Povežite se s nama

U fokusu

Župa i Grad Lepoglava slave svoj Dan uz izložbe, predavanja, sportske susrete, predstave…

Objavljeno:

- dana

ZA SVAKOG PONEŠTO

Višednevnim programom koji obuhvaća izložbe, predavanja, sportske susrete, predstave…, u Lepoglavi se do 24. prosinca obilježava Dan grada.

U gradu pavlina svečarsko raspoloženje počelo je današnjim otvaranjem izložbe malih životinja u prostoru Osnovne škole, a program se nastavlja u nedjelju paljenjem prve adventske svijeće u parku ispred upravne zgrade Grada.

Potom se u ponedjeljak u  Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca predstavlja osebujni film “Varaždinska Regina angelorum” u okviru projekta “Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine“.

U utorak će se održati sportsko natjecanje učenika osnovnih škola iz Videma, Cirkulana, Bednje, Kamenice, Višnjice i Lepoglave u nogometu dok će u 17 sati u lepoglavskom Župnom dvoru u Dvorani blaženog kardinala Alojzija Stepinca biti otvorena izložba „Lepoglavska baština na poštanskim markama“.

Na blagdan sv. Nikole program se nastavlja podjelom slatkih paketa polaznicima Dječjeg vrtića  Lepoglava i “Runolist” iz Žarovnice. Lepoglavski vrtićari i školarci imat će u 9.30 sati pune ruke posla s kićenjem bora kod poslovnog centra, a u 13 sati bit će upriličena podjela prigodnog dara roditeljima novorođene djece u čitaonici Gradske knjižnice.

U ovoj ustanovi u 18 sati održat će se i predavanje Marijane Pintar “Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone” u znaku događanja pod nazivom “Hrvatska- Austrija. Zajedno u kulturi”.

Već idućeg dana u knjižnici će za razgled biti otvorena izložba fotografija “Cvijet za ljepši grad”.

Centralno obilježavanje Dana grada i župe Lepoglava proslavit će se u petak, 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Središnji vjerski događaj je sveta misa koja počinje u 11 sati i proštenje koje okupi mnoštvo vjernika iz Lepoglave i okolnih župa.

Uoči liturgije, izaslanstvo Grada i braniteljskih udruga položit će vijence za poginule branitelje u Domovinskom ratu kod Centralnog križa na groblju u Lepoglavi. Potom slijedi odbojkaška utakmica u kojoj će se ogledati učiteljice Osnovne škole Lepoglava i Osnovne škole Videm (Slovenija), a program će kulminirati u 17 sati svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Lepoglave u Domu kulture.

Nakon što se prisutnima obrati gradonačelnik Marijan Škvarić, već tradicionalno će se dodijeliti i javna priznanja Grada Lepoglave. Brojna događanja nastavit će se i u dane vikenda. Naime, u subotu u 16 sati počinje 10. memorijalni stolnoteniski turnir “Dragutin Hočuršćak” u muškoj i ženskoj konkurenciji, nakon čega će u 18 sati u Domu kulture svi zainteresirani moći uživati u programu kojeg donosi Večer glume uz Kulturno umjetničko društvo “Lepoglavski pušlek”.

Utorak, 12. Prosinca predviđen je za otvaranje izložbe Mladen Genc – ratni foto zapisi
dok subota, 16. prosinca P.A.S. klub Lepoglava priređuje 2. Airsoft konvenciju u Domu kulture.

Posljednje događanje u okviru proslave Dana grada bit će žive jaslice koje su osmislili članovi KUD-a “Lepoglavski pušlek.

A kako izgleda taj scenski prikaz svi znatiželjnici mogu pogledati u subotu, 23. prosinca u 17 sati i u nedjelju, 24. prosinca u atriju pavlinskog samostana. 

 

 

Izvor:
Foto: GL

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati