Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija odbila biciklističku utrku: Postaje li Varaždin predgrađe Čakovca

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNO: TOUR OF CROATIA

Varaždinskoj županiji bilo je ponuđeno da bude domaćin šeste, zadnje etape međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, koja će biti održana od 22. do 26. travnja na trasi dugačkoj skoro 900 kilometara duž jadranske obale i u unutrašnjosti Hrvatske.

Koliki je značaj utrke za Hrvatsku, istaknuli su prošli tjedan iz Ministarstva turizma. – Međunarodna biciklistička federacija je Tour of Croatia klasificirala u prvu kategoriju, što znači da se nalazi odmah iza najpoznatijih biciklističkih utrka i grand tour utrka. Ovaj vrhunski sportsko-turistički događaj će okupiti 20 svjetskih profesionalnih biciklističkih ekipa sa 160 natjecatelja – napomenuli su.

No utrka, koja je tek stubu niže rangirana od Tour de Francea ili Gira d’Italia, neće proći kroz Varaždinsku županiju. Zašto? Jedinice lokalne samouprave su kao domaćini starta trebali uložiti po 30 tisuća eura, dok su domaćini cilja trebali izdvojiti po 60 tisuća. Tu priliku su prihvatili svi – Makarska, Split, Šibenik, Zadar, Plitvice, Rijeka (Učka), Pula, Umag, Zagreb, Međimurje. Iznimka je Varaždinska županija!

Druge jedinice lokalne samouprave uključile su se u utrku zajedno sa sponzorima

– Ostvareni su bili inicijalni kontakti od strane organizatora vezano za navedenu utrku, iz kojih je bilo razvidno kako je sudjelovanje Županije u projektu bilo prvenstveno uvjetovano financijskom participacijom. Bili smo zainteresirani razgovarati oko mogućnosti za osiguravanje logističke podrške za održavanje utrke, no već je iz preliminarnih informacija i dostavljenih materijala bilo evidentno kako je sudjelovanje moguće jedino uz sufinanciranje od 250 tisuća kuna koje su trebale biti uplaćene privatnoj inicijativi koja stoji iza organizacije ovakve biciklističke manifestacije – odgovorili su iz Županije.

Ističu da im je drago da će biciklističku manifestaciju prenositi Eurosport i što postoje “financijski dovoljno kapacitirane jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su u mogućnosti financijski podržati ovakav projekt”.
– Naša županija trenutno to nije u mogućnosti te bi u konačnici bilo neozbiljno ulaziti u projekt i onda ne izvršavati ugovorene financijske obveze – naveli su.

Bez odgovora

Iz toga se može zaključiti da je Varaždinska županija presiromašna da bi izdvajala novac za “privatnu incijativu”. No teško je objasniti zašto nitko nije ni primio organizatora Vladimira Miholjevića, donedavno najpoznatijeg hrvatskog biciklista, a danas vlasnika tvrtke Top Sport Event.

– Uopće nismo imali priliku sastati se sa županijskim dužnosnicima. Materijale smo poslali Turističkoj zajednici Varaždinske županije, rečeno nam je da su proslijeđeni županu, čuli smo se s njim, a on nas je uputio na dožupana Alana Košića koji nam se nikada nije javio. Pokušavali smo ga kontaktirati barem dvadesetak puta tijekom dva i pol mjeseca, ali bez odgovora – rekao nam je Miholjević.

Zanimljivo je da je dožupan Alan Košić predsjednik Biciklističkog društva Sloga

Tu je priči bio kraj. Umjesto prizora Varaždinske županije, dnevno će oko 15 milijuna gledatelja Eurosporta, koliko ih ima u 54 zemlje svijeta, uživati u sekvencama iz Međimurja, odnosno Svetog Martina na Muri. Umjesto Varaždinskih, ime međimurskih toplica vrtjet će se svakoga dana na televizijskim “highlightima“ utrke, reklamama na Eurosportu, na njihovim web stranicama… Susjedna županija je odmah prihvatila priliku koju naša  nije ni razmatrala.

– Vjerujem da je interes Međimurske županije za promocijom na biciklističkom planu daleko veća nego što je to u Varaždinskoj županiji, a to ne samo zato što mi kao resort i prvi Adria Bike resort guramo biciklizam kao jedan od naših glavnih proizvoda, nego i zato što je to jedna od okosnica međimurskog turizma općenito i dugogodišnja tradicija ovog kraja. Čim mi se pružila prilika da razgovaram s organizatorima utrke Tour of Croatia, znao sam da je to projekt koji će proizvod cijelog Međimurja odvesti na novu razinu, a to su odmah prepoznali i u Općini Sveti Martin, u Međimurskoj županiji, kao i u Gradu Čakovcu, u Prelogu i mnogim drugim manjim općinama – navodi Dan Vidošević, direktor prodaje i marketinga Termi Sveti Martin.

Organizatori ih, kaže, nisu nagovarali, nego su nakon nekoliko prezentacija i indvidualnih sastanaka brzo dogovorili partnerstva. – Upravo u tome je snaga Međimurja, a to je da u ključnim projektima svi funkcioniramo zajedno za boljitak svih i tu podrazumijevam jedinice lokalne uprave i gospodarstvenike, nevezano uz bilo kakve političke opcije – ističe Vidošević.

Novac (ni)je problem

I dok Varaždinska županija nije čak ni primila organizatora, a kamoli organizirala sastanak s drugim gradovima i općinama na kojima bi razmotrila raspodjelu troškova, u Međimurju su odmah shvatili da je riječ o investicijskom projektu.

– Ovaj projekt će se višestruko isplatiti u budućnosti. Naš cilj je bio da kroz njega budemo postavljeni na svjetsku kartu biciklizma, odnosno cikloturizma, jer su svjetski poznate biciklističke destinacije prije svega prepoznate upravo po ovakvim događanjima – kaže.

Vrlo je jasan. – Vjerujem da je ovo propuštena prilika za Varaždin, ali isto tako da ćemo mi zbog naše već pripremljene strategije razvoja i infrastrukturne superiornosti daleko bolje kapitalizirati ovaj projekt nego što bi to mogao sam Grad Varaždin – ustvrdio je Vidošević.

Je li Varaždinskoj županiji glavna prepreka za uključivanje u utrku doista bilo sufinanciranje od 250 tisuća kuna? Kako su novac uspjele osigurati druge jedinice lokalne samouprave? – Svi priču odrađuju sa sponzorima. Sponzori itekako nalaze svoj interes u svemu tome. Svjetske marketinške agencije su izračunale da se povrat sponzorima kroz ovakve utrke kreće čak do jedan prema 24. Ali varaždinski županijski dužnosnici imaju svoje mišljenje i valja ga uvažiti – kaže Vladimir Miholjević, koji iza sebe ima oko tisuću „odvoženih“ profesionalnih utrka.

Zanimljivo je da je domaćinstvo posljednje etape Tour of Croatia odlučio prvo ponuditi Varaždinskoj županiji zato što je dožupan Alan Košić godinama aktivan u biciklizmu. Od 2003. do 2009. je kao direktor cestovne biciklističke reprezentacije vodio reprezentaciju Hrvatske na šest svjetskih i europskih prvenstava te na Olimpijske igre u Pekingu, a od 2007. godine je predsjednik Biciklističkog društva Sloga Varaždin.

– Nitko nas u Županiji očigledno nije ozbiljno shvatio, iako su županijski dužnosnici bili ili jesu visokopozicionirani u hrvatskom biciklizmu. Netko prepozna dobar projekt, a netko ne – zaključio je Miholjević.

 

U nedjelju dođite navijati u Kneginec! 

Biciklistička utrka Tour of Croatia, koja će se kroz Hrvatsku voziti od 22. do 26. travnja, posljednjeg će dana proći kroz Općinu Gornji Kneginec. – Start posljednje etape je u Toplicama Sv. Martin u nedjelju 26. travnja u 10:46 sati, a prolazak kroz Općinu Gornji Kneginec očekuje se između 12:15 i 12:30 sati. Etapa kroz općinu prolazi sljedećim ulicama: Ulica Mozdernjak u naselju Varaždin Breg, Toplička i Kolodvorska ulica u Gornjem Knegincu te kroz Turčin Kolodvorskom ulicom i Ulicom Vladimira Nazora, u smjeru Ivanca – najavljuju iz Općine. Stazu će osiguravati policijski službenici koji će regulirati promet na toj dionici. Iz Općine pozivaju navijač da dođu, ukrase ulice i kreiraju prigodni simbol, što će se izravno prenositi na HTV-u, ali i Eurosportu. Kao što smo izvijestili, domaćinstvo zadnje etape bilo ponuđeno Varaždinskoj županiji, ali oni organizatore nisu ni primili, pa je start iz Varaždina preseljen u Toplice Sv. Martin. – Biciklistički fanovi su me zvali zašto je takva ponuda odbijena. Bojim se da postajemo predgrađe Čakovca – rekao je Božidar Kolarić, vijećnik Laburista na sjednici Gradskog vijeća u petak.

 

“Nije greška, nego racionalnost”

Tour of Croatia održat će se pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te uz podršku sponzora kao što su Porsche Inter Auto, Fleet Rent a Car, Gaga Milano, Vipnet te gradovi, općine i županije s pripadajućim TZ-ima, priopćili su u četvrtak iz Ministarstva turizma te istaknuli da su svi prepoznali značaj utrke te izuzetnu priliku za međunarodnu promociju hrvatske turističke ponude, posebno u predsezoni. No pritom nisu mislili i na Varaždinsku županiju. – TZ Varaždinske županije oduvijek podržava svaku inicijativu koja promovira našu destinaciju, uglavnom logistički, budući da raspolaže malim financijskim sredstvima. Ne smatramo da je ovdje riječ o propustu bilo lokalne vlasti ili Turističke zajednice, već o racionalnom razmišljanju, temeljem kojeg bi se tražena sredstva možda mogla i trebala još bolje i svrsishodnije iskoristiti za promociju ovog kraja, a uz još širi opseg dosega tržišta i kroz već lepezu promotivnih usluga – istaknula je Elizabeta Dolenec, direktorica županijske TZ. Kaže da ne sumnjaju da je riječ o vrlo vrijednom turističkom projektu, ali smatraju da su četiri milijuna kuna, s koliko HTZ financira događaj, dovoljno velik iznos. – U konačnici je indirektno riječ i o sredstvima subjekata s područja Varaždinske županije, imajući u vidu da se HTZ financira iz uplata turističkih članarina i boravišnih pristojbi – napomenula je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje