Povežite se s nama

Kultura

80. obljetnica progona Židova: doprinos Ivana Breskvara neizmjeran je u spašavanju dječjih života

Objavljeno:

- dana

U multimedijalnoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin u okviru programa obilježavanja  80. obljetnice progona Židova u Varaždinu održano je predavanje Borisa Jesiha, dr. sc., „Pravednik Breskvar Varaždinski Slovenac”.

Predsjednica Županijskog odbora SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora uime Slovenskog kulturnog društva „Nagelj“ pozdravila je sve okupljene.

– Sretna sam što možemo organizirati ovaj događaj, kao sjećanje na veliku nesreću jednog naroda koji je 12. i 13. srpnja 1941. godine bio prognan s ovog prostora. Nestala je cijela
židovska zajednica, a mi danas odajemo počast jednom posebnom čovjeku – Ivanu Breskvaru, Varaždincu i dobitniku priznanja Pravednik među narodima koje izraelska Vlada daje izuzetnim
pojedincima te je upravo njegov doprinos ocijenjen kao neizmjeran u spašavanju dječjih života – istaknula je Vupora, a s njome se složio i predsjednik Gradskog odbora SDP-a i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, dodavši da je doprinos ovog varaždinskog Slovenca velik ne samo za Varaždin nego i za cijelu Hrvatsku.

Boris Jesih s Instituta za etnička pitanja iz Ljubljane u svom predavanju govorio je o nemjerljivom značaju Ivana Breskavara kojeg je židovska organizacija proglasila Pravednikom među narodom.

– Ivan Breskvar je važan jer je pod cijenu svojega života za vrijeme Drugog svjetskog rata od holokausta spasio dva židovska dječaka. U Varaždinskoj tvornici svile upoznao je svog budućeg prijatelja Milana Blassoma, a prijateljstvo te dvojice postaje temelj priče o spašavanju dvaju dječaka. To je prepoznala i Židovska organizacija, proglasivši ga Pravednikom među narodima, kakvih je u Sloveniji 15, a u Hrvatskoj 120 – rekao je Jesih.

Višestoljetni suživot

Radeći istraživanje za knjigu „Varaždin u vrijeme NDH“, varaždinski povjesničar i upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Vladimir Huzjan, dr. sc., prvi se put susreo s dokumentacijom koja se odnosi na Slovence u Varaždinu u vrijeme Drugog svjetskog rata.

– Zahvaljujući tim dokumentima, danas znamo koliko se slovenskih građana nalazilo u Varaždinu u vrijeme 1941. i 1942. godine. Ivan Breskvar kao jedan od njih, osim što je bio Pravednik među narodima, zapravo je i pokazatelj kakva je suradnja između Hrvata i Slovenaca – prijateljska, dobroćudna, a sve je to primjer jednog višestoljetnog suživota na području sjeverne Hrvatske – zaključio je Huzjan.

Kultura

Za završetak Tjedna otvorenih vrata u Muzeju Međimurja predstavljen katalog “Zrinski i čakovečki Stari grad”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja

Kao jedan od sudionika projekta “Living Castles”, Muzej Međimurja Čakovec u petak, 17. rujna, predstavio je katalog “Zrinski i čakovečki Stari grad”.

Promocija ove publikacije završni je korak u Tjednu otvorenih vrata novoga postava Zrinskih, tijekom kojeg je održan cijeli niz radionica, promocija knjiga i predavanja sudionika projekta, a građanima omogućen besplatan razgled izložbe “Zrinski i čakovečki Stari grad”.

Projekt je usmjeren na razvoj kulturno-turističke ponude sedam utvrda i dvoraca iz sjeverozapadne Hrvatske i sjeveroistočne Slovenije: Stari grad Čakovec, Stari grad Varaždin, Dvorac Oršić, Dvor Veliki Tabor, Celjska utvrda, Ptujski dvorac i Dvorac Rakičan.

Uvodnu riječ održala je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan. Kako je istaknula, ukupna vrijednost projekta je 1.454.671,54 eura, od čega je 1.236.470,80 financirano iz Operativnog programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska.

Partneri na projektu su Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Gradski muzej Varaždin, Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o. i Proteus d.o.o. Slovenija.

Josip Grivec, Maša Hrustek Sobočan, Magdalena Vrbanec, Dragutin Feletar i Đuro Bel

Proračun iz projekta za MMČ iznosi 168.335 eura, od čega je Operativnim programom INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska sufinancirano 85 % iznosa ili 143.084,75 eura. Muzej Međimurja Čakovec je iz svojih sredstava izdvojio preostalih 15%, rekla je, među ostalim, Maša Hrustek Sobočan.

Opširnije o samom katalogu govorila je autorica Magdalena Vrbanec, kustosica Povijesnog odjela MMČ-a, autorica postava “Zrinski i čakovečki Stari grad” te sukoordinatorica projekta “Living Castles”. Ona je naglasila da katalog tematski prati istoimenu izložbu te na pregledan način prikazuje povijesni hod obitelji Zrinski u Čakovcu tijekom 16. i 17. stoljeća.

Usto, osim političkih i vojnih tema osvrće se i na svakodnevni život ranonovovjekovnog plemstva na dvoru Zrinskih. Katalog sadrži vrijedne povijesne priloge, poput povelje Jurja IV. Zrinskog iz 1579. godine kojom je Čakovec dobio status trgovišta. Promociju su, među ostalima, pratili i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, povjesničar i geograf prof. dr. sc. Dragutin Feletar te drugi.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Dani Miholja u Sračincu počeli poezijom Terezije Flegar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U parku Velika graba u Sračincu sinoć je održana poetska večer na kojoj je predstavljena zbirka poezije na kajkavskom narječju „Bara na fejsbuku i kajkaj“, autorice Terezije Flegar.

Prva je ovo knjiga ove autorice koja cijeli svoj život živi u rodnom Sračincu, a izašla je u izdanju udruge Ritam misli iz Varaždina.

– Pred nama je poezija mnogima još nepoznate autorice Terezije Flegar. Poezija žene koja prkosi životu i uzima onaj nektar prijeko potreban za let. Njena zbirka poezije ”Bara na fejsbuku i kajkaj” je poezija života, pomalo satirična, ali duboko iskrena. Njegujući svoj zavičajni kajkavski jezik vješto opisuje male detalje u kojima svatko od čitatelja može pronaći dio svog odrastanja, života i bivanja. Dozom satire pristupa opisima modernog života (virtualan svijet, svijet Facebook ljubavi i promoviranja) koji je u rašlje stvarnosti uhvatio sve nas bez obzira na godine i eventualno potrebna znanja – istaknuli su organizatori Ljubica Ribić i Milan Novak, koji su vodili program. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su poznati glazbenici iz Peteranca, Ankica i Miroslav Betlehem, Bemian duet, koji su upotpunili ugođaj ljetne večeri.

– Iznimno mi je drago da ponovno predstavljamo knjigu, zbirku poezije na našem srakarskom narječju. Ni trenutka nisam dvojio kada sam dobio upit za sufinanciranje ove knjige, ovo je najbolji način da za buduće generacije sačuvamo naš izvorni dijalekt. Raduje me i to da smo naše “normalnije” Dane Miholja započeli upravo ovdje u našem novom parku, s ovako lijepim događajem. Autorici čestitam na prvijencu, neka joj to bude poticaj za neku novu knjigu u budućnosti – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Terezija Flegar rođena je 1963. godine u Varaždinu, a od rođenja živi u Sračincu gdje je završila osnovnu školu. Kao odlična učenica i najbolji đak svoje generacije upisala je Gimnaziju u Varaždinu. Nakon završenog školovanja zaposlila se u LTA Varaždin, na administrativnim poslovima, gdje i sad radi (Metalska industrija Varaždin).ž

Majka je dvoje odrasle djece. Pisati je počela od školskih dana, a kao članica literarne i recitatorske grupe dobivala je priznanja za svoj rad. Intenzivnije se poeziji posvetila 2004. godine, no samozatajno. Piše na hrvatskom standardnom jeziku i na kajkavskom dijalektu. Potvrdu vrijednosti svojih radova potražila je 2019. godine kad su joj pjesme počeli objavljivati u časopisu za književnost Kvaka.

Njene su pjesme objavljene u zajedničkim pjesničkim zbirkama i zbornicima te u virtualnim zbirkama i na književnim E-portalima. Od tada sudjeluje na pjesničkim natječajima i književnim susretima na kojima postiže zapažene rezultate. Članica je Hrvatskog sabora kulture.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje