Povežite se s nama

U fokusu

Mario Stančić: Škola kao centar izvrsnosti, a riješit ćemo i problem s prostorom

Objavljeno:

- dana

Ravnatelj VI. OŠ Varaždin

– Cilj djelovanja mora biti izvrsnost.

Mi smo se koncentrirali na STEM područja te poticanje kreativnosti i inovativnosti. U našoj školi imamo rano učenje informatike, male znanstvenike i male tehničare, no ne zanemarujemo kulturne, preventivne, humanitarne i sportske projekte i akcije – istaknuo je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin, uoči velike obljetnice: 50 godina rada VI. OŠ Varaždin, koja će se obilježiti na svečanosti u HNK-u Varaždin u četvrtak.

Nova mreža osnovnih škola u Varaždinu donijela bi rasterećenje VI. osnovnoj školi

Što će se sve događati uz veliki jubilej, kako se planira riješiti problem s prostorom i u kojem smjeru će se razvijati jedna od najbrojnijih varaždinskih škola bile su teme razgovora s ravnateljem Stančićem.

EU projekti

– Gdje je VI. OŠ danas i kakva je njezina budućnost?
– To je škola uspješnih učitelja i učenika kojima pruža cjelovit razvoj. Naravno, vrlo nam je važan odnos među učiteljima, kao i odnos učitelja prema učenicima, ali i prema roditeljima. Roditelji su naši partneri i suradnici u obrazovanju djece, no svega toga ne bi bilo bez svih onih koji su u ovih 50 godina pomogli u stvaranju VI. OŠ škole kakva je ona danas. I dalje ćemo razvijati sve projekte i izvannastavne aktivnosti. Školu vidimo kao centar izvrsnosti u koji učenici rado dolaze.

– Vaša škola ima mnogo aktivnosti u kojima mogu sudjelovati učenici. Zbog čega sve to?
– Kao što sam rekao, cilj djelovanja mora biti izvrsnost i mi smo se koncentrirali na STEM područja te poticanje kreativnosti i inovativnosti. Naši učenici postižu izvrsne rezultate, iako to nije mjerilo. Škola je prošle godine ostvarila najbolje rezultate u povijesti. Bili smo na 11 državnih natjecanja i imali smo dva državna prvaka, iz matematike i kemije. Redovito imamo nekoliko državnih prvaka, najviše iz STEM područja.

Škola je sudjelovala na brojnim europskim projektima, gdje su stečena nova znanja

– Sudjelujete u brojnim europskim projektima. Zašto je to važno?
– Na samom početku smo razvijali vlastite projekte uz vlastita i proračunska sredstva. 
Nismo čekali da prođemo na nekom projektu. Sami smo se potrudili izgraditi prijateljski odnos sa školama. Naši učitelji su se vratili s novim idejama, spoznajama i novim načinima učenja i poučavanja.

– Uz europske projekte razvijate vlastite. Koje biste izdvojili?
– Svakako treba spomenuti „Zdravi tjedan“, projekt u kojem je prošle godine sudjelovalo 50 sudionika, uključujući i naše partnere iz inozemstva, koji su bili oduševljeni.

Prebukirani, ali…

– Međutim, VI. OŠ ima problema s prostorom. Kako planirate riješiti taj problem?
– Tri su osnovna problema. Prvi je problem sportska dvorana, drugi je blagovaonica, a treći je knjižnica, koja je usko grlo škole. Problem je prepoznat i nadamo se da ćemo s aktualnom gradskom vlašću uskoro pronaći rješenje. 
No, neke dijelove škole smo sami uredili, a jedan od takvih projekata je školski trg.
Rasterećenje VI. OŠ trebalo bi se postići i novim Prijedlogom mreže osnovnih škola. 

“Prošle godine naši učenici su postigli povijesni uspjeh: bili su na 11 državnih natjecanje i imali smo dva državna prvaka.”
Mario Stančić

– Može li to riješiti problem s prostorom?
– Upravo smo mi predložili izradu nove Mreže osnovnih škola na području Varaždina i svi ravnatelji varaždinskih osnovnih škola bili su suglasni. 
Prihvati li se prijedlog, vjerujem da će se kroz određeno vrijeme smanjiti broj učenika za 60 do 80. Međutim, nećemo smanjivati broj razrednih odjela.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje