Povežite se s nama

Međimurje

“Mladima kupiti kartu, nek’ vide život u Europi!”

Objavljeno:

- dana

NAPOKON

Čak sedam županija ima prosjek plaća niži od Međimuraca i premašena je magična brojka rasta neto plaća u Međimurju na 4.000 kuna, rečeno je između ostaloga na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije.

Jedna od ključnih točaka sjednice spomenutoga savjetodavnog tijela, baš kao i nedavno održane sjednice Skupštine Međimurske županije, bila je ona o stanju i kretanjima međimurskoga gospodarstva u 2015. godini. Kako je objasnio Darko Radanović, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije, zabilježen je rast zaposlenosti od 4 posto.

– Upravo smo u 2015. zabilježili najmanji broj nezaposlenih ikada, dok je ta brojka tijekom 2016. godine još i manja, što dobiva na značaju posebice ako gledamo i spomenuti rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenih je oko 4.500, dok je sredinom 2013. iznosila 8.300 nezaposlenih u našoj burzi rada – naglasio je Radanović.
Dodao je da je zabilježeno i povećanje prosjeka plaće na 4.085 kuna, nakon što je u 2014. bio 3.922 kune.

– Poduzetnici su prvi put premašili svoje prihode preko 12 milijardi kuna, dok smo prije tri godine bili na oko 10,4 milijardi – rekao je Radanović.
Na njega se nadovezala Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda HZZ-a u Čakovcu, iznijevši najnovije podatke o stanju kretanja na tržištu rada i pozitivnim brojkama kad su nezaposlenost, ali i zaposlenost u pitanju.

– Rujan smo završili s 4.370 nezaposlenih osoba u našoj evidenciji (što je 16,6 posto manje u odnosu na rujan 2015. godine), apsolutno najmanje od osnivanja našega Područnog ureda Čakovec – istaknula je Kodba, napomenuvši da je evidentan i pomak u rastu zaposlenosti.

Kriva percepcija

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Davor Sabolić pojasnio je zašto su glavna tema svakog sastanka i okupljanja plaće.
– Važno je promijeniti percepciju da su u Međimurju najniže plaće, jer čak sedam županija ima prosjek plaća niži od nas, s time da to uključuje i susjednu Varaždinsku županiju, zatim Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku i druge – veli Sabolić.

Ustvrdio je i da se iz dostupnih podataka može iščitati da prosjek smanjuju građevinarstvo i ugostiteljstvo, pa onda i trgovina.
– Premašili smo magičnu granicu od 4.000 kuna prosječne neto plaće, dok je drugi cilj njezin porast na 5.000 – naglasio je Sabolić.
No, upozorio je da pad nezaposlenosti govori da problemi tek slijede jer je dio nezaposlenih resorbirao realni sektor, dok je dio radno sposobnog stanovništva posao potražio u zemljama Europske unije. Raspravi su se priključili članovi Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, predstavnik sindikata Mladen Zemljić te u ime poslodavaca Ivan Senčar. Oni su zaključili da treba zajednički raditi na rješavanju poteškoća poslodavaca i radnika, ali i na nedostatku radne snage s kojom se susreću. Mladen Križaić, predsjednik HGK Međimurske županije, rekao je da se intenzivno radi na edukaciji i radu s mladima kako bi zadržali sposobnu radnu snagu.

Kud koji…

Potom se javila i Elizabeta Bel u ime sindikata, zauzevši se za smanjenje poreznog opterećenja. Na kraju rasprave je Davor Sabolić figurativno zaključio kako bi mladima trebalo platiti kartu za put! – Neka vide kako se živi u Europi – poručio je Sabolić, dodavši kako je ipak uvjeren da bi se većina njih vratila u domaju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje