Povežite se s nama

Međimurje

Zimom iscrpljeni travnjaci jedva dočekali tople dane

Objavljeno:

- dana

NAPOKON PROLJEĆE

Većina biljnog svijeta više spava, prvi biljni vjesnici proljeća sigurno proviruju iz tla i nagovješćuju da će se i ostalo bilje uskoro trgnut iz faze zimskog mirovanja, te će prvi ovogodišnji sokovi prokolati njihovim žilama.

Pupovi voćaka, ukrasnog drveća, grmlja, penjačica te vinove loze počinju bubriti, što nam ukazuje da je krajnje vrijeme za rezidbu. Rezidbom, kao jednom od agrotehničkih mjera, u prvom redu poboljšavamo kvalitetu i veličinu cvjetova, plodova, listova, stabljika te utječemo na konačni izgled i zdravlje biljke. Vrtlari više ne miruju i svi nastoje svaki slobodan trenutak iskoristiti za uljepšavanje okućnice. A njeno ogledalo su travnjaci. Još uvijek su iscrpljeni zbog negativnih temperatura, zasićenosti tla vodom te zbijenosti. Kako bismo travi s toplijim vremenom omogućili što bolji, brži i kvalitetniji porast, potrebno i osigurati povoljne vodo-zračne odnose tla, podsjeća dipl.ing. Martina Jagečić, jedna od stručnjakinja varaždinskih Parkova.

Presadnice posadite u vrtove čim prestanu opasnosti od kasnih proljetnih mrazeva

– To ćemo postići prozračivanjem travnjaka. Prozračivanje se vrši specijalnim alatom koji prorahljuje tlo u zoni korijenovog sistema trave te tako omogućava dovoljnu količinu kisika za njen kvalitetan rast. Nakon prorahljivanja i čišćenja travnjaka od zaostalih grančica, lišća i korova travnjak treba prihraniti i tako otkloniti moguće žutilo izazvano nedostatkom hranjiva – ističe Jagačić i dodaje da ukoliko raspolažete sa zaštićenim prostorima (zimski vrtovi,staklenici, plastenici), sada je pravo vrijeme za sjetvu povrća, cvijeća i začinskog bilja. Sjetvom u kvalitetni supstrat (po mogućnosti organski koji omogućuje brzo i ujednačeno klijanje) te osiguravanjem optimalne vlage i temperature zraka (15-25 °C a koja ne smije biti niža od 10 °C za većinu biljnih vrsta), stvaraju se povoljni uvijeti za razvoj presadnica. 

– Njih ćemo saditi u naše vrtove čim prestanu opasnosti od kasnih proljetnih mrazeva. Razdoblje kasne zime, ranog proljeća idealno je za sadnju mladica drvenastog bilja, poput ukrasnog drveća, grmlja, voćnih sadnica i vinove loze. Sve ove aktivnosti početnih radova u vrtu nakon razdoblja zimskog mirovanja iziskuju upotrebu raznog vrtnog alata, stoga je ovo pravo vrijeme da ga provjerite – naglasila je Jagačić.

Provjerite kosilice

Dotrajali i potrgani zamijenite novim, drvene drške alata dobro je premazati lanenim uljem, a metalne dijelove očistiti žičanom četkom kako bismo uklonili eventualne naslage hrđe. Treba naoštriti oštrice škara za rezidbu, provjeriti kosilice te, ukoliko je potrebno, servisirati ih dok trava još ne raste. Svakako provjerite sustave za navodnjavanje, crijeva za polijevanje i prskalice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Središte Čakovca spremno je za Porcijunkulovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još nas nešto manje od 24 sata dijeli od početka ovogodišnjeg Porcijunkulovog, najveće ljetne manifestacije u Međimurju.

Središte grada Čakovca u proteklih se nekoliko dana uređivalo kako bi ulice i trgovi spremno dočekali brojne izlagače, izvođače, ali i posjetitelje koji će moći odabrati neki od pregršt zanimljivih sadržaja, od petka 30. srpnja pa do ponedjeljka 2. kolovoza.

Kako aktualna pandemija uvjetuje organizaciju sličnih događanja diljem svijeta, tako se i Porcijunkulovo mora prilagoditi mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Svi posjetitelji dobro su došli na ulice i trgove grada, terase ugostiteljskih objekata, no pri tom moraju voditi računa o propisanom razmaku i nošenju maske, dok će zona u Perivoju Zrinskih, rezervirana za četiri velika večernja koncerta, biti otvorena pod posebnim uvjetima, odnosno posjetitelji tih koncerata moći će ući u jezero Starog grada samo uz predočenje COVID putovnice ili uz potvrdu o negativnom testu te važeću potvrdu o provedenom cijepljenju.

U četvrtak je održan finalni sastanak organizatora i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te je dogovoreno kako će se posjetitelji manifestacije moći, po cijeni od 25 kuna, testirati svakodnevno za vrijeme trajanja Porcijunkulovog.

U petak će se u prostorijama Zavoda zainteresirani moći testirati od 15 do 19 sati, a ostala tri dana od 8 do 13 sati. Isto tako, kod Knjižnice „Nikola Zrinski“, djelatnici Zavoda imati će svoj punkt gdje će građani svakodnevno moći obaviti testiranje u vremenu od 16 do 20 sati. Građani za test moraju izdvojiti tek 25 kuna, a ostatak cijene testa, sufinancira Grad Čakovec.

A sama manifestacija započinje već sutra u jutarnjim satima, kada će se na gradske ulice smjestiti tristotinjak izlagača sa svojim tradicijskim proizvodima, enogastronomskom ponudom, rukotvorinama, a u popodnevnim satima otvara se i novina ovogodišnje manifestacije, Art street, odnosno prostor rezerviran za umjetnike u Ulici Matice hrvatske.

Zvuci i ritmovi glazbe ispuniti će manifestaciju u sva četiri dana, već od jutarnjih sati, a vrhunac su četiri velika  koncerta u jezeru Starog grada. Publiku će sutra zabavljati Željko Bebek, u subotu Opća opasnost, u nedjelju Klapa Iskon, a u ponedjeljak će Porcijunkulovo svojim nastupom zatvoriti Nina Badrić. Uz to, posjetitelje očekuje mnoštvo popratnih programa, od kreativnih, do zabavnih i humanitarnih.

Gospa od Anđela, blagdan je koji se obilježava 2. kolovoza i okosnica je samog proštenja za koje se veže i manifestacija Porcijunkulovo pa će tako i vjernici obilježiti ove dane. Uz tradicionalnu svečanu procesiju na sam blagdan Gospe od Anđela, u ponedjeljak 2. kolovoza te središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, tu su i svakodnevne svete mise, ispovijedi i Marijansko bdijenje.

Bogat program ovogodišnje manifestacije Porcijunkulovo možete pronaći na stranicama Grada Čakovca i gradske Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Međimurje

Za ulaz na koncerte Porcijunkulova testirat će se brzim antigenskim testom od 25 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi svima pružili neometan ulazak na ovogodišnje koncerte Porcijunkulovog, svi će se posjetitelji moći testirati tzv. brzim antigenskim testom, ističu iz Grada Čakovca.

<<Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu<<

Cijena testiranja iznosi 25 kuna, a ono će se provoditi na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Čakovec – testovi vrijede samo za ulazak na koncerte i vrijedi 48 sati:

Petak, 30.7., od 15 do 19 sati

Subota, 31.7., od 08 do 13 sati

Nedjelja 01.8., od 08 do 13 sati

Ponedjeljak 02.08., od 08 do 13 sati

Perivoj Zrinski – test vrijedi 48 sati

Svakim danom od 16 do 20 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje