Povežite se s nama

U fokusu

Župa i Grad Lepoglava slave svoj Dan uz izložbe, predavanja, sportske susrete, predstave…

Objavljeno:

- dana

ZA SVAKOG PONEŠTO

Višednevnim programom koji obuhvaća izložbe, predavanja, sportske susrete, predstave…, u Lepoglavi se do 24. prosinca obilježava Dan grada.

U gradu pavlina svečarsko raspoloženje počelo je današnjim otvaranjem izložbe malih životinja u prostoru Osnovne škole, a program se nastavlja u nedjelju paljenjem prve adventske svijeće u parku ispred upravne zgrade Grada.

Potom se u ponedjeljak u  Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca predstavlja osebujni film “Varaždinska Regina angelorum” u okviru projekta “Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine“.

U utorak će se održati sportsko natjecanje učenika osnovnih škola iz Videma, Cirkulana, Bednje, Kamenice, Višnjice i Lepoglave u nogometu dok će u 17 sati u lepoglavskom Župnom dvoru u Dvorani blaženog kardinala Alojzija Stepinca biti otvorena izložba „Lepoglavska baština na poštanskim markama“.

Na blagdan sv. Nikole program se nastavlja podjelom slatkih paketa polaznicima Dječjeg vrtića  Lepoglava i “Runolist” iz Žarovnice. Lepoglavski vrtićari i školarci imat će u 9.30 sati pune ruke posla s kićenjem bora kod poslovnog centra, a u 13 sati bit će upriličena podjela prigodnog dara roditeljima novorođene djece u čitaonici Gradske knjižnice.

U ovoj ustanovi u 18 sati održat će se i predavanje Marijane Pintar “Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone” u znaku događanja pod nazivom “Hrvatska- Austrija. Zajedno u kulturi”.

Već idućeg dana u knjižnici će za razgled biti otvorena izložba fotografija “Cvijet za ljepši grad”.

Centralno obilježavanje Dana grada i župe Lepoglava proslavit će se u petak, 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Središnji vjerski događaj je sveta misa koja počinje u 11 sati i proštenje koje okupi mnoštvo vjernika iz Lepoglave i okolnih župa.

Uoči liturgije, izaslanstvo Grada i braniteljskih udruga položit će vijence za poginule branitelje u Domovinskom ratu kod Centralnog križa na groblju u Lepoglavi. Potom slijedi odbojkaška utakmica u kojoj će se ogledati učiteljice Osnovne škole Lepoglava i Osnovne škole Videm (Slovenija), a program će kulminirati u 17 sati svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Lepoglave u Domu kulture.

Nakon što se prisutnima obrati gradonačelnik Marijan Škvarić, već tradicionalno će se dodijeliti i javna priznanja Grada Lepoglave. Brojna događanja nastavit će se i u dane vikenda. Naime, u subotu u 16 sati počinje 10. memorijalni stolnoteniski turnir “Dragutin Hočuršćak” u muškoj i ženskoj konkurenciji, nakon čega će u 18 sati u Domu kulture svi zainteresirani moći uživati u programu kojeg donosi Večer glume uz Kulturno umjetničko društvo “Lepoglavski pušlek”.

Utorak, 12. Prosinca predviđen je za otvaranje izložbe Mladen Genc – ratni foto zapisi
dok subota, 16. prosinca P.A.S. klub Lepoglava priređuje 2. Airsoft konvenciju u Domu kulture.

Posljednje događanje u okviru proslave Dana grada bit će žive jaslice koje su osmislili članovi KUD-a “Lepoglavski pušlek.

A kako izgleda taj scenski prikaz svi znatiželjnici mogu pogledati u subotu, 23. prosinca u 17 sati i u nedjelju, 24. prosinca u atriju pavlinskog samostana. 

 

 

Izvor:
Foto: GL

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje