Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinska književnica Matilda Mance predstavila je svoju knjigu “Zovu me Zeus”

Objavljeno:

- dana

KNJIŽNICA METEL OŽEGOVIĆ

Varaždinska književnica Matilda Mance predstavila je jučer u prepunoj dvorani knjižnice i čitaonice Metel Ožegović svoj novi kriminalistički roman “Zovu me Zeus”.

Riječ je o romanu u kojem je glavni lik policijski pas Zeus koji nakon osam godina rada odlazi u mirovinu u jednu varaždinsku obitelj. Nadahnuće za roman “Zovu me Zeus” ova je varaždinska književnica dobila nakon što se počela baviti čuvanjem pasa i humanitarnim radom u udruzi Noina Arka.

– Ideja za ovaj roman došla je od one poznate izreke Moj pas me sve razme, samo da ne progovori. Tako je nastao ovaj roman koji priča sam pas – objašnjava književnica Matilda Mance koja je odabrala policijskog psa kao nositelja radnje jer se veže na njezino bivše zanimanje općinske državne odvjetnice.

Knjiga je namijenjena svima, kaže autorica, mladima, starima i ljubiteljima pasa kao i svima koji će to postati.

– Ako pročitate ovu knjigu, mislim da će vam biti toplo pri srcu i ako niste ljubitelji životinja – rekla je književnica Matilda Mance koja osim kriminalističkih romana piše i objavljuje kratke priče, poeziju i prozu. Za svoje haiku pjesme dobila je posebnu nagradu u Japanu.

– Kada započnem roman, priča dobiva svoj život. Nije vam ponekad jasno kako ste došli do te situacije, priča i događaji samo se po sebi odvijaju – objašnjava autorica kojoj je trebalo šest mjeseci da završi ovaj roman.

“Čitamo je s užitkom!”

– Matilda Mance zaista je jedna od rijetkih autorica u hrvatskoj književnosti koja piše krimiće iz godine u godinu. Ona nam daje sliku naše stvarnosti. Sve ono što se događa oko nas, ta medijsko-politička sapunica, prisutna je u njezinim knjigama koje čitamo s užitkom jer se na koncu raskrinka taj krivac i imamo osjećaj da priča ima logiku – kazala je književnica Lada Žigo-Španić o radu Matilde Mance.

Za njezine krimiće kaže kako su jako dinamični i žestoki te kako je u ovom posljednjem, “Zovu me Zeus” napravila veliki odmak – detektiv više nije klasični istražitelj, već je pas i to je ono što ovu knjigu približava dječjoj literaturi.

Književnica Lada Žigo-Španić osvrnula se i na to kako Hrvatskoj nedostaje festival kriminalističke književnosti.

– Mislim da nam Matilda može biti poticaj da se jedan takav uskoro realizira kod nas – zaključila je književnica Lada Žigo-Španić.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje