Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Rekreacija je postala pokret, a Međimurke znaju važnost održavanja dobre kondicije

Objavljeno:

- dana

SPORT ZA SVE

Međimurska županija prednjači u Hrvatskoj po organiziranosti rekreativnog sporta, kao i broju rekreativaca.

Ono što posebno veseli jest podatak da se u rekreativni sport uključuje sve više žena, koje kroz različite udruge okupljene oko Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” tijekom cijele godine na izbor imaju nekoliko stalnih aktivnosti, kao i dodatne povremene sadržaje.

Šest disciplina

Jedan takav održan je protekle subote na nogometnom igralištu u Palovcu, koje je bilo domaćin 22. Međimurskog festivala sportske rekreacije žena. Ove godine na županijskoj se završnici okupila 21 ekipa i više od 220 sudionica.
– Međimurski festival sportske rekreacije je tradicionalna manifestacija rekreativki Međimurja. Dolaze nam udruge članice Međimurskog saveza sportske rekreacije, a nakon više od dva desetljeća održavanja okupili smo uistinu respektabilan broj žena. Ideja nam je od početka bila da se Festival svake godine održava u drugom međimurskom mjestu – rekao nam je Marijan Vugrinčić, tajnik Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve”.

Pet najboljih ekipa izborit će odlazak na Državno prvenstvo koje se ove godine u studenome održava u Zadru

Sudionice su u Palovcu odmjeravale snagu i vještinu u šest disciplina – visećoj kuglani, pikadu, bacanju loptice u koš, tunelu s loptom, bacanju koluta na štap i vođenju lopte oko prepreka. Prvih pet ekipa imat će priliku sudjelovati i na Državnome natjecanju koje će se ove godine u studenome održati u Zadru.

– Međimurje je jedina županija gdje se održava županijsko natjecanje žena, a mi smo bili domaćini i prvih pet državnih završnica, s obzirom na to da je ideja o ovakvoj vrsti okupljanja stigla upravo iz Međimurja. No, tada smo predložili da se državna završnica svake godine održi u drugom gradu. Uspjeli smo preko Hrvatskog saveza sportske rekreacije, koji je na nacionalnoj razini preuzeo organizaciju ove manifestacije, ostvariti svoje ideje. Prošle godine domaćin je bio Vukovar, a ove će biti Zadar – zadovoljno ističe Vugrinčić.

Riječ je o okupljanju koje nema natjecateljski, nego rekreacijski karakter. Cilj Međimurskog saveza sportske rekreacije je da što veći broj građana bilo koje starosti sudjeluje u različitim sportsko-rekreacijskim programima, koji su prilagođeni svim uzrasnim kategorijama.
– Rekreacija je u Međimurju postala pokret, jer ćete diljem Županije vidjeti ljude kako hodaju s nordijskim štapovima, trče, voze bicikl… Međimurje prednjači u Hrvatskoj po raznolikim sadržajima, ali i svijesti građana o važnosti uključivanja u različite rekreacijske programe. Cilj svih programa je zaštita i unapređenje zdravlja – dodaje tajnik Saveza Vugrinčić.

Treneri

U udrugama koje su članice Saveza redovito se provode programi vježbanja pilatesa i aerobika. Udruge okupljaju više od 220 žena, s kojima radi oko 40 licenciranih trenerica pilatesa i aerobika, kao i voditeljica sportsko-rekreacijskih programa.

– Potrebno je naglasiti važnost educiranih i obučenih trenera za provođenje različitih vrsta programa, jer je danas sve više sadržaja u ponudi, koje, nažalost, ne provode i educirani treneri. Takvim se pristupom može prouzročiti više problema nego koristi zdravlju našeg tijela. Srećom pa će novi Zakon o sportu takve stvari strože pratiti – zaključio je tajnik Marijan Vugrinčić.
A domaćin 22. Festivala bila je Udruge žena “Palovčanke” iz Palovca, koja okuplja 35 članica, a uz redovite treninge aerobika, Udruga ima i svoju pjevačku skupinu, a povremeno i dramsku sekciju.

Dobra kondicija

– Jako je važno za zdravlja da se žene tijekom cijelog života bave nekim oblikom sportske rekreacije. Na taj se način najbolje održava dobra kondicija tijela. No, to je način i da žena izdvoji malo vremena za sebe, za druženje s drugim ženama. Na taj se način “pune baterije” za sve obveze koje žene imaju na poslu i kod kuće. U Međimurskoj županiji je puno žena koje se bave raznim vrstama rekreacije, ali bi ta brojka mogla biti još i veća. U našoj udruzi je 35 žena, ali sve ne vježbaju. Stoga moramo neprestano raditi na podizanju svijesti o važnosti uključivanja u sportske i rekreativne aktivnosti – otkrila nam je Danica Glad, predsjednica Udruge žena “Palovčanke”.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje