Povežite se s nama

U fokusu

Živi zid zatražio da se o Piškornici raspravlja na Skupštini Varaždinske županije u utorak

Objavljeno:

- dana

DANAS PREDAN ZAHTJEV

Vijećnici Županijske skupštine iz redova Živog zida danas su predali zahtjev da se na dnevni red Skupštine, koja je u utorak, 5. prosinca, uvrsti i Piškornica.

Dominko: Zbog Piškornice moguće sankcije koje bi osiromašile proračun

– Smatramo da je tema trenutno od životne važnosti za daljnje djelovanje svih radnih tijela i to prije donošenja proračuna, posebno zato što su krajem godine realno moguće i drastične novčane sankcije od strane Europske Komisije zbog neizvršenja projekta i lošeg gospodarenja otpadom. Takve bi sankcije  dodatno osiromašile proračun Varaždinske županije, što bi najviše osjetili srednjoškolci i socijalno ugroženi, a eventualno izbjegavanje rasprave na tu temu smatramo sramotnim i netransparentnim potezom nove županijske vlasti – navodi se u priopćenju Živog zida.

Šteta u proračunu je već počinjena, no ne znamo kolika je – upozorio je Dominko

Ističu kako su nemili događaji u trgovačkom društvu Piškornica d.o.o. uzdrmali javnost u cijeloj državi te bacili negativne konotacije na vlast Varaždinske županije kao suosnivača te tvrtke.

– Megalomanske malverzacije u Piškornici na koje je u tom trenutku jedino Živi zid i reagirao, dovele su do velikog gubitka iz proračuna naše županije. Iz izjava u medijima župana Čačića ne može se točno utvrditi koliki je točno gubitak, odnosno  koliko je novaca preko tvrtke kćeri izvučeno iz proračuna Varaždinske županije, ni gdje je točno novac završio. Nejasno je također, namjerava li Županija poduzeti ikakav pravni mehanizam ne bi li novac građana vratila u proračun te iskoristila za prijeko potrebne svrhe u prostoru socijalne skrbi i zdravstva, područjima koja su najosjetljivija u našoj Županiji – navodi se u priopćenju Živog zida koje potpisuje vijećnik Marijan Dominko.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje