Povežite se s nama

Međimurje

Totalni hit među Vrapčićima iz Šenkovca je juha od raštike koju su sami uzgojili u vrtu!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

“Zovemo se vrapčići, prirode čuvari, takvi ćemo ostati kad budemo stari” – odjekivalo je prostorijama dječjeg vrtića Vrapčić u Šenkovcu u utorak na proslavi Eko dana i projekta “Mi jedemo odgovorno”.

Nakon proslave i igrokaza, u dvorištu vrtića posađeno je stablo, a mališani su se bacili na posao u svom vrtičkom vrtu.
U tom međimurskom vrtiću dugi niz godina provode se razne aktivnosti i projekti vezani uz brigu o okolišu i zdravoj prehrani. Dok su u početku njihove aktivnosti bile usmjerene na razvrstavanje otpada, temeljem čega su 2014. godine dobili status eko vrtića, ubrzo se krenulo i u druge različite projekte, među kojima su bili i projekti zdrave prehrane. Tako se prošle godine u srpnju vrtić Vrapčić uključio se u projekt “Mi jedemo odgovorno” kojem je koordinator udruga “Lijepa naša”.

Fino i zdravo

– Sve je počelo sa sortiranjem otpada, temeljem čega smo 2014. godine dobili status eko vrtića, premda mi ekološki živimo dulje od toga. Od samih početaka radimo naš vrt u kojem uzgajamo povrće – otkrila je Melita Pergar, ravnateljica vrtića Vrapčić. Cilj projekta “Mi jedemo odgovorno” je djecu i njihove roditelje osvijestiti o zdravoj prehrani i zdravom načinu života te kod djece, od malih nogu, razviti svijest o zdravoj prehrani.

U današnje vrijeme jako je puno pretile djece koja jedu nezdravo, što utječe na zdravlje 

– Mi kroz ovaj projekt želimo djecu naučiti što znači jesti sezonsko voće i povrće. Nažalost, u današnje vrijeme imamo jako puno pretile djece koja jedu nezdravo, a sve to utječe na zdravlje kasnije u životu. To je bio i glavni razlog zbog kojih smo krenuli sa zdravom prehranom, dakle, u najranijim danima kod djece želimo razviti naviku zdrave prehrane, a preko djece djelovati i na njihove roditelje – rekla je Pergar. Baš kao što su mališani u vrtiću brzo usvojili sortiranje otpada, pa već kod kuće roditeljima govore da otpad dobro ne razvrstavaju, brzo su prihvatili i zdrave prehrambene navike.

– Na vrtičkom jelovniku nema mjesta za paštete ili hrenovke. To smo izbacili i uveli puno voća i povrća koje sami uzgajamo u vrtičkom vrtu. Drago mi je što mogu reći da je juha od raštike, koju smo uzgojili prošlu godinu, bila totalni hit među djecom – rekla je ravnateljica vrtića Vrapčić zadovoljna što je zdrava prehrana odlično prihvaćena među djecom. – Djeci je to fino jer znaju da su to povrće sami uzgojili u vrtu – rekla je Pergar.

Obrađuju vrtove

Na pozitivan stav prema zdravoj prehrani zasigurno je utjecalo i to što je Šenkovec prigradsko naselje u kojima mnogi mještani još imaju svoje okućnice i vrtove u kojima uzgajaju povrće.

– Vjerujem da i to ima svoj udio u tome što je zdrava prehrana vrtiću dobro prihvaćena. Sama sam bila dijete koje je odraslo na selu gdje smo obrađivali vrt, a i mnogi naši polaznici odrastaju u sredini gdje njihove bake i djedovi još uvijek obrađuju vrtove. Zbog toga je nama u vrtiću normalno da se vrt obrađuje, da se sadi povrće, beru plodovi koji se onda pripremaju i jedu – rekla je Pergar koja najavljuje i proširenje projekta “Mi jedemo odgovorno”.
– Planiramo povećati broj gredica i proširiti projekt na začinsko bilje – najavila je.

Odgovorna prehrana

Inače, projekt “Mi jedemo odgovorno” je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. Sam projekt financiran je od strane Europske komisije, a u Hrvatskoj mu je nacionalni koordinator Udruga “Lijepa naša”. Cilj projekta je osposobljavanje djece i mladih da budu odgovorni sudionici prehrambenih navika. Uz konzumaciju povrća koje djeca sama uzgajaju, projekt uključuje motivacijske priče o zdravoj prehrani, sakupljanje bio otpada i kompostiranje. Vrapčići iz Šenkovca žele biti pravi primjer pravilne brige o okolišu i zdravog načina prehrane.

2014. vrtić Vrapčić iz Šenkovca dobio je status eko vrtića temeljem projekta sortiranja otpada

Melita Pergar ravnateljica vrtića Vrapčić: “Na vrtčkom jelovniku nema mjesta za paštete ili hrenovke. To smo izbacili i uveli puno povrća koje sami uzgajamo. Vrapčićima je nešto sasvim normalno i svakidašnje obrađivati vrt, saditi povrće, brati plodove koji se onda pripremaju za jelo”. 

Raštika

 raštika je zeljasto povrće zelene boje, a okus joj je slatko-gorkast
raštiku su uzgajali još Egipćani, jeli su je stari Grci i Rimljani
u Dalmaciji je raštika dugo vremena bila jedna od najpopularnijih kupusnjača, piše portal Alternativa za vas
raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu: ima puno vitamina A, kalcija, vitamine iz skupine B te vitamin E
raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, ima puno cinka i mangana, te minerala koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva
pomaže kod visokog krvnog tlaka, jača kosti zbog bogatstva kalcija, odlična je za trudnice zbog folne kiseline, smanjuje rizik od bolesti srca zbog vitamina B6

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Darko Horvat ne ulazi u utrku. Koga će HDZ kandidirati za župana Međimurske županije?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Privođenja sad već bivšeg župana Međimurske županije Matije Posavca zbog sumnje u zlouporabu položaja i primanje mita te bivšeg gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača kojeg se tereti da je iscenirao prijetnje smrću još uvijek su glavna tema na sjeveru Hrvatske.

Značaj privođenja i ispitivanja ovih međimurskih političara još uvijek snažno odjekuje u javnosti, a ovaj su se put oglasili iz Hrvatske demokratske zajednice Međimurske županije, tjedan dana nakon akcije USKOK-a i policije. Stranka je to koja sada najviše od svih vidi priliku za dolazak na vlast u Međimurju, iako nikada nisu dostigli Posavca na županijskoj razini.

Naime, na današnjoj konferenciji za medije, 19. rujna, iz županijske Hrvatske demokratske zajednice naglašavaju da „već dugi niz godina upozoravaju na sumnju na moguće koruptivne radnje u Međimurskoj županiji“ te da je „priznanje Posavca da je uzimao mito od 10.000 kuna samo potvrda toga“.

Na konferenciji su uz predsjednika Kluba vijećnika u Skupštini Međimurske županije Igora Ivkovića bili i predsjednik HDZ-a Grada Čakovca te gradski vijećnik Tomislav Marković i vijećnik u Skupštini Međimurske županije dr. Goran Kozjak.

Ivković je naglasio da je konferencija za novinare sazvana nakon što je USKOK objavio svoje službeno izvješće, odnosno nakon što je i službeno potvrđeno da je donedavni župan priznao kazneno djelo primanje mita.

– Sazvali smo konferenciju za novinare nakon što je USKOK objavio službeno izvješće, a dojmovi su se slegli. Razumljivo je da nakon 12 godina samopromocije, Matiju Posavca ne možemo objektivno doživjeti i ocijeniti. Da je majstor samopromocije pokazuje i plaćena reklama koja se i ovih dana vrti po Facebooku, kako je Međimurska županija prva po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj te je još podebljano ime „Matija Posavec“. Iako ni Matija Posavec ni Međimurska županija nemaju apsolutno nikakve veze s time – započeo je Ivković te nastavio s primjerom na koji se način imenuju članovi Upravnih vijeća.

– Ovdje svakako možemo dodati i primjer javnog poziva za članove upravnih vijeća u ustanovama koji je trebao prikazati da je Međimurska županija prva u Hrvatskoj koja javnim pozivom traži članove upravnih vijeća. Ovim uhićenjem pokazalo se da je to sve bila samo samopromocija jer se u upravna vijeća dolazilo, vidjeli smo kako, uz pomoć 10.000 kuna – pojasnio je Ivković.

Ujedno je podsjetio na, kaže Ivković, „već pomalo zaboravljenu činjenicu da je donedavni župan bio u sukobu interesa, kada ga je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa na čelu s Dalijom Orešković kaznilo još 2013. godine“.

– O samim događajima vezanim uz uhićenje ne bismo puno govorili, jer je osumnjičenik priznao svoje kazneno djelo. Dakle nema govora da mu je netko smjestio ili da to nije bio mito, već donacija za kampanju, jer je okrivljenik Matija Posavec sve priznao – izjavio je predsjednik Kluba HDZ-a u Skupštini te dodao da „ovakvo ponašanje nije izoliran slučaj“.

– Nažalost skoro tri godine govorimo o stanju u Županijskoj bolnici Čakovec. Kad se dogodilo uhićenje u bolnici Srebrnjak u Zagrebu, svi smo s nevjericom gledali jer se slučaj po svemu podudarao s onim o čemu smo mi govorili o našoj bolnici. Slučaji su gotovo identični, samo što je tamo sve sprovedeno pod strankom Bandić Milan 365, a ovdje Matija Posavec NL – najavio je temu o kojoj je više rekao dr. Kozjak.

– Samo da podsjetim kako je protuzakonito smijenjen ravnatelj dr. Robert Grudić i ustoličen dr. Novinščak. Upravo je Posavec bio svjedok protiv ravnatelja Grudića i kada je pravosuđe potvrdilo da se radilo o protupravnoj smjeni sada već bivši župan tvrdi da se radi tek o proceduralnoj grešci. No, to je samo dio problema. Od toga da ravnatelj Novinščak nije plaćao lijekove veledrogerijama 2 godine zbog čega je država morala intervenirati sa 60 milijuna kuna – rekao je dr. Kozjak.

Tu je i, navodi Kozjak, gomilanje dugova zbog toga jer županijska vlast pod Posavcem nije bila u stanju osigurati sredstva za investicije putem nacionalnih i EU fondova kao i neka bespotrebna ulaganja. Podsjetio je i na prekomjerno zapošljavanje, većinom nezdravstvenog osoblja, a sve pod paskom donedavnog župana i predsjednice Upravnog vijeća Tošić Grlač.

I ovako veliki problemi u funkcioniranju ŽB Čakovec samo su dio problema u Međimurskoj županiji nastalih za vrijeme Posavca, istaknuo je Ivković te podsjetio i na slučaj nestalih gotovo 8 milijuna kuna iz Općine Pribislavec, slučaj koji je „i danas obavijen velom tajni“.

– U tom slučaju i načelnica i župan tvrde da nitko ništa ne zna, a sve je usko povezano. Načelnica nije bila bilo tko, već osoba od posebnog povjerenja okrivljenika Matije Posavca jer je kao njegov osobni izbor bila na čelu Kolegija načelnika i gradonačelnika, a članovi njezine najuže obitelji vode financije u Županiji. Dakle tu ne govorimo o 10.000 kuna, već o skoro 8 milijuna kuna nestalog novca – podsjetio je Ivković te naveo i “slučaj Piškornica” gdje je podnijeta kaznena prijava protiv danas okrivljenika Posavca. Podsjetio je i na činjenicu da je osnovana i druga Redea „za ako zatreba”.

– I zatrebala je jer je uoči lokalnih izbora tvrtka bez zaposlenih dobila direktora koji je ujedno bio voditelj izborne kampanje donedavnog župana – kazao je Ivković te nastavio:

– Izuzetno puno smo govorili o skrivanju županijskih dugova. Nikako nismo mogli dobiti na uvid realnu situaciju s dugovima Županije i županijskih ustanova. Kad smo mi vijećnici pronašli neki dug onda je opravdanje bilo da to nije dug, već kratkoročno zaduženje ili minus po računu ili obročno plaćanje – zaključio je Ivković te pozvao sadašnjeg zamjenika župana Josipa Grivca, za kojeg je naveo da je vrlo časna i poštena osoba, da financije Županije i županijskih ustanova učini transparentnim te da se konačno nakon tri godine javno prikaže podatak o ukupnim dugovima Županije i županijskih ustanova.

– Nažalost, kako se čini, ovo priznanje Matije Posavca da je uzeo mito samo je vrh ledenog brijega, a pravu situaciju sa županijskim financijama vidjet ćemo tek nakon izbora, kao što gradonačelnica Cividini sad otkriva nova milijunska dugovanja Grada Čakovca – završio je Ivković.

Na situaciju u Gradu Čakovcu nadovezao se gradski vijećnik i prvi čovjek čakovečkog HDZ-a Marković ističući nezadovoljstvo što se zbog ovih događanja, za koje su krivi pojedinci, stvara negativna slika o Međimurju i gradu Čakovcu u hrvatskoj javnosti. Kazao je da i Međimurje i grad Čakovec zaslužuju bolje.

– Vidljivo je da je dosadašnje upravljanje Gradom Čakovcem bilo u velikoj mjeri koordinirano iz Županije, od strane bivšeg župana. Nadam se da će se ova loša praksa upravljanja Gradom iz Županije promijeniti i da su stvoreni svi preduvjeti za samostalnim funkcioniranjem gradskih struktura, a u korist naših sugrađana – izjavio je Marković dodajući da se godinama upozoravalo na neracionalno trošenje novca iz gradskog proračuna.

– Jedna od brojnih primjera te neracionalnosti je zaduživanje po nepovoljnim uvjetima umjesto da se koriste povoljnija sredstva iz EU fondova, za što je Vlada RH ostvarila sve preduvjete, kao financijsku polugu za ekonomski razvoj i gospodarski rast – zaključio je Marković te kao primjere loše prakse naveo izgradnju vanjskih bazena te obnovu gradske tržnice, a te će dugove plaćati generacije sugrađana.

Koga će HDZ kandidirati za župana?

U ovome se tjednu naveliko govori o tome da će se aktualni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koji je ujedno i predsjednik HDZ-a Međimurske županije, kandidirati za župana na predstojećim izborima.

Horvat je te navode opovrgnuo, a tko će biti kandidat za čelno mjesto u županiji iz redova HDZ-a još uvijek nije poznato. U igri je, kaže predsjednik Kluba vijećnika u Skupštini Međimurske županije Igor Ivković, desetak ljudi.

– Kada se pojavila medijska spekulacija da je on taj kandidat, predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat dao je izjavu za medije u kojoj je demantirao tu kandidaturu i izričito rekao da on nije taj koji će biti kandidat HDZ-a na ovim izborima – naveo je Ivković.

Objašnjava da je HDZ u Međimurju „velika stranka“ te da će imati nekoliko kandidata na odabir. „Iz bazena“ će, kaže, odabrati nabolje.

– Neozbiljno je od mene da spomenem bilo koje ime jer svako mora proći proceduru, biti izglasano na Predsjedništvu, Županijskom odboru… – govori Ivković, navodeći da je u igri za mjesto župana i Goran Gotal, kandidat HDZ-a za međimurskog župana na prošlim lokalnim izborima, kada je Matija Posavec uvjerljivo pobijedio s 26.546 ili 64,51 % glasova naspram Gotalovih 15.95 % ili 6565 glasova.

Uz spomenutog Gotala te Ivkovića, Markovića i Kozjaka, trojca koji je predvodio konferenciju za medije, pretendenti za poziciju župana su i aktualni gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, kao i zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, uz još nekolicinu „jačih“ imena iz redova te stranke.

– Kakve rezultate očekujemo? S obzirom na to da su lokalni izbori bili nedavno, vidimo smjer u kojemu stanovnici Međimurske županije dišu. Ono što uvelike ovisi o rezultatima je informacija što će biti sa sadašnjim županom Matijom Posavcem, hoće li se događati nešto oko njegovog procesa i hoće li se u to uključiti još neke osobe, hoće li se on moći uopće kandidirati… To su pitanja na koja tek treba dati odgovor, a potom ćemo vidjeti kakvi bi mogli uopće biti rezultati i tko će biti kandidat – zaključuje Ivković, priželjkujući da će se i županija voditi isto kao i međimurski gradovi i općine u kojima je HDZ na čelu.

Rok od tri mjeseca za raspisivanje novih izbora već teče, stoga Međimurci mogu očekivati itekako uzbudljivu političku jesen.

Nastavite čitati

Međimurje

U petak u Međimurju 21 novi slučaj zaraze koronom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 129 uzoraka, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,5% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 17. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 10 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 123.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 67.479 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 8 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana je 1 osoba, nema otpuštenih osoba te nema pacijenata na respiraciji.

Umrla je jedna osoba, ženska osoba stara 88 godina s brojnim pridruženim bolestima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje