Povežite se s nama

U fokusu

Župan Čačić vijećnicima: Ne date novac za nogomet? Trebat će i vama za nešto pa nećete dobiti

Objavljeno:

- dana

Prijedlog da lokalne samouprave Varaždinske županije financijski pomažu NK Varaždinu, i dalje izaziva burne reakcije.

Na aktualnom satu današnje sjednice, koji je u tijeku, vijećnik Živog zida Mladen Rogina je rekao da ga ljudi pitao šali li se župan ili je ozbiljan u namjeri prisile gradova i općina da iz svojih proračuna ulažu novac za profesionalni nogomet.

Župana je također pitao na koji to način točno namjerava prisiliti jedinice lokalne samouprave na plaćanje NK Varaždinu i koliko novaca Županija misli potrošiti na nogomet?

– Nađite si šeika za sponzora – rekao je i dodao da ih Živi zid može spojiti sa katarskim šeikom.

Riječ je, podsjetimo, o šeiku koji je predsjedniku Živog zida, Viliboru Sinčiću poklonio sat velike vrijednosti, a ovaj se njie pohvalio na društvenoj mreži, nakon čega mu se javilo Povjerenstvo za sukob interesa.

Živi zid je zbog svega predložio županu Čačiću da se prestane ponašati poput pijanog milijardera i ako želi uložiti novac u sport, neka se isti usmjeri na rekreativne sportove kako bi se, rekao je, omogućilo svoj djeci da se bave sportom bez da to bude (pre)veliki trošak za ionako škrte kućne budžete stanovnika Varaždinske županije.

Župan Čačić je odgovorio da nije riječ o nocu za profesionalni nogomet, nego za dječju akademiju najpopularnijeg sporta u Hrvatskoj.

Nakon što vijećnik Rogina nije bio zadovoljan odgovorom, jer župan nije odgovorio kako misli natjerati bilo koga na plaćanje, županov su odgovor neki vijećnici protumačili kao ucjenu.

Konkretno je rekao:

– Općine bi prema ovom prijedlogu u financiranju nogometne akademije sudjelovale u rasponu od 5000 – 30. 000 kuna, a istovremeno na svoje četveroligaške klubove troše stotine tisuća kuna. Razlika je kao osnovna škola i fakultet. Ali i vama će ubuduće nešto trebati. No, kako vi ne razumijete opće interese, ne moramo niti mi razumjeti vaše partikularne interese – zaključio je župan.

Spomenuo je i šeikov sat s kojim se pohvalio Ivan Pernar

– I ja sam dobio sat od šeika i to vredniji pa se nisam njime hvalio.

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje