Povežite se s nama

Život i društvo

Ekipe iz Srednje škole Ludbreg i Prve gimnazije u finalu za Ideju godine

Objavljeno:

- dana

IZBORILI FINALE

Od deset projekata koje su izradili učenički timova iz cijele Hrvatske, čak tri iz Varaždinske županije ove godine sudjeluju na finalu ovogodišnjeg izdanja Ideja godine, koje će se sutra, 4. svibnja održati u Zagrebu.

Uz Trio Fantastico, u kojem su učenici Antonio Vlahović, Emilly Zember i Ivan Jovanović  te Elektroničke ulaznice u kojem je Igor Okić, u finalu sudjeluje i ekipa Prve gimnazije Varaždin Ad Infinitum T&M u kojoj su Marta Barbir i Tin Rogina. Mentor Ludbrežana je Željko Posavec, a tima iz Prve gimnazije Varaždin Kristina Oršić Manojlović.  

Učenici predstavljaju inovativnu ideju i razrađen poslovni plan

– Smatram da su ovakva natjecanja jedna od boljih u Hrvatskoj jer učenici moraju predstaviti inovativnu ideju i za nju razraditi poslovni plan, što nije nimalo lako. Tim Trio fantastico iz Srednje škole Ludbreg i prošle je godine sudjelovao u finalu i osvojio drugo mjesto, dok je Igor Okić, učenik drugog razreda prvi put u finalu s projektom “Elektroničke ulaznice” –  rekao je mentor Posavec.

Inače, finale traje dva dana. Prvi dan odabranih 10 timova imat će mogućnost popraviti greške iz svojih radova, ukazati na napredak kji su postigli te u sedam minuta prezentirati svoja rješenja žiriju i publici. Dan nakon natjecanja, u petak 5. svibnja planiran je obilazak Rimac automobila i IN2.

Inače, Ideja godine projektno je natjecanje koje organiziraju srednja.hr, Visoko učilište Effectus i Algebra. Glavna nagrada je studijsko putovanje u Europu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Grad Ludbreg: uskoro kreću dva projekta kojima bi se riješio gust promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvor: Grad Ludbreg

S ciljem rješavanja problema koje uzrokuje gust promet, Grad Ludbreg u suradnji s Hrvatskim cestama pokreće dva projekta. Prvi projekt je rekonstrukcija ceste D24 od groblja do izlaska iz Hrastovskoga do županijske ceste Hrastovsko-Poljanec.

– Riječ je o projektu koji se dugo priprema, a prošle je godine usvojena projektna dokumentacija. Projekt uključuje rekonstrukciju odnosno izgradnju kružnog toka kod Tri lipe u Kućanu Ludbreškom na način da se malo zamiče prema Hrastovskom s time da se Tri lipe ne diraju već ostaju kao nekakav znak prepoznatljivosti toga dijela grada. Potom se spaja na cestu prema groblju i dalje prema Hrastovskom. Ravnaju se malo zavoji i cesta se proširuje na širinu od 12 metara tako da imamo prostora za široku biciklističku stazu kroz obje strane – objašnjava gradonačelnik Bilić.

Cesta prolazi skroz kroz naselje Hrastovsko u jednakoj širini s biciklističkim stazama i dolazi do županijske ceste za Poljanec gdje se također predviđa gradnja kružnog toka kako bi se olakšao dolazak prometala iz smjera županijske ceste u Poljancu.

– To nam je posebno kritično mjesto jer je na toj dionici puno ljudi poginulo u prometnim nesrećama i htjeli smo u suradnji s Hrvatskim cestama usporiti promet i spriječiti sve moguće buduće fatalne nesreće. Očekujem da bi otkup završio u sljedeća 2 mjeseca nakon čega bi se krenulo na izdavanje građevinske dozvole što je procedura koja će trajati neko vrijeme. Nakon toga ide objava natječaja i izbor izvođača – kazao je gradonačelnik te dodaje kako vezano uz cestu D24 ostaje još veliki problem teretnog prometa kroz sam Ludbreg.

– Od kružnog toka kod Plodina, Koprivničkom ulicom pa ulicom Bana Jelačića, Ljudevita Gaja odnosno Topličkom. Ta ulica je jako opterećena teretnim i kamionskim prometom, prijevozom drva, šljunka i ostalog tereta. Stanovnici tih ulica stalno se žale i to je razumljivo. Rekonstrukcija tog dijela posebice ovog dijela kružnog toka kod Hrastovskog prema Poljancu je preduvjet stvaranja novih prometnih rješenja da se i taj dio prometa razriješi. Razmišlja se o nekoliko varijanti koje ćemo u suradnji s Hrvatskim cestama probati razriješiti tako da se taj promet prema Varaždinskim Toplicama odnosno Zaboku gdje službeno vodi ta cesta rastereti. Time bi se prometno rasteretio i sam Ludbreg, Hrastovsko i Kućan, a po mogućnosti i Poljanec – rekao je gradonačelnik.

Drugi projekt koji bi trebao uskoro krenuti u realizaciju je rekonstrukcija kružnog toka na državnoj cesti D2, dakle na semaforima kod Selnika koji su isto kritična točka vezana uz fatalne nesreće ili nekakve druge probleme.

– Natječaj je proveden, otkup je gotov i nadam se da bi radovi mogli krenuti početkom građevinske sezone i na taj način bi se dodatno podigao stupanj sigurnosti svih onih koji prometuju tom cestom. To bi bio završetak vrlo važne prometne infrastrukture. Ono što ćemo mi kao Grad napraviti tijekom godine kad se kružni tok počne graditi je osvjetljavanje cijele te dionice državne ceste, dakle od kružnog toka do Poljanca tako da povećamo sigurnost sudionika u prometu. Osvijetlit ćemo i pružni prijelaz kod Grafičara tako da se na taj način izbjegnu sve crne točke u samom gradu i da se svi oni koji sudjeluju i pješice i biciklima budu sigurniji odnosno da cijeli promet teče sigurnije i s puno manje ometanja – zaključuje gradonačelnik.

Nastavite čitati

Život i društvo

Hrvatski Caritas naručuje dodatnih 100 stambenih modula za stanovništvo pogođeno potresom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Caritas (na čijem je čelu mons. Bože Radoš) će idućih dana naručiti dodatnih 100 stambenih modula za stanovništvo pogođeno razornim potresom na Banovini, izjavio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, prenosi Informativna katolička agencija (IKA).

<<Hrvatski Caritas daruje 100 stambenih modula žrtvama potresa, a radit će se u Međimurju<<

Riječ je o ukupno 200 stambenih jedinica kojima će Hrvatski Caritas pružiti konkretnu pomoć stanovništvu.

Stambeni moduli koje je naručio Hrvatski Caritas su potpuno opremljeni potrebnim za svakodnevni život i dosad ih je postavljeno oko 20.

– Nastoji se osigurati ritam postavljanja šest stambenih modula dnevno, no bilo je i određenih poteškoća jer često i sam teren diktira vrijeme montiranja i isporuke. Prema svjedočenju mons. Svaline, teren je specifičan, zahtjevan, veliki su nagibi, uski putevi i treba pronaći prikladno mjesto za postavljanje stambenog modula – navode iz IKA-a.

Nastavite čitati