Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Elena Darabuš u iznenađujuće jeftinom gradu jantara Kalinjingradu i užurbanoj Moskvi

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINKA U RUSIJI

Varaždinka Elena Darabuš 23-godišnja je studentica pete godine ruskog jezika i književnosti na Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru i povijesti na Odjelu za povijest.

Dvije je godine zaredom sudjelovala na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika, književnosti i kulture koja se održava na Baltičkom federalnom sveučilištu Immanuela Kanta u ruskom gradu Kalinjingradu. Ovogodišnja Olimpijada održana je početkom lipnja, a na njoj sudjeluju studenti ruskog jezika najčešće iz slavenskih zemalja, iako je ove godine, objašnjava Elena, sudjelovalo više pojedinaca iz azijskih zemalja, poput Mongolije i Vijetnama.

Godina ekologije

Ovoj studentici ruskog jezika i književnosti profesori su predložili da sudjeluje na takvome natjecanju, na što je ona pristala. Sam prijavni ispit rješavao se putem interneta, a od studenata se tražilo poznavanje ruske gramatike i pravopisa, kulture, povijesti i književnosti.
Na natjecanju je prikupila dovoljno bodova, što ju je dovelo do toga da, zajedno s još troje kolega sa Sveučilišta, otputuje na Olimpijadu u Kalinjingrad.
– Prošle godine tema Olimpijade bila je ruski film, a kako je ova godina u Rusiji godina ekologije, tako je cijela ovogodišnja Olimpijada bila povezana s ekologijom i ekološkim problemima u svijetu – objasnila je Elena, koja je u pismenom dijelu morala usporediti djela ruskih slikara, završiti zadanu priču o ekologiji i usporediti odlomak odabranoga ruskoga književnog djela sa zadanom slikom. Vrijeme čekanja rezultata natjecanja provela je u razgledavanju Kalinjingrada, glavnoga grada Kalinjingradske oblasti, najzapadnijega i izdvojenog teritorija Rusije.

– Iznenađujuće jeftinim javnim prijevozom, u kojem vožnja tramvajem ili autobusom stoji dvije kune, odvezli smo se u stari centar grada, centar nekadašnjega pruskoga Königsberga, koji odiše njemačkom arhitekturom, a gdje je ujedno smještena i katolička katedrala u kojoj je pokopan filozof Immanuel Kant, koji je cijeli svoj život proveo u tom gradu – rekla je Elena.

Kutija cigareta stoji desetak kuna, a cijena taksija je – jedna kuna po kilometru

Kako je Kalinjingradska oblast poznata po nalazištima jantara, posjetila je i bogat Muzej jantara, u kojem je kupovina jantarnih suvenira nezaobilazna.
Na glavnom gradskom trgu – Trgu pobjede – nalazi se nekoliko trgovačkih centara, a u jednom od njih naišla je i na manji restoran s ruskim specijalitetima gdje je probala tradicionalna ruska jela – boršč, šči, peljmeni, varenjike, ruske palačinke ili blinji, a sve to uz čašu kompota, kvasa ili šalicu crnog čaja.
U lokalnoj ruskoj trgovini, nedaleko od studentskog doma gdje je bila smještena, iznenadila se kada je na polici ugledali hrvatske proizvode i gotove juhe, i to jeftinije nego u Hrvatskoj.

– Kako je životni standard u Kalinjingradu, ali i u Rusiji općenito nešto niži nego u Hrvatskoj, pojedini proizvodi osjetno su jeftiniji, pa se peciva mogu kupiti za kunu-dvije, dok kutija cigareta stoji desetak kuna. Litra benzina je oko tri kune, pa ne čudi što se vožnja taksijem od aerodroma do grada Kalinjingrada, koja iznosi oko 20 kilometara, plaća oko 20 kuna.

Užurbana Moskva

Na povratku iz Kalinjingrada zadržala se u glavnom gradu Rusije, u Moskvi, gdje je u tri dana pokušala obići što više znamenitosti i muzeja. Već pri samom dolasku, tražeći hostel u najvećem ruskom gradu, objašnjava Elena, susrela se s tisućama užurbanih i uvijek ozbiljnih Rusa, rijetko spremnih pomoći očitim turistima.
– No, ubrzo sam se uklopila u užurbani život na moskovskim glavnim ulicama. Posebno sam iznenađena moskovskom podzemnom željeznicom, koja me svojom veličinom i gracioznošću fascinirala – govori Elena, koja je obilazak ruske prijestolnice započela na Crvenom trgu.

Tolstojeva “Ana Karenjina” ili “Zločin i kazna” Dostojevskog stoje oko 25 kuna

Tamo je posjetila katedralu svetog Vasilija Blaženog, Povijesni muzej i najpoznatiji moskovski trgovački centar GUM. Dojmio ju je i Teatralni trg i velebna zgrada Boljšoj teatra. Najdulje se, kaže, zadržala u moskovskom Kremlju, gdje je obišla pravoslavne hramove i vidjela najveće crkveno zvono, a uspjela je i izdaleka baciti pogled na rezidenciju ruskog predsjednika Putina, ispred koje se nalazi velik broj čuvara.

 Malo dužom vožnjom metroom put ju je doveo do Muzeja astronautike, u kojem je vidjela Sputnjik 1, prvi umjetni satelit koji je bio u svemiru, astronautsko odijelo Jurija Gagarina s njegovim spomenikom te makete sovjetskih i ruskih raketa.
Kao zaljubljenica u rusku književnost posjetila je kuću u kojoj je Gogolj živio i stvarao oko tri godine svog života i u kojoj je napisao svoje poznato djelo “Revizor”. Na jednoj od najstarijih i najpoznatijih moskovskih ulica, Starom Arbatu, opremila se ruskim suvenirima matrjoškama, poznatima i pod imenom babuške, bocom neizostavne ruske votke te čajevima.

Također, objašnjava Elena, u Rusiji se osobito isplati kupovati knjige, čije su cijene daleko niže nego u Hrvatskoj. Primjerice, zbirka pjesama Jesenjina stoji oko dvadeset kuna, dok Tolstojeva “Ana Karenjina” ili “Zločin i kazna” Dostojevskog stoje oko 25 kuna.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje