Povežite se s nama

U fokusu

Korotaj: HDZ je izazvao izvanredne izbore i to ne mogu prekriti lažima i podmetanjima

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Predsjednik Podružnice HNS-a Cestica i dosadašnji načelnik te Općine Mirko Korotaj reagirao je na video-uradak cestičkog HDZ-a, koji je objavljen i na portalu Regionalnog tjednika.

Ističe da je pun laži i podmetanja, čime u toj stranci žele „oprati“ nečistu savjet za izazivanje izvanrednih izbora.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

„U iznimno dosadnom i nemaštovitom video uratku cestičkog HDZ-a kojeg su objavili na nekim portalima, nanizano je mnoštvo laži i besmislenih podmetanja na koje se može samo odgovoriti golom istinom. A ona se može vidjeti u analizi Instituta za javne financije objavljenoj samo koji dan prije HDZ-ovog pamfleta (www.ijf.hr; Newsletter; veljača, 2016., pod naslovom: Zaduženost županija, gradova i općina od 2002. do 2014.). I dok se u HDZ-ovom uratku radi o političkom pamfletu i izmišljotinama kojima žele oprati nečistu savjest za izazivanje izvanrednih izbora, podaci Instituta za javne financije o zaduženosti hrvatskih gradova i općina pokazuju nekoliko vrlo zanimljivih podataka. A najvažniji je da je zaduženost Općine Cestica među najnižim u cijeloj zemlji, odnosno svega 0,9 mil. kuna. Identično koliko iznosi i u susjednoj Vinici u kojoj je načelnik njihov stranački kolega. Ali svoga viničkog načelnika nisu prozivali jer tamo nisu izazvali izvanredne izbore.

Prava je šteta što gospoda iz HDZ-a nisu čitala izvješće iz ove stručne analize  izrađene na temelju objektivnih pokazatelja. Jer da jesu, mogli su vidjeti nekoliko zanimljivih podataka koje gospoda iz HDZ-a ne bi htjela baš vidjeti i čitati. Evo, da im pomognemo. Bilo bi zgodno da su kontaktirali svoje stranačke kolege u našoj Županiji ili u brojnim drugim općinama i gradovima diljem zemlje. Recimo načelnika Općine Sveti Ilija u kojoj je HDZ-ov načelnik (dug 2,3 mil. kn), ili svoga stranačkog kolegu i načelnika Vidovca s dugom od 0,8 mil. kuna. A prave dugove imaju HDZ-ove perjanice koje se pronalazi u ovom izvješću. Kako oni ne pišu o stvarnim problemima, već ih izmišljaju kod nas u Cestici, evo nekoliko najzanimljivijih izvan naše Županije, u gradovima i općinama kojima se vole dičiti kolege iz HDZ-a. Sve se to može pronaći u spomentuoj stručnoj analizi.

Idemo najprije do Zadra, grada njihovog donedavnog potpredsjednika stranke i bivšeg ministra prometa, gospodina Kalmete s dugom od 98,9 mil. kuna. Grad Šibenik, u kojemu je njihov gradonačelnik g. Burić s dugom od 37,5 mil. kn. Aktualni podpredsjednik stranke i nesuđeni ministar obrazovanja Damir Jelić gradonačelnik je Karlovca s dugom od 30,5 mil. kuna. Vinkovcima upravlja nesuđeni HDZ-ov kandidat za ministra branitelja gospodin Karlić s dugom od 21,5 mil. kn. Još jedan nesuđeni ministar (turizma) Gari Capelli vodi grad Mali Lošinj s dugom od 18,3 mil. kn. Aktualni ministar prometa g. Butković zadužio je svoj grad Novi Vinodolski za 13,0 mil. kn. Bivši ministar zdravstva i potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović gradonačelnik je Gospića s dugom od 3,9 mil. kn.

Među općinama kojima upravljaju HDZ-ovi načelnici na vrhu je Općina Dugopolje s dugom od 36,1 mil. kn kojeg je napravio sadašnji župan splitsko-dalmatinski, ali i nesuđeni ministar gospodarstva u ovoj Vladi, gospodin Ževrnja. Općine Konavle su poznate po jednom od najdugovječnijih načelnika, još jednom “uspješnom” HDZ-vom načelniku s dugom od 20 mil. kuna. Općina Šestanovac jedna je od općina s najvećom izbornom podrškom HDZ-a u cijeloj zemlji, s dugom od 3,3 mil. kn.

To su prave slike zaduženosti u općinama i gradovima kojima upravljaju HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici. Ove podvale s navodnim dugom služe isključivo u izborne svrhe i pokušaj prikrivanja prave uloge HDZ-a u izazivanju izvanrednih izbora. Ali građani su prepoznali tu prozirnost i kaznit će je za manje od pet tjedana. Jer, takva neodgovornost se ne može prikrivati ni lažima iz najvećih kuhinja, pa makar ona bila iz HDZ-a.

Bilo bi zanimljivo čuti i reakciju odgovornih koji brinu o izbornom procesu i poštivanju zakona. A oglašavanje prije službene izborne kampanje je zakonom nedozvoljena i kažnjiva radnja. Ali, HNS neće podnijeti prigovor zbog nedozvoljenog oglašavanja, jer bi to trebao biti posao institucija. Pa neka rade svoj posao!“

Mirko Korotaj, predsjednik Podružnice HNS Cestica

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje