Povežite se s nama

U fokusu

Kraljevski pitoni i boa kućni ljubimci obitelji iz Trnovca

Objavljeno:

- dana

Život sa zmijama

Nino Kućina jučer je na proslavu Blagdana Gospe Snježne u Trnovcu došao sa svoja tri ljubimca. Nije mu baš bilo drago što mu nisu dopustili s njima ušetati u masu pa je morao ostati na obližnjoj livadi.

Nino i zmije zavoljeli su se na prvi pogled

On zna da njegovi ljubimci ne bi nikome naškodili ali nije lako uvjeriti ljude da su zmije bezopasne. Da, zmije. Nino je oko vrata nosio veliku Bou – Đonija, staru 5,5 godina dok su se dva kraljevska pitona – Đoko i Dodo – sunčala na vrućem popodnevnom suncu.  

Susjedi nisu uopće obraćali pažnju na Nina i društvo, neki su prolaznici gledali podozrivo dok su se drugi odvažili i fotografirali.

Zmije jedu jednom u dva tjedna – štakora koji košta deset kuna.

Nino i zmije zavoljeli su se na prvi pogled. Jedan je dan iz škole došao doma, prošvrljao malo facebookom i vidio čovjeka s zmijom kao kućnim ljubimcem. Odmah je pogledao oglase, našao prodavača zmija i već idućeg je dana postao vlasnikom jedne zmije, kraljevskog pitona. Platio ga je sto eura. Tako je krenulo i sad Nino ima dva terarija , u svakom po dvije zmije.

Jeftini kućni ljubimci

Ovaj je ljubitelju zmija, koji je i svoje ukućane – isprva skeptične – naveo da dom dijele sa zmijama – Svi ih vole. Na početku je netko i trčao po kuhinji oko stola, ali na kraju se svi slažu sa zmijama. Maze ih kao što drugi maze mačku ili psa – veli i daje nam da pogladimo pitona – Vidite da uopće nije sluzav kako se tvrdi – veli istinu Nino Kućina.

Zmije su jeftini kućni ljubimci. – Jedino što košta je terarij i dalje praktički s njima nemate troška. Ali nas niti terarij, dugačak dva metra, nije koštao jer ga je tata sam izradio. Jedu štakore,  ništa ne trebaju niti ne traže. Nema cijepljenja, ničega.– priča. Štakore kupuje od drugog zmijoljupca za deset kuna komad. To znači da na hranu potroši samo 60 kuna mjesečno jer udavi  jedu svaka dva tjedna. Nino kao da ima misiju uvjeriti ljude da i zmije mogu biti čovjekov najbolji prijatelj – Ne traže ništa, vole se maziti, jedina briga o njima je dati im frišku vodu dva puta dnevno, najčišće su životinje… – nabraja uvjerljivo Nino. 

Gore potpisana novinarka ispričava se zbog (ne)kvalitete fotografija, ali baš i nije bila pretjerano fokusirana na foto aparat.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati