Povežite se s nama

U fokusu

Gradonačelnik bez većinske podrške, ali vijećnici jednoglasni: đacima po 200 kuna za knjige

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE NOVOG MAROFA

Učenici osnovnih škola na području grada Novog Marofa dobit će po 200 kuna pomoći za kupnju udžbenika u novoj školskoj godini.

Vijećnici Gradskog vijeća su jučer poslijepodne jednoglasno prihvatili rebalans ovogodišnjeg proračuna, kojim je za pomoć pri kupnji knjiga učenicima od prvog do osmog razreda osigurano 224.000 kuna.

Ukupni prihodi i rashodi nisu mijenjani, tako da je proračun i dalje „težak“ gotovo 28 milijuna kuna.

No za 520 tisuća kuna smanjeni su rashodi za Centar za nanotehnologiju u Možđencu, a ta sredstva su preusmjerena za kupnju udžbenika, kao i za sanaciju krovišta na zgradi Grada Novog Marofa. Krov je u svibnju srušio olujni vjetar, a za sanaciju je sada osigurano 100 tisuća kuna. S obzirom da su zbog toga štetu pretrpjeli i građani, u proračunu je osigurano i 50.000 kuna za naknadu štete građanima.

„Palo“ izvršenje proračuna za 2013.

Zanimljivo je da je rebalans proračuna usvojen jednoglasno iako od jučer većinu u Gradskom vijeću imaju vijećnici koji ne podržavaju gradonačelnika Darka Hrenića (reformisti). I dosad oporbenom HDZ-u (7 vijećnika) pridružio se Ivica Šantek iz HSS-a, koji dužnost predsjednika Gradskog vijeća obavlja zahvaljujući tome što se nakon lanjskih izbora priključio Klubu vijećnika HNS-a, SDP-a i HSU-a.

Jučer je obznanio da ih napušta i zajedno s vijećnicima HDZ-a formira zajednički klub.  I dok su vijećnici HDZ-a i HSS-a jučer podržali rebalans proračuna, drugi financijski akt, onaj o izvršenju proračuna u prošloj godini nisu podržali.

Na sjednici je jučer bilo prisutno šest vijećnika HDZ-a i jedan HSS-a, koji su bili sudržani, a budući da su suzdržani bili i vijećnik laburista Boris Ravić, kao i jedan nezavisni vijećnik – dakle devet od ukupno 17 vijećnika – izvršenje proračuna u 2013. godini nije usvojeno.

Jenkač (HDZ): Proračun je prenapuhan

Hoće li gradonačelnik Hrenić ubuduće imati sličnih problema s prijedlozima odluka i akata u Gradskom vijeću?

– Rebalans proračuna smo podržali zbog pomoći učenicima pri kupnji knjiga, dok izvršenje proračuna za prošlu godinu nismo podržali zato što taj financijski dokument nismo podržali niti prilikom njegovog donošenja. Do kraja godine će biti održane još dvije sjednice Gradskog vijeća, a na njima ćemo podržati sve projekte koji su na dobrobit građana. Nažalost, ovogodišnji proračun je prenapuhan, pri čemu ponajprije mislim na planiranih 8 milijuna kuna pomoći od države. Bojim se da će proračunski manjak na kraju godine, umjesto planiranih 1,6 milijuna kuna, na kraju biti 400.000 kuna veći – rekao je Siniša Jenkač iz HDZ-a.

Hrenić: Problema ima, ali svi projekti se izvršavaju

Gradonačelnik Darko Hrenić ističe da se radi o politikanskim ocjenama. – Činjenica jest da zbog loše gospodarske situacije ove godine imamo problema s izvršavanjem proračuna. Međutim, proračun je socijalno osjetljiv, što smo potvrdili izdvajanjem sredstava za kupnju udžbenika. Osim toga, izdvajamo tri puta više za socijalne programe, a izvršavamo i sve ostale zacrtane projekte, od gradnje nogostupa do javne rasvjete – navodi Hrenić.

Svjestan je da nova većina u Gradskom vijeću sada ima mogućnost „rušiti“ njegove prijedloge, pa tako i proračun za sljedeću godinu, čime bi bili izazvani prijevremeni izbori.

– Imaju mogućnost rušiti proračun za sljedeću godinu, ali tada će morati dobro objasniti zašto će stvoriti 400.000 kuna troška. Upravo bi toliko koštali prijevremeni izbori. U svakom slučaju, bit ću i na to spreman – poručio je Hrenić, koji je istovremeno istaknuo zadovoljstvo s korektnim odnosom vijećnika HNS-a, njegove bivše stranke.

 

Hrenić: HDZ-ovog kandidata mogu pobijediti i drugi put

Budući da su iz HNS-a i HDZ-a potvrdili da su spremni i koalirati u slučaju prijevremenih izbora, gradonačelnika Hrenića smo pitali je li on spreman koalirati s HDZ-om, strankom koja je najžešći kritičar njegovoga rada.

– U novomarofskom HDZ-u je puno dobrih ljudi s kojima dobro surađujem. Međutim, predsjednik podružnice te stranke u javnost daje priopćenja samostalno, bez znanja drugih članova stranke i neutemeljeno kritizira moj rad. Koalicija zato ne dolazi u obzir. Uostalom, jednom sam ga već pobijedio, pa ću i drugi put – ustvrdio je Hrenić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje