Povežite se s nama

Život i društvo

Ekipe iz Srednje škole Ludbreg i Prve gimnazije u finalu za Ideju godine

Objavljeno:

- dana

IZBORILI FINALE

Od deset projekata koje su izradili učenički timova iz cijele Hrvatske, čak tri iz Varaždinske županije ove godine sudjeluju na finalu ovogodišnjeg izdanja Ideja godine, koje će se sutra, 4. svibnja održati u Zagrebu.

Uz Trio Fantastico, u kojem su učenici Antonio Vlahović, Emilly Zember i Ivan Jovanović  te Elektroničke ulaznice u kojem je Igor Okić, u finalu sudjeluje i ekipa Prve gimnazije Varaždin Ad Infinitum T&M u kojoj su Marta Barbir i Tin Rogina. Mentor Ludbrežana je Željko Posavec, a tima iz Prve gimnazije Varaždin Kristina Oršić Manojlović.  

Učenici predstavljaju inovativnu ideju i razrađen poslovni plan

– Smatram da su ovakva natjecanja jedna od boljih u Hrvatskoj jer učenici moraju predstaviti inovativnu ideju i za nju razraditi poslovni plan, što nije nimalo lako. Tim Trio fantastico iz Srednje škole Ludbreg i prošle je godine sudjelovao u finalu i osvojio drugo mjesto, dok je Igor Okić, učenik drugog razreda prvi put u finalu s projektom “Elektroničke ulaznice” –  rekao je mentor Posavec.

Inače, finale traje dva dana. Prvi dan odabranih 10 timova imat će mogućnost popraviti greške iz svojih radova, ukazati na napredak kji su postigli te u sedam minuta prezentirati svoja rješenja žiriju i publici. Dan nakon natjecanja, u petak 5. svibnja planiran je obilazak Rimac automobila i IN2.

Inače, Ideja godine projektno je natjecanje koje organiziraju srednja.hr, Visoko učilište Effectus i Algebra. Glavna nagrada je studijsko putovanje u Europu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Od 1. travnja pojeftinjuje karta za varaždinske buseke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U moru poskupljenja svega i svačega u Hrvatskoj, zvuči kao prvoaprilska šala, ali konačno stiže jedna dobra, potpuno istinita vijest, a to je da od 1. travnja 2024. godine u Varaždinu pojeftinjuje javni gradski prijevoz, objavio je Grad Varaždin.

Na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Lovre Lukavečkog, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj dao je trgovačkom društvu Čistoća d.o.o. iz Varaždina suglasnost na izmjenu cjenika komunalnog linijskog prijevoza putnika. Tako će cijene karata u varaždinskim popularnim „busekima“ pojeftiniti do čak 9 %.

Na primjer, jednokratna karta plaćena gotovinom u autobusu stajati će 0,60 umjesto dosadašnjih 0,66 eura što je pojeftinjenje za 9,09 %. Nadalje, mjesečna karta plaćena na blagajni će umjesto 21,24 eura stajati okruglih 20 što je pojeftinjenje za 5,48 %, a za isti postotak će biti smanjena cijena i godišnje karte plaćene na blagajni koja će umjesto sadašnjih 212,36 stajati ravnih 200 eura.

Ovim pojeftinjenjem, modernizacijom voznog parka i unapređenjem mreže linija Grad Varaždin želi još više motivirati građane za korištenje javnog prijevoza kao što je to već ranije učinjeno uvođenjem besplatnog prijevoza za umirovljenike. Uz jačanje javnog prijevoza i biciklističke infrastrukture Grad Varaždin nastoji građanima ponuditi što kvalitetnije modele urbane mobilnosti po čemu se ističe u usporedbi s ostalim hrvatskim gradovima.

U tijeku je modernizacija voznog parka pa će tako Čistoća nabaviti dva nova autobusa s dizelskim motorima, a uskoro će biti realizirana i nabava flote autobusa na električni pogon čime će se značajno unaprijediti kvaliteta prijevoza i mreže linija kojima prometuju sve popularniji varaždinski gradski „buseki“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje