Povežite se s nama

U fokusu

Postoje indicije da su viši računi samo dio nepravilnosti, tražimo potpuno izvješće o Termoplinu!

Objavljeno:

- dana

NATALIJA MARTINČEVIĆ UPOZORAVA:

Reformisti zahtijevaju od gradonačelnika Varaždina potpuno izvješće o svim poslovnim odnosima između Grada Varaždina i Termoplina i povrat novca za nanesenu štetu, istaknula je u priopćenju predsjednica gradske organizacije te stranke i gradska vijećnica Natalija Martinčević.

Upozorava da gradonačelnik Habuš svjesno želi obmanuti javnost i oštećene građane štiteći privatni, a ne javni interes.

– HERA je u svom izvješću objavila da se ne miješa niti se može miješati u ugovorne odnose. Iz te je Agencije također jasno istaknuto da je Grad trebao ugovoriti fiksnu, a ne promjenjivu cijenu. HERA se pozvala na Opće uvjete opskrbe plinom koji određuju da ukoliko je već ugovorena promjenjiva cijena, dobavljač je, dakle Termoplin, dužan o tome obavijestiti potrošača i to 30 dana ranije, što oni nisu učinili. Iz navedenog je vidljiva namjera da se oštete proračuni gradskih institucija i nanese šteta interesima građana grada Varaždina – navodi.

Navodi da posebno  zabrinjava činjenica da je samo nekoliko dana nakon otkrivanja ovih uznemirujućih podataka gradonačelnik Habuš sudjelovao na skupštini Termoplina i, umjesto da traži izvješće i preciznu analizu završnog računa, on to nije niti spomenuo.

Razumije li Habuš što je tržište i javna nabava?

– Zanimljiv je i komentar Habuša vezan uz nalaz unutarnjeg revizora. Revizija je naime, potvrdila da su se gradskim ustanovama fakturirale značajno veće cijene od ugovorenih, a gradonačelnik je to opravdao činjenicom da „to nije šteta jer u Hrvatskoj postoje mjesta gdje se plin plaća skuplje“?! Iz navedenog se postavlja pitanje, razumije li Habuš što je to tržište, što je to javna nabava i što je to ugovor i ugovorena cijena – pita se Martinčević.

Ističe da postoje indicije da je ovo samo manji dio nepravilnosti vezan uz poslovanje Termoplina i Grada, odnosno da postoje institucije i tijela koja uopće nemaju ugovor s Termoplinom, a od njega kupuju plin.

“Potpuni izostanak odgovornosti”

– Reformisti zahtijevaju od gradonačelnika potpuno izvješće o svim poslovnim odnosima između Grada i Termoplina te povrat novca od Termoplina za do sada nanesenu štetu – navela i ustvrdila da prebacivanje odgovornosti na zaposlenike gradske uprave i posebno na pročelnicu za financije, a s obzirom na činjenicu da je gradonačelnik o svemu bio i pisano i usmeno obaviješten na vrijeme, pokazuje potpuni izostanak odgovornosti, ali i karakter osobe koja danas vodi i predstavlja Grad Varaždin.

– Sve navedeno jasno upućuje na suštinu priče koju je HNS pokrenuo 2015., a to je prodaja dionica Termoplina u vlasništvu Grada Varaždina privatnom vlasniku Termoplina. Time bi privatna osoba došla u posjed mreže koju su gradile i plaćale generacije Varaždinaca te postala monopolist i  potpuni „gospodar“ cijena plina kao jednog od najvažnijih resursa ključnog za kvalitetu života naših građana i funkcioniranje našeg gospodarstva. Ta „inicijativa“ HNS-a kojom bi se nanijela ogromna i trajna šteta, ne samo Varaždinu već i cijeloj županiji bila je zaustavljena najavom Reformista o raspisivanju referenduma u slučaju takve odluke, a u cilju zaštite naših građana i gospodarstva – zaključila je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje