Povežite se s nama

Život i društvo

Biškupečke vatrogasce u 2016. očekuje proslava 95 rođendana i državno natjecanje

Objavljeno:

- dana

UVIJEK SPREMAN DVD BIŠKUPEC

DVD Biškupec, koje uskoro obilježava 95 godina dugu tradiciju u vatrogastvo, postalo je poznato po svojim natjecateljskim desetinama.

Na županijskom natjecanju, koje ujedno predstavlja i kvalifikaciju za državno natjecanje, DVD Biškupec se uz nastup osam ekipa, plasirao dalje s čak pet desetina, pri čemu su tri osvojile prvo mjesto (muška A, žene A i žene B), dok su muška B i mlađa desetina žena A, osvojile drugo i treće mjesto.

Stanovnici Biškupca rekli da trebaju vatrogasce još 1921.

Sam početak postojanja ovog društva bilježi se od 21. travnja.1921. godine kada se na inicijativu tadašnjih stanovnika Biškupca osniva DVD. Uz aktivno djelovanje i dobro organiziranje, od samog početka broj članova DVD-a Biškupec u stalnom je porastu, a raste i broj provedenih intervencija i drugih preventivnih aktivnosti. 

Veliki zaokret u DVD Biškupec ostvaruje se izgradnjom Vatrogasnog doma

Veliki zaokret u društvu postiže se izgradnjom novog Vatrogasnog doma, čija gradnja započinje u proljeće 1999. godine. Zanimljivo je spomenuti da gradnja Doma započinje zahvaljujući tadašnjoj muškoj A ekipi koja 1996 g. osvaja prvo mjesto na državnom natjecanju u Rijeci, plasirajući se tako na vatrogasnu olimpijadu 1997. godine u Herningu (Danska).

Slijedom okolnosti i zahvaljujući biškupečkom župniku prečasnom Ivanu Rakarić, koji DVD–u Biškupec poklanja zemlju površine oko jedan hektar, ostvaruje se dugo željeni plan ovog društva: dobiven je i prekrasan prostor kojeg koriste vatrogasci, ali i ostali stanovnici Biškupca, a nabavljena su navalna i transportna vozila. Dolazi i do povećanja broja članova. Ponosni na rezultate svojih desetina, nakon povratka s državnog natjecanja i vatrogasne olimpijade, počinju se vraćati stari članovi i uključivati novi. Godine 1998. osnovana je i ženska natjecateljska desetina koja se odmah uključuje u rad društva i natjecanja te su žene vatrogaskinje iz Biškupca postale i državne prvakinje te sudjeluju na vatrogasnoj olimpijadi u Češkoj! Uz bok svojim starijim članovima pratile su ih i mlađe desetine (muška A, žene A, mladež i djeca) koje su svojim rezultatima potvrdile status DVD Biškupca kao vrhunskih natjecateljskih desetina.

DVD Biškupec trenutno, uz mladež i djecu, ima osam natjecateljskih desetina i preko sto članova, a najstariji je Ivan Pehnec, veteran s najdužim stažom i iskustvom u društvu koji uz veliku podršku prati sve desetine.

Gase požar, pomažu kod saniranja šteta i pregladavaju hidrante

Uz podršku Gradske vatrogasne zajednice i Grada Varaždina, DVD Biškupec ulaže veliki trud u nabavku vatrogasne opreme, kao i druga ulaganja vezana za opremanje i održavanje Vatrogasnog doma. U organiziranju aktivnosti i održavanju doma uključeni su svi članovi društva, od najmlađih do najstarijih. Uz preventivne aktivnosti, na edukaciji stanovništva, od vrtićke i školske dobi, veliki trud se ulaže u edukaciju članstva i interventne postrojbe. Osim brojnih intervencija na gašenju požara, te pomoći prilikom vremenskih nepogoda, saniranja šteta, uklanjanja srušenih stabala, tu su i redovni pregledi hidranata. Uz sve obaveze koje članovi desetina imaju uz posao i obitelj, svi nesebično ulažu  svoje slobodno vrijeme na sudjelovanje u brojnim intervencijama prilikom gašenja požara, a pomagali su i  poplavljenom stanovništvu Slavonije.  Iza ovako ostvarenih dobrih rezultata natjecateljskih desetina i cjelokupnog društva, stoji upornost i zajedništvo svih članova, kako starijih tako i mlađih, koji se mogu postići samo uz puno rada i entuzijazma.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje