Povežite se s nama

Međimurje

Totalni hit među Vrapčićima iz Šenkovca je juha od raštike koju su sami uzgojili u vrtu!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

“Zovemo se vrapčići, prirode čuvari, takvi ćemo ostati kad budemo stari” – odjekivalo je prostorijama dječjeg vrtića Vrapčić u Šenkovcu u utorak na proslavi Eko dana i projekta “Mi jedemo odgovorno”.

Nakon proslave i igrokaza, u dvorištu vrtića posađeno je stablo, a mališani su se bacili na posao u svom vrtičkom vrtu.
U tom međimurskom vrtiću dugi niz godina provode se razne aktivnosti i projekti vezani uz brigu o okolišu i zdravoj prehrani. Dok su u početku njihove aktivnosti bile usmjerene na razvrstavanje otpada, temeljem čega su 2014. godine dobili status eko vrtića, ubrzo se krenulo i u druge različite projekte, među kojima su bili i projekti zdrave prehrane. Tako se prošle godine u srpnju vrtić Vrapčić uključio se u projekt “Mi jedemo odgovorno” kojem je koordinator udruga “Lijepa naša”.

Fino i zdravo

– Sve je počelo sa sortiranjem otpada, temeljem čega smo 2014. godine dobili status eko vrtića, premda mi ekološki živimo dulje od toga. Od samih početaka radimo naš vrt u kojem uzgajamo povrće – otkrila je Melita Pergar, ravnateljica vrtića Vrapčić. Cilj projekta “Mi jedemo odgovorno” je djecu i njihove roditelje osvijestiti o zdravoj prehrani i zdravom načinu života te kod djece, od malih nogu, razviti svijest o zdravoj prehrani.

U današnje vrijeme jako je puno pretile djece koja jedu nezdravo, što utječe na zdravlje 

– Mi kroz ovaj projekt želimo djecu naučiti što znači jesti sezonsko voće i povrće. Nažalost, u današnje vrijeme imamo jako puno pretile djece koja jedu nezdravo, a sve to utječe na zdravlje kasnije u životu. To je bio i glavni razlog zbog kojih smo krenuli sa zdravom prehranom, dakle, u najranijim danima kod djece želimo razviti naviku zdrave prehrane, a preko djece djelovati i na njihove roditelje – rekla je Pergar. Baš kao što su mališani u vrtiću brzo usvojili sortiranje otpada, pa već kod kuće roditeljima govore da otpad dobro ne razvrstavaju, brzo su prihvatili i zdrave prehrambene navike.

– Na vrtičkom jelovniku nema mjesta za paštete ili hrenovke. To smo izbacili i uveli puno voća i povrća koje sami uzgajamo u vrtičkom vrtu. Drago mi je što mogu reći da je juha od raštike, koju smo uzgojili prošlu godinu, bila totalni hit među djecom – rekla je ravnateljica vrtića Vrapčić zadovoljna što je zdrava prehrana odlično prihvaćena među djecom. – Djeci je to fino jer znaju da su to povrće sami uzgojili u vrtu – rekla je Pergar.

Obrađuju vrtove

Na pozitivan stav prema zdravoj prehrani zasigurno je utjecalo i to što je Šenkovec prigradsko naselje u kojima mnogi mještani još imaju svoje okućnice i vrtove u kojima uzgajaju povrće.

– Vjerujem da i to ima svoj udio u tome što je zdrava prehrana vrtiću dobro prihvaćena. Sama sam bila dijete koje je odraslo na selu gdje smo obrađivali vrt, a i mnogi naši polaznici odrastaju u sredini gdje njihove bake i djedovi još uvijek obrađuju vrtove. Zbog toga je nama u vrtiću normalno da se vrt obrađuje, da se sadi povrće, beru plodovi koji se onda pripremaju i jedu – rekla je Pergar koja najavljuje i proširenje projekta “Mi jedemo odgovorno”.
– Planiramo povećati broj gredica i proširiti projekt na začinsko bilje – najavila je.

Odgovorna prehrana

Inače, projekt “Mi jedemo odgovorno” je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. Sam projekt financiran je od strane Europske komisije, a u Hrvatskoj mu je nacionalni koordinator Udruga “Lijepa naša”. Cilj projekta je osposobljavanje djece i mladih da budu odgovorni sudionici prehrambenih navika. Uz konzumaciju povrća koje djeca sama uzgajaju, projekt uključuje motivacijske priče o zdravoj prehrani, sakupljanje bio otpada i kompostiranje. Vrapčići iz Šenkovca žele biti pravi primjer pravilne brige o okolišu i zdravog načina prehrane.

2014. vrtić Vrapčić iz Šenkovca dobio je status eko vrtića temeljem projekta sortiranja otpada

Melita Pergar ravnateljica vrtića Vrapčić: “Na vrtčkom jelovniku nema mjesta za paštete ili hrenovke. To smo izbacili i uveli puno povrća koje sami uzgajamo. Vrapčićima je nešto sasvim normalno i svakidašnje obrađivati vrt, saditi povrće, brati plodove koji se onda pripremaju za jelo”. 

Raštika

 raštika je zeljasto povrće zelene boje, a okus joj je slatko-gorkast
raštiku su uzgajali još Egipćani, jeli su je stari Grci i Rimljani
u Dalmaciji je raštika dugo vremena bila jedna od najpopularnijih kupusnjača, piše portal Alternativa za vas
raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu: ima puno vitamina A, kalcija, vitamine iz skupine B te vitamin E
raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, ima puno cinka i mangana, te minerala koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva
pomaže kod visokog krvnog tlaka, jača kosti zbog bogatstva kalcija, odlična je za trudnice zbog folne kiseline, smanjuje rizik od bolesti srca zbog vitamina B6

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje