Povežite se s nama

Međimurje

Totalni hit među Vrapčićima iz Šenkovca je juha od raštike koju su sami uzgojili u vrtu!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

“Zovemo se vrapčići, prirode čuvari, takvi ćemo ostati kad budemo stari” – odjekivalo je prostorijama dječjeg vrtića Vrapčić u Šenkovcu u utorak na proslavi Eko dana i projekta “Mi jedemo odgovorno”.

Nakon proslave i igrokaza, u dvorištu vrtića posađeno je stablo, a mališani su se bacili na posao u svom vrtičkom vrtu.
U tom međimurskom vrtiću dugi niz godina provode se razne aktivnosti i projekti vezani uz brigu o okolišu i zdravoj prehrani. Dok su u početku njihove aktivnosti bile usmjerene na razvrstavanje otpada, temeljem čega su 2014. godine dobili status eko vrtića, ubrzo se krenulo i u druge različite projekte, među kojima su bili i projekti zdrave prehrane. Tako se prošle godine u srpnju vrtić Vrapčić uključio se u projekt “Mi jedemo odgovorno” kojem je koordinator udruga “Lijepa naša”.

Fino i zdravo

– Sve je počelo sa sortiranjem otpada, temeljem čega smo 2014. godine dobili status eko vrtića, premda mi ekološki živimo dulje od toga. Od samih početaka radimo naš vrt u kojem uzgajamo povrće – otkrila je Melita Pergar, ravnateljica vrtića Vrapčić. Cilj projekta “Mi jedemo odgovorno” je djecu i njihove roditelje osvijestiti o zdravoj prehrani i zdravom načinu života te kod djece, od malih nogu, razviti svijest o zdravoj prehrani.

U današnje vrijeme jako je puno pretile djece koja jedu nezdravo, što utječe na zdravlje 

– Mi kroz ovaj projekt želimo djecu naučiti što znači jesti sezonsko voće i povrće. Nažalost, u današnje vrijeme imamo jako puno pretile djece koja jedu nezdravo, a sve to utječe na zdravlje kasnije u životu. To je bio i glavni razlog zbog kojih smo krenuli sa zdravom prehranom, dakle, u najranijim danima kod djece želimo razviti naviku zdrave prehrane, a preko djece djelovati i na njihove roditelje – rekla je Pergar. Baš kao što su mališani u vrtiću brzo usvojili sortiranje otpada, pa već kod kuće roditeljima govore da otpad dobro ne razvrstavaju, brzo su prihvatili i zdrave prehrambene navike.

– Na vrtičkom jelovniku nema mjesta za paštete ili hrenovke. To smo izbacili i uveli puno voća i povrća koje sami uzgajamo u vrtičkom vrtu. Drago mi je što mogu reći da je juha od raštike, koju smo uzgojili prošlu godinu, bila totalni hit među djecom – rekla je ravnateljica vrtića Vrapčić zadovoljna što je zdrava prehrana odlično prihvaćena među djecom. – Djeci je to fino jer znaju da su to povrće sami uzgojili u vrtu – rekla je Pergar.

Obrađuju vrtove

Na pozitivan stav prema zdravoj prehrani zasigurno je utjecalo i to što je Šenkovec prigradsko naselje u kojima mnogi mještani još imaju svoje okućnice i vrtove u kojima uzgajaju povrće.

– Vjerujem da i to ima svoj udio u tome što je zdrava prehrana vrtiću dobro prihvaćena. Sama sam bila dijete koje je odraslo na selu gdje smo obrađivali vrt, a i mnogi naši polaznici odrastaju u sredini gdje njihove bake i djedovi još uvijek obrađuju vrtove. Zbog toga je nama u vrtiću normalno da se vrt obrađuje, da se sadi povrće, beru plodovi koji se onda pripremaju i jedu – rekla je Pergar koja najavljuje i proširenje projekta “Mi jedemo odgovorno”.
– Planiramo povećati broj gredica i proširiti projekt na začinsko bilje – najavila je.

Odgovorna prehrana

Inače, projekt “Mi jedemo odgovorno” je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. Sam projekt financiran je od strane Europske komisije, a u Hrvatskoj mu je nacionalni koordinator Udruga “Lijepa naša”. Cilj projekta je osposobljavanje djece i mladih da budu odgovorni sudionici prehrambenih navika. Uz konzumaciju povrća koje djeca sama uzgajaju, projekt uključuje motivacijske priče o zdravoj prehrani, sakupljanje bio otpada i kompostiranje. Vrapčići iz Šenkovca žele biti pravi primjer pravilne brige o okolišu i zdravog načina prehrane.

2014. vrtić Vrapčić iz Šenkovca dobio je status eko vrtića temeljem projekta sortiranja otpada

Melita Pergar ravnateljica vrtića Vrapčić: “Na vrtčkom jelovniku nema mjesta za paštete ili hrenovke. To smo izbacili i uveli puno povrća koje sami uzgajamo. Vrapčićima je nešto sasvim normalno i svakidašnje obrađivati vrt, saditi povrće, brati plodove koji se onda pripremaju za jelo”. 

Raštika

 raštika je zeljasto povrće zelene boje, a okus joj je slatko-gorkast
raštiku su uzgajali još Egipćani, jeli su je stari Grci i Rimljani
u Dalmaciji je raštika dugo vremena bila jedna od najpopularnijih kupusnjača, piše portal Alternativa za vas
raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu: ima puno vitamina A, kalcija, vitamine iz skupine B te vitamin E
raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, ima puno cinka i mangana, te minerala koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva
pomaže kod visokog krvnog tlaka, jača kosti zbog bogatstva kalcija, odlična je za trudnice zbog folne kiseline, smanjuje rizik od bolesti srca zbog vitamina B6

Izvor:
Foto:

Foto i video

VIDEO Svjetlo na kraju tunela vidljivo u novoj skladbi Krune Kamenića “Dolazi dan”!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Škola za glazbenu produkciju i audioinženjerstvo “Media Creatus” predstavlja Krunoslava Kamenića s pjesmom “Dolazi dan”.

– Dragi prijatelji, evo i mene nakon nekog vremena s novom pjesmom koju prvenstveno posvećujem svim ljudima (odnosno čovjeku općenito) ma gdje bili! Pjesma govori o tome da je život čovjeka prožet raznim nedaćama, nevoljama i situacijama koje nam na prvu izgledaju nerješivima i bezizlaznima,
no čovjekov nepomirljivi karakter uvijek nađe pravi i ispravan odgovor i put, koji na kraju ima smisla!

Život je lijep ako ga čovjek sam takvim učini ili to možemo reći i ovako: “Poslije kiše dolazi sunce, na kraju tunela dolazi svjetlo, poslije svake noći dolazi dan!” – poručuje Kamenić, koji je autor glazbe i teksta te glavni vokal pjesme.

– Iskrena i velika zahvala mojim prijateljima Vjekoslavu Magdaleniću i Marku Lajtmanu te njihovoj medijskoj kući „Media Creatus”, njihovoj profesionalnosti i svemu, da bi ovaj uradak u ovakvom obliku mogao ugledati svjetlo dana – dodaje Kamenić, koji se nada da će vam se pjesma svidjeti i već nekako pronaći put do vaših srdaca.

Popratne vokale otpjevala je Jadranka Krištof. Bas je odsvirao Vjeran Vidović, gitaru Marko Lajtman, bubnjeve Karlo Kamenić, dok je za aranžman, synth i programiranje zaslužan Vjekoslav Magdalenić, koji je odradio i miks te masteriranje.

Za digitalnu distribuciju odgovoran je label Longplay digital.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju u protekla 24 sata 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nema preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 170 osoba, od čega je evidentirano 11 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 26. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 46 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 241.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 37.018 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima, koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 2 pozitivna slučaja.

Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod dvije osobe.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 18. do 24. siječnja 2021. godine, 34  je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 13 na području grada Mursko Središća, 13 na području grada Preloga, 1 na području općine Belica, 1 općine Dekanovec, 1 općine Domašinec, 4 općine Donja Dubrava, 8 općine Donji Kraljevec, 1 općine Donji Vidovec, 4 općine Kotoriba, 4 općine Mala Subotica, 20 općine Nedelišće, 25 općine Orehovica, 3 općine Podturen, 6 općine Pribislavec,  2 općine Selnica, 6 općine Strahoninec, 3 općine Sveta Marija, 6 općine Sveti Juraj na Bregu, 3 općine Sveti Martin na Muri, 3 općine Vratišinec i 5 općine Šenkovec.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 57 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpušten je 1 pacijent. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 2 COVID pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati