Povežite se s nama

Život i društvo

Škola uspjeha i znanja

Objavljeno:

- dana

Elektrostrojarska škola Varaždin obilježila Dan škole

– Varaždinska županija je ponosna što u svom sastavu ima školu kao što je Elektrostrojarska, koja se u posljednjih nekoliko godina u mnogim područjima svrstala među najbolje – rekao je Alen Kišić, zamjenik varaždinskog župana na svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća Elektrostrojarske škole (ESŠ), održanoj u petak u povodu Dana škole.

Da je iza jedne od najvećih srednjih škola u Varaždinskoj županiji jedna od najuspješnijih godina potvrdio je i sam ravnatelj škole Igor Kos.

Samo naprijed

– Elektrostrojarska škola ide naprijed i bit ćemo još bolji – najavio je Kos i osvrnuo se na najznačajnije rezultate, događaje i projekte koji su obilježili zadnjih godinu dana. Uz sudjelovanje u dva Erasmus projekta, nedavno je školi odobren novi, veliki projekt koji je prijavljen Europskom socijalnom fondu.

– Riječ je o projektu modernizacije školskog kurikuluma i nastavnih programa u području multimedije, “težak” oko 2,2 milijuna kuna. Partneri u ovom projektu su nam Srednja škola iz Zaboka, Veleučilište Vern i Udruga Restart, a počinje 23. svibnja. Zahvaljujući tom projektu kupit ćemo dio opreme za web dizajnere i medijske tehničare te pokrenuti četiri nova kolegija iz studijske produkcije. Trenutno su u tijeku i dva multilateralna Erasmus projekta, a prijavili smo se još za četiri nova, za koja odobrenja još čekamo. Jedan od njih je usmjeren na strategiju razvoja škole za razdoblje od 2014. do 2020., što je povezano sa samovrednovanjem.

 

Ravnatelj Kos posebno je ponosan na brojne humanitarne projekte koji se provode u školi

Želimo imati strategiju da znamo što nam je važno i kamo idemo, a u njezinu izradu uključit će se poduzetnici te predstavnici fakulteta – rekao je ravnatelj ESŠ, koja je poznata kao škola koja puno ulaže u nastavnike, ali i učenike koji već godinama postižu izvrsne rezultate u natjecanjima. Tako su u sklopu svečane sjednice uručena priznanja učenicima koji su sudjelovali na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima te postigli zapažene rezultate. Ipak, ravnatelj Kos posebno je ponosan na humanitarne projekte.

– Zajedno sa Strukovnom školom izradili smo namještaj koji smo dostavili školi u Gunji, igrajući igricu “League Legends” naši učenici su prikupili 3.000 kuna koje smo donirali socijalnoj samoposluzi, a uključili smo se i u humanitarnu akciju “Škole za Afriku”. U svim tim akcijama nije važan iznos koji je prikupljen, već namjera, želja naših učenika da se uključe u humanitarne akcije i pomognu drugima, a takvih je jako puno – ponosan je ravnatelj Kos, koji je rekao da škola iz vlastitih prihoda financira i prehranu 23 učenika težih socijalno-ekonomskih prilika.

Uz pregled događanja i projekata, Dan škole obilježen je brojnim sportskim druženjima i susretima učenika, a posebno zanimljiva i ove godine bila je nogometna utakmica između maturanata i profesora.

UČE I KINESKI

– U našoj školi nemamo  problema s time hoćemo li imati dovoljan broj učenika, već nam je u interesu da dobijemo čim bolje učenike – rekao je uoči upisa u prve razrede Igor Kos. U ESŠ ima mjesta za 332 učenika u prvim razredima u 13 razrednih odjeljenja. – Ministarstvo je raspisalo kriterije u kojima je navedeno da škole prilikom upisa mogu raditi dodatne provjere, pa bude li potrebe, provest ćemo ih – najavio je Kos. U toj školi učenici će  i iduće godine moći fakultativno učiti kineski jezik.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje