Povežite se s nama

U fokusu

Županiji i PU varaždinskoj nagrada za inicijativu godine

Objavljeno:

- dana

HRVATSKI DANI SIGURNOSTI U OPATIJI

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr.sc. Ive Josipovića u Opatiji se održavaju Hrvatski dani sigurnosti – 8. Konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti na kojoj su vodeći domaći i strani stručnjaci iz područja javne, privatne, korporativne i urbane sigurnosti razmijenili i objedinili svoja iskustva.

U okviru konferencije Varaždinskoj županiji i Policijskoj upravi varaždinskoj, Povjerenstvo sastavljeno od uglednih članova, poput dekana VERN-a prof.dr.sc.Vlatka Cvrtile, predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova te predstavnika različitih medijskih kuća, dodijeljena je nagrada za inicijativu godine – osnivanje zaklade Sveti Mihovil  za prevenciju kriminaliteta  kao najbolji projekt lokalne i područne (regionalne) samouprave za sigurnost zajednice.

Naime, na prijedlog PU varaždinske, krajem prošle godine odlukom vijećnika Županijske skupštine osnovana je Zaklada za prevenciju kriminaliteta. Zaklada je osnovana s temeljnom svrhom pružanja novčane i druge pomoći u realizaciji projekata i aktivnosti na prevenciji kriminaliteta i unapređivanju sigurnosti građana i imovine te promicanju i jačanju sigurnosti prometa na cestama i prevenciji ostalih delikventnih ponašanja na području Varaždinske županije.

Bez uplitanja politike

Nagradu je u Hotelu Milenij u Opatiji u ime Varaždinske županije primio zamjenik župana Alen Kišić, ujedno i upravitelj Zaklade, u prisustvu načelnika PU varaždinske Darka Jurčeca. Primivši ovu vrlo vrijednu nagradu zamjenik župana je istaknuo kako je ova nagrada priznanje nastojanju Županije da u suradnji s policijom napravi sve da spriječi kriminalne radnje i poboljša sigurnost svih građana.

– Izrazito dobra suradnja s našom Policijskom upravom i to bez uplitanja bilo kakve politike, prepoznata je i od strane ove udruge. I nadalje ćemo doprinositi pružanju podrške preventivnog djelovanja te podizanju svijesti građana i javnosti o važnosti i potrebi lokalne prevencije kriminaliteta na županijskoj razini- rekao je Kišić.

Inače, središnja tema ovogodišnjih Hrvatskih dana sigurnosti bio je poslovni zločin i način kako ga spriječiti, aktualan izazov za uprave trgovačkih društava i domaći sigurnosni sektor.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!