Povežite se s nama

Međimurje

Škola sa znanjem i srcem

Objavljeno:

- dana

GRADITELJSKA ŠKOLA ČAKOVEC

Graditeljska škola Čakovec strukovna je škola koja već 55 godina školuje graditeljska zanimanja u kraju koji je tradicionalno poznat po vrijednim građevinarima.

Već 20 godina u školi djeluje Odjel za likovnu umjetnost, 10 godina postoji Odjel za grafiku i audio-vizualne medije, a prošle školske godine škola je ponovno imala maturante – geodetske tehničare.

Partner roditeljima

Graditeljska škola Čakovec s godinama se mijenjala, pa tako danas ima zaokruženu paletu programa u kojima učenik stječe znanja potrebna za rad i za nastavak školovanja, a naglasak je na obrazovanju za konkretna zanimanja i na cjeloživotnom učenju pojedinca. Svijet u kojem živimo brzo se i neprekidno mijenja, neprestano se treba prilagođavati novim okolnostima i zahtjevima “tržišta rada”, a škole postaju važni partneri roditeljima u teškom poslu odgoja.

Jer, biti dobar roditelj najteži je posao na svijetu, a u vrijeme gospodarske krize, neimaštine i svakodnevne nesigurnosti, roditeljima je sve teže kvalitetno se posvetiti djeci i obitelji. Otkad postoji organizirano obrazovanje, škole proživljavaju promjene koje donosi društvo u kojem djeluju. Zahtjevi gospodarstva, brze i neprekidne promjene društva te preopterećenost roditelja nose nove izazove školama. Stoga Graditeljska škola Čakovec svakom učeniku omogućava samorazvoj, stjecanje i razvijanje osnovnih životnih i društvenih vještina kako bi otkrio i ostvario svoje potencijale.

Naglasak je na obrazovanju za konkretna zanimanja i na cjeloživotnom učenju

– Da bismo mogli kvalitetno obrazovati učenike, neprekidno obnavljamo opremu za nastavu: informatičku, medijsku, geodetsku te sva potrebna sredstva, ali tehnologija je bezvrijedna ukoliko se pojedinac ne razvija, ukoliko osim stručnjaka ne postane čovjek. Naša je zadaća pomoći učeniku da postane vrijedan stručnjak, i pomoći djetetu da odraste u kvalitetnog čovjeka – ističu u Graditeljskoj školi Čakovec.

Takav se posao ne odrađuje u dnevnom ili tjednom rasporedu i zahtijeva pažnju i znanje, razumijevanje i stručnost, iskrenu komunikaciju u relaciji učenik-roditelj-škola, kao i stalno obraćanje pažnje na promjene s kojima naši srednjoškolci rastu. Netko je napisao da je svaka komunikacija odrasle osobe s djetetom odgoj, jer svojim ponašanjem šaljemo “poruke” kojima djeca oblikuju svoje stavove i svoja buduća ponašanja… U Graditeljskoj školi Čakovec učenici provedu najburnije tri ili četiri godine odrastanja, godine u kojima se događaju situacije s kojima se teško suočiti, godine za koje su nespremni, pune izazova. Nemjerljiva je vrijednost odgojnoga rada svih u srednjoj školi, pogotovo danas kad gospodarstvo očekuje “gotovog” radnika, spremnog da se prilagođava zahtjevima posla, odmah po završetku srednje škole. S obzirom da je Graditeljska škola Čakovec strukovna škola u kojoj se učenici školuju za određena zanimanja, školovanje završava izradom i obranom završnoga stručnog rada. Osposobljenost za život očituje se biranjem kvalitetnoga životnoga puta, zapošljavanjem ili studiranjem, razvijanjem u vrijednog člana društva. 

Djelatnicima Graditeljske škole Čakovec najveća je nagrada zahvala učenika pri oproštaju od škole i zahvalnost roditelja kojemu su pomogli odgojiti čovjeka.U budućnosti će se škola sigurno mijenjati, ali neće se mijenjati stručnost, odgovornost i briga djelatnika Graditeljske škole Čakovec. 
Više informacija o školi pronađite na www.gsc.hr

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje