Povežite se s nama

U fokusu

I Lalovac im zadaje muke: Grad će tražiti reviziju u JUGS-u i Koncertnom uredu!

Objavljeno:

- dana

ZABORAVILI NA OBVEZU

Osim ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, čelnim ljudima Grada Varaždina muke je zadao i ministar financija Boris Lalovac.

Ministarstvo financija je, naime, naložilo da u gradsku riznicu uključe tri ustanove – Javnu ustanovu Gradski stanovi, Javnu ustanovu Gradski bazeni i Koncertni ured Varaždin.

Sve ustanove koje više od 50 posto prihoda ostvaruju iz proračuna, bilo gradskog, bilo državnog, moraju biti uključene u gradsku riznicu, koja se pojednostavljeno može opisati kao mjesto na koje se slijeva i odlijevaju sva sredstva, što omogućuje bolju kontrolu korištenja proračunskog novca.

U Gradu su na tu obavezu zaboravili, no na to ih je sada podsjetilo Ministarstvo.

„U JUGS-u puno manjkavosti“

Nije to sve. Grad će zatražiti reviziju poslovanja JUGS-a i Koncertnog ureda, najavio je gradonačelnik Goran Habuš na brifingu s novinarima u utorak.

– Reviziju ćemo zatražiti prije nego što te ustanove uključimo u gradsku riznicu, da znamo kako posluju – objasnio je.

Međutim, u slučaju JUGS-a to nije jedini razlog.

Izvješće o poslovanju te gradske ustanove za 2014. godinu bit će skinuto s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća u srijedu.

– Upravno vijeće JUGS-a je zaključilo da je puno manjkavosti, u knjiženju, fakturama i drugome, pa će ta točka biti skinuta s dnevnog reda – rekao je Habuš.

Raskid koncesije s AP-om u stečaju

Istovremeno, na dnevni red sjednice po hitnom postupku želi uvrstiti sporazumni raskid Ugovora o koncesiji za javni gradski prijevoz s AP-om u stečaju.

– Autobusni prijevoz d.o.o. je od AP-a u stečaju preuzeo pokretnu i nepokretnu imovinu te radnike, a mislili su da mogu preuzeti i koncesiju. Međutim, iz Ministarstva gospodarstva smo dobili odgovor da to nije moguće. S obzirom da su se s tim složili iz AP-a u stečaju, predlažemo sporazumni raskid koncesije – objasnio je komunalni pročelnik Mario Sambolec.

Mini-busevi su unatoč nevažećem koncesijskom ugovoru vozili po gradu u kolovozu i rujnu, no Habuš je napomenuo da Grad za to nije isplaćivao subvenciju.

Godišnje se za subvenciju javnog prijevoza iz proračuna izdvajalo 960.000 kuna.

Interesantna rješenja za gradski prijevoz?

– Raspisat ćemo novi natječaj za dodjelu koncesije da dobijemo kvalitetno rješenje. Ima interesa i interesantnih rješenja, no o tome zasad ne želim govoriti, da se opet ne bi dogodilo da se nitko ne javi na natječaj – rekao je Habuš.

Napomenuo je da će prijevoz srednjoškolaca iz prigradskih naselja do škola biti osiguran putem redovnog linijskog prijevoza, što je dogovoreno s Autobusnim prijevozom d.o.o.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje