rezidbu. Rezidbom, kao jednom od agrotehničkih mjera, u prvom redu poboljšavamo kvalitetu i veličinu cvjetova, plodova, listova, stabljika te utječemo na konačni izgled i zdravlje biljke. Vrtlari više ne miruju i svi nastoje svaki slobodan trenutak iskoristiti za uljepšavanje okućnice. A njeno ogledalo su travnjaci. Još uvijek su iscrpljeni zbog negativnih temperatura, zasićenosti tla vodom te zbijenosti. Kako bismo travi s toplijim vremenom omogućili što bolji, brži i kvalitetniji porast, potrebno i osigurati povoljne vodo-zračne odnose tla, podsjeća dipl.ing. Martina Jagečić, jedna od stručnjakinja varaždinskih Parkova.

Presadnice posadite u vrtove čim prestanu opasnosti od kasnih proljetnih mrazeva

– To ćemo postići prozračivanjem travnjaka. Prozračivanje se vrši specijalnim alatom koji prorahljuje tlo u zoni korijenovog sistema trave te tako omogućava dovoljnu količinu kisika za njen kvalitetan rast. Nakon prorahljivanja i čišćenja travnjaka od zaostalih grančica, lišća i korova travnjak treba prihraniti i tako otkloniti moguće žutilo izazvano nedostatkom hranjiva – ističe Jagačić i dodaje da ukoliko raspolažete sa zaštićenim prostorima (zimski vrtovi,staklenici, plastenici), sada je pravo vrijeme za sjetvu povrća, cvijeća i začinskog bilja. Sjetvom u kvalitetni supstrat (po mogućnosti organski koji omogućuje brzo i ujednačeno klijanje) te osiguravanjem optimalne vlage i temperature zraka (15-25 °C a koja ne smije biti niža od 10 °C za većinu biljnih vrsta), stvaraju se povoljni uvijeti za razvoj presadnica. 

– Njih ćemo saditi u naše vrtove čim prestanu opasnosti od kasnih proljetnih mrazeva. Razdoblje kasne zime, ranog proljeća idealno je za sadnju mladica drvenastog bilja, poput ukrasnog drveća, grmlja, voćnih sadnica i vinove loze. Sve ove aktivnosti početnih radova u vrtu nakon razdoblja zimskog mirovanja iziskuju upotrebu raznog vrtnog alata, stoga je ovo pravo vrijeme da ga provjerite – naglasila je Jagačić.

Provjerite kosilice

Dotrajali i potrgani zamijenite novim, drvene drške alata dobro je premazati lanenim uljem, a metalne dijelove očistiti žičanom četkom kako bismo uklonili eventualne naslage hrđe. Treba naoštriti oštrice škara za rezidbu, provjeriti kosilice te, ukoliko je potrebno, servisirati ih dok trava još ne raste. Svakako provjerite sustave za navodnjavanje, crijeva za polijevanje i prskalice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje