Povežite se s nama

Život i društvo

Obrazovanje i poljoprivreda najbitniji su za razvoj općine

Objavljeno:

- dana

MARTIJANEC

U općini Martijanec, nadomak Ludbrega, velika pažnja pridaje se društevnom i kulturnom životu.

Na dan općine prije mjesec i pol otvoren je Kulturno-informativni centar (KIC) koji vodi jedan od glavnih motivatora društevnog života u općini – KUD Martijanec.

– KUD stalno koristi prostore, a počele su i aktivnosti na opremanju knjižnice i čitaonice te nam je u tu svrhu Zagrebačka banka donirala tri kompjutera za rad na čemu smo im zahvalni. Odmah nakon otvorenja održan je i velik broj programa. Udruga narcisa iz Ludbrega organizirala je predavanje dr. Dragice Lukić  o važnosti prevencije raka dojke, a za poljoprivrednike je organizirano predavanje za rukovanje pesticidima. Na kraju su i polagali ispite. Slijedi i daljnja edukacija poljoprivrednika s naglaskom oživljavanja poljoprivredne proizvodnje i oživljavanje sela – kaže načelnik općine Martijanec Marijan Horvat.

Očuvan okoliš

Veli, Martijanec je poljoprivredni kraj, a sa stanjem u poljoprivredi, budućnost i ostanak mještana na zemlji vidi okretanjem ekološkoj proizvodnji, ali i drugim dohodovnim kulturama. – Ekološki smo očuvani i ima mjesta za takvu proizvodnju. I ratarskih kultura, ali i peradi – objašnjava Horvat.

Uz razvoj poljoprivrede, razvoj općine temelji se i na osiguranju obrazovanja.

– Trebamo zadržati mlade u mjestu i sve svoje snage unatoč skromnom proračunu tome usmjeravamo. Ovog proljeća kreće se u dugoočekivanu dogradnju škole po modelu javno-privatnog partnerstva za koji je raspisan natječaj.

Na proljeće će početi dogradnja škole, a u Martijancu se nadaju da će početi i izgradnja vrtića

To će nam omogućiti prelazak na jednosmjensku nastavu. Projekt izgradnje vrtića pak, naša velika želja, našao se na indikativnoj listi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Gradnja bi također trebala početi 2015. jer ističe građevinska dozvola – objašnjava Horvat.

U Općini Martijanec novčano potpomažu i studente i roditelje novorođene djece.

– Podijelili smo studentima i novorođenoj djeci po 500 kuna. Svake godine imamo približno jednak broj novorođenih, ove godine bilo ih je 22, a roditeljima sam poručio da se nadam da ćemo se vidjeti i sljedeće godine – naglašava Horvat.

Važni kontakti

U proteklih godinu dana načelnik Horvat riješio je i jednu potragu za korijenima.

– Preko e-maila ovog proljeća javio mi se Amerikanac u potrazi za korijenima. Njegov djed potječe iz Sudovčine te me zamolio da mu pomognem naći rođake. Uspjeli smo ga za samo nekoliko tjedana spojiti s rođacima, dati mu kontakte kao i fotografije – otkrio je.

 

U Općini financijski potpomažu studente i roditelje novorođene djece

Najavio je posjet prvom prilikom, a ostali smo u kontaktu – kaže Horvat.
Dobre odnose održava i s francuskim hodočasnikom Hubertom Morelom koji je prilikom obilaženja puteva svetog Martina prošle godine prošao i kroz Martijanec. – Naša općina je član Kulturnog centra Sveti Martin Hrvatska s kim u suradnji ovog ljeta planiraju postaviti stopu svetog Martina u župnu crkvu u Martijancu. Ta je crkva, baš poput kapele svetog Benedikta u Hrastovljanu i kapele Sv. Križa u Križovljanu gdje su u toku restauratorski radovi, veliko povijesno blago naše općine – kaže Horvat.

U 2015. riješiti problem poplava!

U narednoj godini dosta ćemo uložiti u rješavanje pitanja odvodnje zajedno s Hrvatskim vodama. Najbitnija je regulacija toka Plitvice koja je unatrag dvije godine četiri puta nanijela velike štete mještanima u Hrastovljanu. Polja su bila poplavljena, a stradale su i kuće – ističe Horvat. Planira se asfaltiranje dionice ceste Martijanec – Madraševec, a na proljeće će se izvesti završni radovi asfaltiranja obilaznice oko Čičkovine, a Školska ulica obnovit će se poslije teških radova na dogradnji škole. Planira se i uređenje grobne kuće u Križovljanu te uređenje groblja u Slanju i Martijancu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje