Povežite se s nama

U fokusu

Ne “padne” li dogovor kroz vikend, štrajk se u ponedjeljak nastavlja

Objavljeno:

- dana

VEĆINA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ŠTRAJKA

Štrajkalo je 73 posto članova našeg sindikata, dok 12 posto nije štrajkalo jer nije bilo u školi zbog porodiljnog i bolovanja, a pridružilo nam se i 182 zaposlenika koji nisu članovi našeg sindikata – rekla je Julijana Petrina, povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) za Varaždinsku županiju iZ VII. OŠ Varaždin.

S obzirom na ove podatke, Petrina ističe da je štrajk na nivou Varaždinske županije uspješan.

Zakazali SHU-ovci iz III. OŠ?

– Jedino mi je jako žao i razočarana sam što nam se nisu priključili kolege iz Sindikata Preporod koji djeluje na IV. I V. OŠ Varaždin jer se u njima normalno radi. U tim školama SHU nema svojih članova, ali ima u III. OŠ u kojoj se ne štrajka. Ne znam zašto, moram provjeriti – rekla je Petrina.

U IV. i V. OŠ Varaždin nema članova SHU-a, no ima u III. OŠ, no oni ne štrajkaju. Ne znam zašto, kaže  Petrina

Iako o konkretnom broju članova koji su danas u štrajku nije želio govoriti, Zvonimir Lončar, povjerenik područnog odbora Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Varaždinsku županiju rekao je kako su zadovoljni s odazivom na štrajk koji je organiziran i proveden u svim srednjim školama na području županije.

– U većini srednjih škola nastave nema iako, prema informacijama koje sam dobio iz drugih škola, bilo je ustanova koje su pokušale s provedbom nastave s profesorima koji nisu u štrajku – rekao je Lončar.

Ivica Gašparac, povjerenik Nezavisnog sidnikata znanosti i visokog obrazovanja na FOI-u ističe da mu je teško reći tko na tom fakultetu sudjeluje u štrajku jer nastava još nije počela.

– Dosta profesora danas nema, a je li to zato što štrajkaju ili zato što nemaju danas obaveza na fakultetu doista je teško reći – rekao je Gašparac.

 (Ne)zgodno vrijeme za štrajkanje

Što dalje?

– Moguće je da se dogovor postigne i tijekom vikenda te da se onda štrajk prekine u ponedjeljak ujutro, no prema sadašnjim informacijama sastanak s ministrom je najavljen za ponedjeljak prijepodne. Ukoliko neće biti pomaka u pozitivnom smjeru, štrajk će se nastaviti – rekao je Lončar i dodao kako se jako puno polemiziralo zašto se u štrajk ide baš sada.

Kad god se nama nešto događa, uvijek je nezgodno vrijeme, a sad su izbjeglice i izbori

– Ključ problema je u pitanju zašto štrajkamo, a ono daje odgovor zašto štrajkamo baš sada. Ovaj štrajk je isključivo motiviran potezom Vlade koja nas je stavila u jedan nepovoljan položaj unutar javnih službi, kada su 4. kolovoza za četiri posto povišene plaće u sustavu zdravstva. To je sad reakcija na taj potez, ništa drugo. Tu nejednakost koja se dogodila moramo riješiti baš sad, a ne za četiri mjeseca i zato sada štrajkamo – rekao je Lončar i pozvao roditelje na razumijevanje i solidarnost.

Slično smatra i Petrina.

– Kad god se nama nešto događa uvijek je nezgodno vrijeme, a sad su izbjeglice i izbori. Ali, kad god je neka kriza, uvijek nama prvo uzmu. Pa razmislite. Kome se uvijek prvo skidaju plaće? – istaknula je Petrina.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje