Povežite se s nama

U fokusu

Posavec: Od države očekujemo puno jer smo zaslužili

Objavljeno:

- dana

PRVA potpredsjednica Vlade u Međimurju

Međimurska županija ima mnogo pripremljenih projekata koji su spremni za kandidiranje prema europskim fondovima, a neki od njih su među najboljima u Hrvatskoj. Zbog toga Međimurje zaslužuje svu pomoć države kako bi se oni realizirali.

Naglasci su to s posjeta prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova prof.dr. sc. Vesne Pusić Međimurskoj županiji koji je održan u četvrtak. Na sastanku s dužnosnicima Međimurske županije bilo je govora o suradnji s hrvatskom vladom ponajprije na podršci razvojnim i infrastrukturnim projektima, zatim o smanjenju duga županijskog proračuna, ali i o jačanju županija odnosno daljnjoj decentralizaciji Hrvatske.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa službenim Zagrebom, ističući da se ona može dodatno poboljšati. Od države očekujemo puno jer smo to i zaslužili, rekao je župan Posavec, ponajprije zbog činjenica da planirani projekti znače pokretanje novog razvoja Međimurja, a time i cijele zemlje te zbog toga da je neke kao najbolje ocijenila i Europska komisija. Komentirajući najave novog regionalnog ustroja, međimurski je župan naglasio da Međimurje ima sve povijesne, kulturne, geografske i gospodarske predispozicije da bude posebna teritorijalna jedinica. Razvoj Hrvatske nije moguć bez jačanja regija, a upravo tu Međimurje vidi svoju šansu.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je da za projekte koji su joj prezentirani u Vladi znaju, te da je ovaj posjet u funkciji provjere u kojoj su oni fazi, odnosno dodatne pomoći Županiji kako bi se oni realizirali. Posebno je istaknula projekt revitalizacije prostora bivše vojarne u Čakovcu “Centar znanja”, koji je među brojnima odabran kao hrvatski predstavnik za dobivanje Europske nagrade za promicanje poduzetništva. S jedne strane to je odličan primjer da se kod nas rade kvalitetni i smisleni razvojni projekti, a s druge Međimurska županija je tu u podređenom položaju prema drugim sredinama, jer vojne nekretnine nije dobila besplatno. Na tome se radi, rekla je potpredsjednica Pusić, te najavila da će sve biti riješeno do kraja ove godine, naravno u korist Međimurske županije.

Izvor: Međimurska županija
Foto: Međimurska županija

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje