Povežite se s nama

Život i društvo

Pomama za Šaulovcem: svi bi dvorac, a Općina bi u njemu otvorila i hotel

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Dvorac Šaulovec u Črešnjevu, u kojem je živio kontroverzni zagorski tajkun Ivan Hudoletnjak, popularniji je no ikad. Iako je glavno pitanje tko će postati novi vlasnik devastiranog dvorca, među mještanima se još uvijek raspravlja o tome je li dvorac pokraden.

Samo dva dana nakon Hudoletnjakove smrti, 11. ožujka ove godine, iz dvorca je navodno nestalo sve što je vrijedilo!
– Nema više Titovog broda, Titovog Mercedesa, limuzine u kakvoj se ne vozi ni Kolinda! Kraj dvorca su se nalazili traktori, plugovi i razni drugih strojevi, koji su nestali preko noći! Čak su uzeli i Toi-toi-je (pokretni sanitarni čvorovi). Ostalo ih je samo dva, tri – ispričao nam je čitatelj (podaci poznati redakciji).

Afera Toi-toi

Uz pokojnog Hudoletnjaka bile su vezane brojne afere. Među najpoznatijima je navodni šverc rezervnih dijelova za helikoptere i avione u vrijeme Domovinskog rada, kao i sporna privatizacija propale tvrtke PPI Varaždinka. Hudoletnjak se godinama hvalio vrijednim umjetninama koje čuva u dvorcu, namještajem starim nekoliko stotina godina, a kao veliki obožavatelj Tita posebno je bio ponosan na Titove stvari koje je pokupovao, među kojima je bio Titov brod i Mercedes. Je li to doista nestalo?
Načelnik Općine Beretinec Igor Kos, na čijem se području dvorac nalazi, rekao nam je da o tome nema nikakvih saznanja. Stečajni upravitelj Stanko Makar, koji vodi stečajni postupak nad propalom tvrtkom PPI Varaždinka, u čijem je vlasništvu i dvorac Šaulovec, kaže da su sve to gluposti.

– Jesu li možda ti isti mještani rekli kako je sada perivoj uređen? To sigurno nisu spomenuli – komentirao je Makar navode čitatelja. No, potvrdio nam je da Titov brod i Mercedes, koje je Hudoletnjak kupio u Fažani još 2002. godine, doista više nisu u Šaulovcu.

 

Sva vozila, uključujući Titov brod i Mercedes, odvezena su po mojem nalogu, rekao je Makar

– Sva su vozila odvezena iz Šaulovca po mojem nalogu i nisu nestala. Titov brod i Mercedes bili su izlučna prava HTP-a Matija Gubec iz Stubičkih Toplica koja je u stečaju firme Hemerson iz Zagreba, koja je isto u stečaju i koje imaju pravo na tu imovinu. Inventar u dvorcu je popisan i on će se prodavati zajedno s dvorcem i ostalim nekretninama Varaždinke. Što se pak tiče krađe Toi-toi-ja, ne znam što bih rekao. Bilo ih je svega 20-ak. Neke sam dao, a veliki dio bacio, jer su bili uništeni – doznali smo od Makara.

Počela borba

Dvorac je sad pod 24-satnim nadzorom zaštitara dok ne pronađe novog vlasnika. Naime, Šaulovec, koji je procijenjen na 4,4 milijuna kuna, će, zajedno s ostalim nekretninama Varaždinke, ići u prodaju. Čeka se samo da Trgovački sud napiše rješenje o prodaji dvorca. Makar očekuje da bi to moglo biti već u rujnu ili listopadu ove godine.

Trgovanje još nije ni počelo, a navodno već vlada prava pomama za Šaulovccem.
– Mogu reći da već ima dosta zainteresiranih, iako je dvorac prilično devastiran – potvrdio nam je i stečajni upravitelj.
No, ne žele ga baš svi za sebe. Načelnik Općine Beretinec Igor Kos predložio je da se Šaulovec izvlaštenjem izdvoji iz stečajne mase i preda na upravljanje Općini uz unaprijed definirana prava i obveze na komercijalno korištenje. U vezi toga su iz Općine još početkom svibnja ove godine Ministarstvu kulture uputili službeni zahtjev u kojem su i objasnili svoje planove s dvorcem i parkom koji se nalazi uz njega, a koji je spomenik parkovne arhitekture.

 

Već smo i razgovarali s potencijalnim investitorima koji su zainteresirani da u Šaulovcu otvore hotel – rekao je Kos

– Pronašli smo način adaptacije dvorca kroz pronalaženje strateškog partnera i kroz fondove EU. Već smo i razgovarali s potencijalnim investitorima koji su zainteresirani da u Šaulovcu otvore hotel, a čak je bilo ideja o pokretanju ekskluzivnog turizma. Uglavnom, dvorac bi se na taj način zaštitio, park bi se vratio u prethodno stanje te bi se Šaulovec ponovno otvorio široj javnosti. Htjeli bismo da se ne dogodi da ponovno dođe u privatne ruke i ostane devastiran, kao što je to bilo u slučaju zadnjeg njegovog vlasnika – rekao je Kos.

Načelnik smatra da je imovina Varaždinke dovoljno velika da se i bez dvorca podmire sva potraživanja vjerovnika. I ono najvažnije: zakon dozvoljava izdvajanje.
– Zakonska regulativa daje mogućnost da se dvorac Šaulovec izdvoji iz stečajne mase putem izvlaštenja, što je definirano u članku 41. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara – rekao je Kos.

O tome su, naveo je Kos, razgovarali i sa stečajnim upraviteljem, a Makar je to i potvrdio.
– Da, saslušao sam ih, međutim, to su samo želje, realnost je sasvim drugačija. Dvorac je sastavni dio imovine Varaždinke, i to što Općina želi je nemoguća misija – komentirao je Makar.

PRODAJA

Uz dvorac u Šaulovcu, uz koji se nalazi park, na javnoj dražbi u sklopu stečajnog postupka prodavat će se i druga imovina propale varaždinske tvrtke PPI Varaždinka, a to su Križovljangrad, bivši riblji restoran na Varaždin Bregu te poslovni prostor u varaždinskoj Optujskoj ulici.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Ovo je Whispers, stigao je iz Španjolske, a već je počeo svoju obuku u HGSS-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija snažan je saveznik Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Čakovec, što dokazuje i 16. svibnja potpisan sporazum koji je članovima ove Stanice HGSS-a omogućio nabavu nove snage – potražnog psa.

Sporazum su uz prisustvo posebnog “svjedoka”, psića nazvanog Whispers, potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik HGSS-ove Stanice Čakovec Neven Putar.

Radi se o psu pasmine australski govedarski pas, vrijednom 2.177,50 eura, preuzetom iz Centra de cria de perros – Paolo Coletta, uzgajivačnice u španjolskom gradu Valenciji. Mladi pas već je uključen u specijalnu obuku za pronalaženje osoba u planinskim i teško pristupačnim terenima, kao i u urbanim sredinama, odnosno područjima pogođenim potresima i drugim nepogodama.

Župan Posavec ističe neprocjenjivu ulogu članova HGSS-ove Stanice Čakovec u zajednici, ali i na široj razini, kada je o sigurnosti riječ. Njihova osposobljenost je iznimna o čemu svjedoče zahtjevne međunarodne misije spašavanja u kojima su sudjelovali, o čemu je Posavec rekao: „Članovi HGSS-ove Stanice Čakovec spadaju u nezamjenjiv dio snaga Međimurja koje skrbe o sigurnosti stanovništva u najdelikatnijim trenucima. Naše poštovanje im iskazujemo konkretnom podrškom u cilju jačanja njihovih kapaciteta i resursa“.

Pročelnik Neven Putar zahvalio je Međimurskoj županiji i županu na podršci, naglasivši da su potražni psi važan, dodatni resurs za učinkovito reagiranje u slučajevima nesreća i potražnih akcija: „Iskustvo je pokazalo da su upravo potražni psi neprocjenjivi u mnogim misijama spašavanja, čime omogućavaju učinkovitiji odgovor ljudi u akciji.“

Podsjetimo, početkom ove godine uginuo je 12-godišnji pas Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih.

U završnoj fazi je i uređenje zgrade Regionalnog centra HGSS-a u Čakovcu, na prostoru bivše vojarne, u kojem će se vršiti i obuke, a Međimurska županija je darovala objekt te financijski pomaže uređenje. Za ovu godinu, u županijskom proračunu je osigurano 40.000 eura HGSS-ovoj Stanici Čakovec, od čega je 30.000 eura namijenjeno završetku investicije u Regionalnom centru, a ostatak sredstava bit će utrošen na redovnu djelatnost.

Nastavite čitati

Život i društvo

Rasvijetljeni sportski tereni u Gredi i Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je posljednjih godina učinkovita LED rasvjeta zasvijetlila na sportskim terenima u naseljima Maruševec, Novaki, Jurketinec, Čalinec i Donje Ladanje, u minulim su tjednima završeni radovi na osvjetljavanju malonogometnih igrališta kod područnih škola u Gredi i Druškovcu.

Općina Maruševec iz godine u godinu izdvaja proračunska sredstva u cilju poboljšanja sportske infrastrukture na svom području ne bi li na taj način potaknula što veći broj građana na bavljenje sportom, rekreaciju i treniranje.

Ove su godine na red došli tereni u sklopu područnih škola u Gredi i Druškovcu, koje učenici kroz dan koriste za provođenje programa tjelesne i zdravstvene kulture, vikendima nogometaši za utakmice malonogometne lige, a od sada je sportašima omogućeno korištenje terena u večernjim i noćnim satima.

– Riječ je o investiciji vrijednosti 17.000 eura koje je Općina Maruševec ove godine namijenila Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec da bi igrališta kod područnih škola opremila dugo očekivanom i potrebnom LED rasvjetom. Svake godine izdvajamo značajna proračunska sredstva za modernizaciju i održavanje sportske infrastrukture u našem vlasništvu. Veseli me što mladi po postavljanju rasvjete više vremena provode na sportskim terenima i nadam se da će tako biti i ovdje – rekao je prilikom obilaska igrališta u Gredi i Druškovcu načelnik Općine Mario Klapša.

Greda

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje