Povežite se s nama

Život i društvo

Marković: U Varaždinu kreće sadnja preko 1000 komada različitih vrsta stabala i grmlja

Objavljeno:

- dana

-Drvo čuva grad. To je jedna od niti vodilje ove gradske uprave. Upravo zato na jesen kreće sadnja preko 1000 komada različitih vrsta stabala i grmlja, ali i ozelenjavanje Ulice Ivana Milčetića prema projektu kojeg su izradili 3E projekti d.o.o.. Radi se o ulici u kojoj je bivša vlast posjekla stabla radi parkirališta, a mi smo zatražili redizajn te je predviđena sadnja viših i nižih stablašica, grmova, ukrasnih trava, te uspostava novog dijela travnjaka, uzimajući u obzir i podzemne instalacije, istaknuo je u priopćenju zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Drvo čuva grad. I to pokazujemo i kroz projektiranje novih dječjih igrališta (Gojanec, Istarska) koja imaju dovoljno zelenila, kao i kod projektiranja ulica. Spomenimo recimo Istarsku ulicu, u kojoj su sada u tijeku građevinski radovi te uskoro, čim stanje na gradilištu to dopusti, kreće na tom potezu sadnja 51 stabla i grmlja!!!

Drvo čuva grad. To smo pokazali i u Cesarčevoj ulici gdje se tražilo rušenje drvoreda. No, mi smo zatražili dodatnu dijagnostiku i analizu stabilnosti te smo kao gradska uprava sveobuhvatno podržali rezultate, očuvali stabla i napravili preporučene mjere sanacije. Uskoro kreće sanacija pločnika koja će se raditi pod posebnim nadzorom i uz pomoć arborista.

Drvo čuva grad. I to pokazujemo kod projekata rekonstrukcije ulica gdje se maksimalno nastoji sačuvati postojeća stabla. Primjer je Kurelčeva ulica gdje smo radili nekoliko preinaka projekta ne bi li, uz dodavanje biciklističkih traka koje smatramo da su vrlo važni dio zelene tranzicije našega grada, očuvali postojeća stabla. I da, sva stabla na tom potezu očuvat će se prilikom rekonstrukcije ove ulice.

Drvo čuva grad. To pokazujemo i prilikom vlastitih projekata, poput novog POS naselja u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića gdje smo, za razliku od POS naselja u Koblencovoj, ostavili više prostora za zelenilo.

Drvo čuva grad. I zato planiramo nove parkove. Trenutno se razrađuju ideje za dva nova parka u našem gradu, u kvartovima u kojima prijašnja vlast kod njihovih razvoja nije vodila računa o osiguravanju dovoljnog zelenila za buduće stanovnike. No, o detaljima tih parkova ćemo malo kasnije, nakon što naše stručne službe odrade sve potrebne predradnje. Ali, veselimo im se.

Drvo čuva grad. I zato prvo tražimo rješenja koja maksimalno čuvaju postojeća stabla. Zato smo i kod izgradnje nogostupa koji nedostaje u ulici Dravska Poljana prvo predložili rješenje gdje nogostup ide s druge strane ulice. No, po našem izlasku na teren i razgovoru sa stanovnicima ulice dobili smo službenu peticiju stanara u kojoj su iznijeli argumente zašto ne raditi nogostup na strani koju smo mi predložili, a zašto ga raditi na drugoj. Njihove argumente smo prihvatili. Na žalost, nekoliko stabla koja se trenutno nalaze na toj strani će se ukloniti. Nismo sretni s tim rješenjem, ali poštujemo argumente stanara te ulice. S druge strane, sretni smo jer će se nogostupom povećati sigurnost sadašnjih i budućih stanara tog dijela grada, ulica komunalno urediti a najvažnije od svega – posadit će se ukupno 28 stupastih trešanja i 7 stupastih grabova koji će uljepšati ovu ulicu i ovaj dio grada. Vrste su birane na način da budu takve koje neće u budućnosti stvarati probleme na prometnici ili nogostupu.

Ne možemo uvijek očuvati svako stablo, na uštrb razvoja ostale infrastrukture. No uvijek ćemo se truditi očuvati sva stabla koja možemo, pogotovo ona stara, ali i osmišljavati nove zelene površine koje će naš grad činiti ugodnim i zdravim mjestom za život.

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje