Povežite se s nama

U fokusu

Počeo 16. Špancirfest, najpopularniji i najraznovrsniji hrvatski festival!

Objavljeno:

- dana

OD 22. DO 31. KOLOVOZA

Počeo je 16. Špancirfest, najpopularniji i najraznovrsniji hrvatski festival! 

Povijesna jezgra Varaždina se u poslijepodnevnim satima napunila tisućama posjetitelja, a vizualno osvježeno ruho festivalskih ulica i trgova najprije su razveselili verglaši okupljeni na njihovom prvom ikada europskom susretu.

Tamburaši, Grahovec, Karcocha…

Ulica fest je špancirerima ponudio pregršt glazbenih atrakcija, ali i sjajnih nastupa performera i skupina novog teatra. Svirali su i nastupali: Varaždinski tamburaški orkestar, Gordana Lach i Željko Grahovec, Karcocha, Swingdigientes, Georg Viktor Emanuel, Dora, Edo i Filip, Acoustic Yopungsters te Decoro & Dos Cervezas.

Punom je parom krenuo i Park kreative posvećen najmlađima, a svečano su ga otvorili bubnjari Društva naša djeca. Bojni su klinci, ali i roditelji pohrlili i na tradicionalni Vindiland smješten na ulazu u perivoj varaždinskog Starog grada.

Park kreative svečano otvorili bubnjari Društva naša djeca

Koncertni program Špancirfesta rasprodanim je nastupom otvorila je fenomenalna Amira Medunjanin na novoj festivalskoj pozornici u dvorištu Županijske palače. Na trgu Miljenka Stančića nastupila je zborska atrakcija Viva Vox, a na Starom se gradu, na koncertu VŽ 90’s Allstars Banda okupila ekipa željna žestokog zvuka varaždinske urbane glazbene scene iz devedesetih.

Noćne ptice su nakon završetka programa u središtu Varaždina odlepršale do popularne Špancirfest Arena pozornice uz Dravu, koju je otvorio slavni Petar Dundov.

U subotu će Špancirfest probuditi bubnjari iz njemačkog Ravensburga, grada partnera Varaždina čiji će kostimirani mimohod biti svojevrsni uvod u tradicionalni susret povijesnih postrojbi. U popodnevnim satima vidjet ćemo neke nove ulične glazbenike te nastup XL Insects. Za one koji ga čekaju – 3D interaktivni mapping se prebacuje na nedjelju u isto vrijeme (Korzo 21 sat).

Park kreative s radionicama kreće već u 10 sati i aktivne će biti Svijet u bojama, Foto_Vidi_Onica, radionica izrade skulpture od slame te niz plesnih aktivnosti, a sve završava s pričom za laku noć oko 19 sati. Program Vindilanda biti će podijeljen u dvije smjene (10-12 te 17-21).

U dvorištu Županijske palače nastupa, za ovu priliku posebno okupljeni Špancirfest festivalski orkestar, sastavljen od varaždinskih klasičnih glazbenika, a na Stančiću sviraju legendarni „industrijski perkusionisti“ Les Tambours Du Bronx. Koncertni vrhunac večeri za mnoge će biti slovenska večer na Starome gradu gdje sviraju dva možda najznačajnija benda iz Dežele – Siddharta i Laibach, a slovensku putovnicu ima i glavna zvijezda večerašnjeg programa Arena pozornice uz Dravu – Beltek.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ŠPANCIRFEST

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje