Povežite se s nama

U fokusu

Tko su Kišićevi ljudi: redom poznati članovi SDP-a koje je “otpisao“ Radelić

Objavljeno:

- dana

ALEN KIŠIĆ PREDSTAVIO SVOJ TIM

Tko su novi ljudi s kojima varaždinski SDP želi okrenuti novu političku stranicu, u kojoj se želi odmaknuti od HNS-a i izvojevati prve samostalne pobjede?

Svoj tim je novopečeni predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić predstavio na današnjoj konferenciji za novinare. Njegova desna i lijeva ruka bit će Neven Bosilj ,doktor informacijskih i komunikacijskih znanosti, te Gordana Marsenić, diplomirana učiteljica.

Oni su potpredsjednici stranke, a uz njih, u Predsjedništvu su dr. Maja Horvat, Bruno Ister, Miroslav Marković i Zoran Svetec.

Riječ je redom o poznatim članovima SDP-a koji su zadnjih godina bili u drugom planu, jer su direktno ili indirektno ušli u sukob s bivšim predsjednikom gradskog SDP-a i aktualnim dogradonačelnikom Varaždina Vjeranom Radelićem.

Bosilj: Opet stručni savjeti

Novi potpredsjednik Neven Bosilj je, primjerice, bio jedan od rijetkih koji je javno istupao protiv Radelićevog načina vođenja stranke.

– U Gradu Varaždinu SDP je manjinski partner vladajuće koalicije. Nije bilo dobro i građani Varaždina zaslužuju bolje i više. Moramo proaktivno djelovati i iznositi inicijative – istaknuo j danas.

Zanimljivo je da je naglasio da će stranka „proaktivno“ djelovati, a upravo je to riječ koju često koristi predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan. On je, primjerice, baš aktualnoj gradskoj vlasti zamjerio što nema „proaktivnog pristupa“ kad je u pitanju rješavanje varaždinskih bala i drugih problema.

Čini se da novo vodstvo SDP-a osluškuje kritike, a danas su javno pokazali da će se polako, ali sigurno odmaknuti od politike koju vodi njihov član, dogradonačelnik Radelić zajedno s HNS-ovim gradonačelnikom.

Marsenić: Nema koordinacije vijeća MO-a

Druga potpredsjednica gradskog SDP-a Gordana Marsenić, koja je u drugom mandatu predsjednica 6. MO-a Banfica, u stranci će pak biti zadužena za koordinaciju aktivnosti s građanima.

Ona je jedna od rijetkih članova SDP-a koja se, kad su u pitanju problemi u MO-u, nije libila javno kritizirati loše poteze partnera iz HNS-a. Konkretna je bila i danas.

– Već dvije godine gradonačelnik Goran Habuš nije sazvao koordinaciju vijeća mjesnih odbora, što je do tada bila redovna i dobra praksa, jer se na tim sastancima dobivala slika općeg stanja u gradu. Sada s Gradom komuniciramo putem naputaka, što je korak unatrag. Apeliramo na gospodina Habuša da sazove koordinaciju predsjednika MO-a. Sljedeći mjesec će biti godina dana otkako su konstituirana nova vijeća MO-a, a mi predsjednici se međusobno uopće ne poznajemo jer se nismo sastali – istaknula je Marsenić.

Bosilj je istaknuo da će ponovno osnovati stručne savjete SDP-a. – Struka i kompetentne osobe će biti glavni. Politikom se bavim zato da bi moja djeca imala budućnost u ovome gradu – istaknuo je.

Iz toga je jasno da se SDP već počeo udaljavati od HNS-a i Gorana Habuša. Kišić je istaknuo da su na županijskoj razini razgovarali s HNS-om, a da je za suradnju i puno zainteresiranih iz drugih stranaka (izuzev HDZ-a i Hrasta).

– Ne želim još uvijek iznositi o kome je riječ, no pokupili smo simpatije. SDP je dosad uvijek više gledao za druge i sebe, a siguran sam da ćemo nakon lokalnih izbora biti još čvršći i jači – poručio je Kišić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje