Povežite se s nama

Život i društvo

ZTB Stan za energetsku obnovu dobio milijun kuna od Fonda

Objavljeno:

- dana

uspjeh

Zgrada u Trakošćanskoj 16 dobila je od Fonda za zaštitu okoliša 940.000 kuna za energetsku obnovu. Na natječaj Fonda prijavio ju je upravitelj ZTB Stan, koji je po pitanju subvencija za energetsku učinkovitost vrlo uspješan i među vodećim upraviteljima u Hrvatskoj.

Naime, među prvima u Hrvatskoj ZTB Stan je početkom godine dobio od Fonda subvenciju od 109.200 kuna za 13 zgrada za sufinanciranje provedbe energetskih pregleda i energetsko certificiranje, a na posljednjem, koji je bio u ožujku ove godine, odobren im je maksimalan iznos od 200.000 kuna. Na natječaj su prijavili oko 60 zgrada, a po riječima Zorana Maroslavca, direktora ZTB Stana, prošlo ih je 56, no donacije su odobrene za 40 zgrada zbog ograničenog maksimalnog iznosa po upravitelju. Za 16 zgrada koje ovaj put nisu prošle, ponude su pravovaljane i te zgrade sigurno prolaze na sljedećem natječaju, koji se očekuje početkom iduće godine.

Stopostotni učinak

Paralelno je išao i natječaj Fonda za izradu projektne dokumentacije gdje je Fond subvencionirao s 35.000 kuna po ulazu.
– Prijavili smo 19 zgrada i svih 19 je prošlo, tako da imamo stopostotni učinak. Tu smo dobili donaciju bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije u visini od oko 800.000 kuna – kaže Maroslavac.

Nedavno je suvlasnicima napravljena i prezentacija zgrada u Kolodvorskoj 1 i predstavniku zgrade Trakošćanska 20, gdje su im opisane investicije

Za energetsku obnovu zgrada, ZTB Stan prijavio je tri zgrade, a ovaj je put prošla zgrada u Trakošćanskoj 16. Ako se doda i novac koji je dobiven za projektnu dokumentaciju, ta je zgrada od Fonda dobila više od milijun kuna. Ostatak novca potreban za izvođenje radova namaknut će se kreditom. ZTB Stan poslovno surađuje s PBZ-om, koji ima utvrđen model kreditiranja suvlasnika zgrada na upravljanju kod upravitelja nekretninama. Odluku, odnosno suglasnost za izvođenje radova treba potpisati minimalno 60 posto suvlasnika, a osim te odluke te zahtjeva za odobrenje kredita, ZTB Stan banci treba dostaviti i analitičku karticu zgrade za posljednja tri mjeseca iz koje se vidi urednost plaćanja pričuve, odnosno njena naplativost mora biti minimalno 70 posto u zadnja tri mjeseca.

Izbor ponuda

Prema projektnom zadatku, na zgradi u Trakošćanskoj 16 bit će izvedena toplinska izolacija krova, toplinska izolacija zidova pročelja i zidova lođe te podova, zamjena prozora grijanih stambenih prostora i zamjena prozora i vrata negrijanih spremišta u prizemlju. Iako već imaju ponude kooperanata, u ZTB Stanu ovih će ih dana obnoviti, nakon čega će odabrati izvođače. Ističu kako najpovoljnija ponuda nije i najjeftinija, jer ponuda mora biti napravljena strogo na osnovi troškovnika i materijala u troškovniku i projektu, a sve prema važećim pravilnicima i vrlo strogim zahjevima FZOEU.

Sveobuhvatna obnova dosad u Hrvatskoj nije bila provođena na zgradama koje su stare 30 ili 40 godina

Kada su prije godinu i pol krenuli s projektima energetske učinkovitosti, ZTB Stan morao je uvjeravati suvlasnike što to znači za njihovu zgradu. Godinu dana kasnije, situacija je, kažu, bitno drukčija, jer su suvlasnici počeli prepoznavati kolike uštede ti projekti nose. Danas imaju slučaj da ih sami suvlasnici kontaktiraju i žele ići u prvi korak prema energetskoj obnovi, a to je energetski pregled i certificiranje.

Česte edukacije

U ZTB Stanu radili su i na vlastitoj i na edukaciji suvlasnika i njihovih predstavnika, tako da danas za projekte energetske učinkovitosti postoji veliko zanimanje. Nedavno je napravljena i prezentacija suvlasnicima zgrada u Kolodvorskoj 1 i predstavniku zgrade Trakošćanska 20, gdje su im opisane investicije te koliko bi to bilo povećanje pričuve s obzirom na investiciju. Općenito, ZTB Stan sa svojim partnerima projektantima stavlja naglasak na dobru informiranost suvlasnicima, tako da su u pripremi prezentacije projekata, investicija, ušteda, rok povrata investicija i za sve ostale zgrade za koje su projekti gotovi ili su u fazi projektiranja.

– Sveobuhvatna obnova dosad u Hrvatskoj nije bila provođena na zgradama koje su stare 30 ili 40 godina, nego su bila krpanja ili nadogradnje koje to ustvari nisu bile. Sada se zgrade obnavljaju cjelovito i cilj je energetskih obnova zgrada ušteda energije. Jest da suvlasnici s tom obnovom dobivaju popravke krovova koji cure, dimnjaka koji propuštaju i slično, ali kroz sve te mjere se štedi energija – ističu u ZTB Stanu.

Energetskom obnovom uštede 70 posto!

Energetskom obnovom zgrada može se uštedjeti i do 70 posto energije, ovisno o obujmu mjera koje se rade, no najvažnije je, kažu u ZTB Stanu, obnoviti pročelje i ovojnicu. Smanjenjem toplinskih gubitaka kroz vanjsku ovojnicu zgrade postiže se kvalitetnija raspodjela topline u stambenim prostorima i boravak u zgradi postaje znatno ugodniji. Dobrim rješenjima toplinskih mostova uklanja se mogućnost pojave gljivica i plijesni te se na taj način doprinosi zdravijem i kvalitetnijem stanovanju. Osim toga, u praksi se pokazalo da se energetskom obnovom povećava vrijednost nekretnina do osam posto za svako povećanje energetske učinkovitosti za jedan energetski razred, odnosno za prosječno 16 posto kod cjelovitih energetskih obnova. Velika ušteda energije omogućuje i da se investicija u obnovu otplaćuje iz same uštede, često bez povećanja životnih troškova suvlasnika. Provedbom energetske obnove suvlasnici se štite od utjecaja budućih poskupljenja energije. Jednom smanjeni troškovi energije predstavljaju trajnu zaštitu od budućih poskupljenja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje