Povežite se s nama

U fokusu

Župa i Grad Lepoglava slave svoj Dan uz izložbe, predavanja, sportske susrete, predstave…

Objavljeno:

- dana

ZA SVAKOG PONEŠTO

Višednevnim programom koji obuhvaća izložbe, predavanja, sportske susrete, predstave…, u Lepoglavi se do 24. prosinca obilježava Dan grada.

U gradu pavlina svečarsko raspoloženje počelo je današnjim otvaranjem izložbe malih životinja u prostoru Osnovne škole, a program se nastavlja u nedjelju paljenjem prve adventske svijeće u parku ispred upravne zgrade Grada.

Potom se u ponedjeljak u  Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca predstavlja osebujni film “Varaždinska Regina angelorum” u okviru projekta “Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine“.

U utorak će se održati sportsko natjecanje učenika osnovnih škola iz Videma, Cirkulana, Bednje, Kamenice, Višnjice i Lepoglave u nogometu dok će u 17 sati u lepoglavskom Župnom dvoru u Dvorani blaženog kardinala Alojzija Stepinca biti otvorena izložba „Lepoglavska baština na poštanskim markama“.

Na blagdan sv. Nikole program se nastavlja podjelom slatkih paketa polaznicima Dječjeg vrtića  Lepoglava i “Runolist” iz Žarovnice. Lepoglavski vrtićari i školarci imat će u 9.30 sati pune ruke posla s kićenjem bora kod poslovnog centra, a u 13 sati bit će upriličena podjela prigodnog dara roditeljima novorođene djece u čitaonici Gradske knjižnice.

U ovoj ustanovi u 18 sati održat će se i predavanje Marijane Pintar “Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone” u znaku događanja pod nazivom “Hrvatska- Austrija. Zajedno u kulturi”.

Već idućeg dana u knjižnici će za razgled biti otvorena izložba fotografija “Cvijet za ljepši grad”.

Centralno obilježavanje Dana grada i župe Lepoglava proslavit će se u petak, 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Središnji vjerski događaj je sveta misa koja počinje u 11 sati i proštenje koje okupi mnoštvo vjernika iz Lepoglave i okolnih župa.

Uoči liturgije, izaslanstvo Grada i braniteljskih udruga položit će vijence za poginule branitelje u Domovinskom ratu kod Centralnog križa na groblju u Lepoglavi. Potom slijedi odbojkaška utakmica u kojoj će se ogledati učiteljice Osnovne škole Lepoglava i Osnovne škole Videm (Slovenija), a program će kulminirati u 17 sati svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Lepoglave u Domu kulture.

Nakon što se prisutnima obrati gradonačelnik Marijan Škvarić, već tradicionalno će se dodijeliti i javna priznanja Grada Lepoglave. Brojna događanja nastavit će se i u dane vikenda. Naime, u subotu u 16 sati počinje 10. memorijalni stolnoteniski turnir “Dragutin Hočuršćak” u muškoj i ženskoj konkurenciji, nakon čega će u 18 sati u Domu kulture svi zainteresirani moći uživati u programu kojeg donosi Večer glume uz Kulturno umjetničko društvo “Lepoglavski pušlek”.

Utorak, 12. Prosinca predviđen je za otvaranje izložbe Mladen Genc – ratni foto zapisi
dok subota, 16. prosinca P.A.S. klub Lepoglava priređuje 2. Airsoft konvenciju u Domu kulture.

Posljednje događanje u okviru proslave Dana grada bit će žive jaslice koje su osmislili članovi KUD-a “Lepoglavski pušlek.

A kako izgleda taj scenski prikaz svi znatiželjnici mogu pogledati u subotu, 23. prosinca u 17 sati i u nedjelju, 24. prosinca u atriju pavlinskog samostana. 

 

 

Izvor:
Foto: GL

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje