Okrugli stol “Položaj žene u Hrvatskoj”

Unatoč nekim pomacima, žena još uvijek nije niti blizu ravnopravnosti i ostvarivenju jednakih šansi kao muškarac. Štoviše, dok u nekim segmentima pitanje (ne)ravnopravnosti situacija stagnira, na političkoj je sceni žena otišla debeli korak unatrag.

Ključne teme rasprave bile su participacija žena u politici, položaj žena na tržištu rada, a razgovaralo se i o nezaobilaznoj temi tema nasilja u obitelji.

Rečeno je to na okruglom stolu s temom “Položaj žene u Hrvatskoj” u organizaciji Interesnog odbora Gradske organizacije Reformista, na kojemu su sudjelovale pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, Natalija Martinčević potpredsjednica Narodne stranke – REFORMISTI i gradska vijećnica Grada Varaždina, Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin Narodne stranke – REFORMISTI te Ivana Ipša, vlasnica i direktorica Varaždinsko obrtničko – poduzetničkog portala. Ključne teme rasprave bile su participacija žena u politici, položaj žena na tržištu rada, a razgovaralo se i o nezaobilaznoj temi tema nasilja u obitelji.

 

Žene u politici

Prema zadnjim podacima ureda pravobraniteljice za ravopravnost spolova, udio žena izabranih u Hrvatski Sabor na zadnjim parlamentarnim izborima je samo 15 posto (sa rotacijom je to 24 posto) i samo tri su žene u izvršnoj vlasti

Činjenica o srozavanju participacije žena u politici argumentirana je brojkama. Iako se očekivalo da će strop od 22 do 26 posto žena u Saboru biti biti probijen, dogodilo se upravo suprotno. Prema zadnjim podacima ureda pravobraniteljice za ravopravnost spolova, udio žena izabranih u Hrvatski Sabor na zadnjim parlamentarnim izborima je samo 15 posto (sa rotacijom je to 24 posto) i samo tri su žene u izvršnoj vlasti.

Iako Zakon o ravnopravnosti spolova iz srpnja 2008. godine nalaže kvotu od 40 posto žena na izbornim listama, stranke se toga baš i ne pridržavaju. Kad je Zakon donesen rečeno je da će se s njegovom primjenom početi na trećim izborima od tog datuma, da bi se kasnije protumačilo das se to odnosi na tri izborna ciklusa. Dakle, donijet je Zakon čija će primjena početi za 12 godina. U lokalnim vlastima žene već trinaest godina sudjeluju sa 13 do maksimalno 17 posto. – Sve je to poražavajuće, rekla je Natalija Martinčević. Niti kazne od nekoliko desetaka tisuća kuna koje bi prema zakonu trebale platiti stranke ukoliko se ne pridržavaju kvote od 40 posto na izbornim listama, ove očigledno radije riskiraju.

Žene na tržištu rada

Česti su slučajevi da žene zbog trudnoće dobijaju otkaz, ne produžavaju im se ugovori ili su po povratku s porodiljnog degradirane,

O položaju žena na tržištu rada govorila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić, rekavši kako u Ured čak 79 posto pritužbi na ravnopravnost ulažu žene. – U najvećem broju slučajeva je riječ o kršenju njihovih prava po pitanju majčinstva. Jer, česti su slučajevi da žene zbog trudnoće dobijaju otkaz, ne produžavaju im se ugovori ili su po povratku s porodiljnog degradirane, rekla je Ljubičić. Taj je trend osobito prisutan zadnjih osam, recesivnih godina, koje su se uglavnom “lomile” na ženama. Inače, na hrvatskim je zavodima za zapošljavanje čak 75 posto žena s visokom stručnom spremom dok ih je prije dvije godine, 2014., bilo 61 posto.

 

Ugovori na određeno

Od svih ugovora o zapošljavanju potpisanih od 2005. do 2016. godine 93 posto je na određeno vrijeme,

U Varaždinskoj županiji je najaktivnija radno intenzivna industrija – tekstila, kožarska i obućarska –  u kojoj 90 posto rade žene od čega 94 posto na određeno s plaćom malo više od 2000 kuna.

Ugovori na određeno vrijeme postali su pravilo. – Od svih ugovora o zapošljavanju potpisanih od 2005. do 2016. godine 93 posto je na određeno vrijeme, a to se u Varaždinskoj županiji najviše osjeti. Jer, ovdje je najaktivnija radno intenzivna industrija, tekstila, kožarska i obućarska, u kojoj 90 posto rade žene od čega 94 posto na određeno s plaćom malo više od 2000 kuna. Tako se javila žena koja je u pet godina potpisala 36 takvih ugovora za istu tvrtku, rekla je Natalija Martinčević te istaknula kako poslodavac od toga nimalo financijski ne profitira nego mu je jedini interes ucjena radnika. Odatle i inicijativa Reformista za interpelaciju zakona da se ograniči mogućnost zapošljavanja na određeno. – Zanimljivo da nam potpise za interpelaciju u cilju poboljšanja radničkih prava nije dao nitko iz vodečih stranaka, rekla je Martinčević.

Iako većina, nadređeni su im muškarci

Žene su većina samo u tri, od 19 područja gospodarske djelatnosti – financijama, sociljali i zdravstvu te obrazovanju ali i tamo gdje su brojnije opet su im nadređeni muškarci. – Žene su učiteljice, a ne ravnateljice; profesorice, a ne dekanice; lijećnice ali ne i voditeljice odjela…, istaknula je Višnja Ljubičić.

Ivana Ipša s VOP-a je rekla kako žene u poduzetništvo većinom ulaze iz nužde.

Sudeći prema anketama među adolescentima, društvena svijest umjesto na bolje ide prema dolje. Kako je iznijela Vlasta Cindrić, predsjednica Intresnog odbora reformista, čak 41 posto njih smatra da je pljusnuti djevojku u redu, 71 posto misli kako je na muškarcu da olučuje kad i kako će imati seks dok čak 40 posto srednjoškolki smatra kako je normalno dobiti pljusku ili uvredu od dečka ako pogleda drugog.

– Koliko god se o ovoj temi rapravljalo očigledno je da na zakazujemo na svim razinama što znači da još uvijek nije dovoljno, istaknule su sudionice skupa. Zbog svega toga je Natalija Martinčević pozvala žene da se uključe u politiku bez obzira na lošu percepciju politike. – Jedino politika odlučuje o svemu. Sve odluke koje nam kroje život su u politici, zaključila je Natalija Martinčević.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Komentari

Komentara