Povežite se s nama

Život i društvo

Učenica sedmog razreda VI. OŠ Varaždin Marija Klampfl državna prvakinja iz kemije!

Objavljeno:

- dana

BRAVO

Učenica sedmog razreda VI. OŠ Marija Klampfl, kojoj je mentorica bila Mihaela Vrbnjak Grđan državna je prvakinja iz kemije!

Državno natjecanje iz kemije održano je od 25. do 28. travnja u Svetom Martinu na Muri, a uz Mariju, natjecala se i njezina sestra Korina Klampfl i još troje učenica VI. OŠ Varaždin Dora Težak, Paula Jukić i Alisa Pevec, o čemu smo pisali u Regionalnom tjedniku.

 >>Marija, Korina, Dora, Paula i Alisa rješavaju zadatke i pokuse kao od šale i tvrde: kemija je super!

Marijina majka je, zanimljivo,  profesorica kemija na Prvoj gimnaziji Varaždin i mentorica Ilije Srpaka, koji je također ove godine u Svetom Martinu na Muri osvojio prvo mjesto iz kemije!

>>Učenik Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak novopečeni državni prvak iz kemije

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Život i društvo

FOTO Završena obnova ludbreške sportske dvorane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješno su kraju privedeni radovi na obnovi Gradske sportske dvorane u Ludbregu. Kroz projekt su provedeni opsežni zahvati s ciljem osiguranja kvalitetnijeg i ugodnijeg prostora za sve naše korisnike – sportaše, rekreativce i posjetitelje. Uklonjeni su stari svjetlarnici i limeni opšavi, a montiran je čelični plastični pokrov. Također je obnovljen gromobranski sustav te su postavljeni čelični profili koji osiguravaju dodatnu stabilnost i dugovječnost strukture.

Osim navedenih radova, na krovu dvorane, kroz osnivanje prava služnosti omogućeno je i postavljanje solara od strane privatnog investitora.

-Ova obnova predstavlja važnu investiciju za našu zajednicu. Ponosni smo što naši sportski klubovi i dalje mogu koristiti dvoranu potpuno besplatno, a uz ovakva ulaganja osiguravamo kvalitetne uvjete za razvoj sporta i rekreacije u našem gradu. Ulaganja u Gradsku sportsku dvoranu od 2022. do 2024. godine iznosila su 140.800,50 €, dok je samo u 2024. godini uloženo 110.875,00 €. Vjerujemo da će ova obnova značajno poboljšati uvjete za sve sportaše, rekreativce i posjetitelje te da ćemo zajedno uživati u još boljem iskustvu korištenja naše sportske dvorane – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novi Zakon zabranit će klima uređaje i satelitske antene na pročeljima zgrada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

S prvim danom 2025., dakle za otprilike četiri mjeseca, na snagu stupa novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada o kojem se dosad najviše u javnosti raspravljalo zbog zabrane iznajmljivanja stanova turistima i radnicima koju donosi, osim u slučaju pristanka 80 posto svih suvlasnika zgrade.

No to nije jedino što se zabranjuje novim zakonom. Ako bude usvojen, zabranit će se postavljanje klima-uređaja, ali i satelitskih antena na pročelja zgrada koja su vidljiva s ulice, kao i neovlaštene preinake na zgradama, poput zatvaranja balkona ili lođa bez odobrenja, piše index.hr.

Najavljene su i kazne za privatne i pravne osobe.

Ovlasti nadzora imat će komunalni redari koji naređuju mjere za otklanjanje uočenih nepravilnost ili druge mjere propisane Zakonom. Optužni prijedlog za prekršaj propisan ovim Zakonom koji u nadzoru utvrdi komunalni redar podnosi nadležno upravno tijelo jedinice lokalne samouprave, stoji u zakonu.

Ono što je važno je da zakon nije retroaktivan, što znači da se neće primjenjivati na već postavljene klima-uređaje, antene ili preuređene balkone, ali svi novi zahvati morat će biti u skladu s novim propisima​.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje