Povežite se s nama

Život i društvo

Ekipe iz Srednje škole Ludbreg i Prve gimnazije u finalu za Ideju godine

Objavljeno:

- dana

IZBORILI FINALE

Od deset projekata koje su izradili učenički timova iz cijele Hrvatske, čak tri iz Varaždinske županije ove godine sudjeluju na finalu ovogodišnjeg izdanja Ideja godine, koje će se sutra, 4. svibnja održati u Zagrebu.

Uz Trio Fantastico, u kojem su učenici Antonio Vlahović, Emilly Zember i Ivan Jovanović  te Elektroničke ulaznice u kojem je Igor Okić, u finalu sudjeluje i ekipa Prve gimnazije Varaždin Ad Infinitum T&M u kojoj su Marta Barbir i Tin Rogina. Mentor Ludbrežana je Željko Posavec, a tima iz Prve gimnazije Varaždin Kristina Oršić Manojlović.  

Učenici predstavljaju inovativnu ideju i razrađen poslovni plan

– Smatram da su ovakva natjecanja jedna od boljih u Hrvatskoj jer učenici moraju predstaviti inovativnu ideju i za nju razraditi poslovni plan, što nije nimalo lako. Tim Trio fantastico iz Srednje škole Ludbreg i prošle je godine sudjelovao u finalu i osvojio drugo mjesto, dok je Igor Okić, učenik drugog razreda prvi put u finalu s projektom “Elektroničke ulaznice” –  rekao je mentor Posavec.

Inače, finale traje dva dana. Prvi dan odabranih 10 timova imat će mogućnost popraviti greške iz svojih radova, ukazati na napredak kji su postigli te u sedam minuta prezentirati svoja rješenja žiriju i publici. Dan nakon natjecanja, u petak 5. svibnja planiran je obilazak Rimac automobila i IN2.

Inače, Ideja godine projektno je natjecanje koje organiziraju srednja.hr, Visoko učilište Effectus i Algebra. Glavna nagrada je studijsko putovanje u Europu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje