Povežite se s nama

Život i društvo

Procesija, sjednica pa “Hladno pivo”

Objavljeno:

- dana

DANI GRADA

Nakon Olimpijade dječjih vrtića održane tijekom tjedna, centralni dio proslave Dana Grada Novog Marofa i blagdana sv. Antuna Padovanskog, održan je za vikend. Cijela se priredba “vrtjela” na poziciji oko Kulturnog centra.

Sve je započelo zajedničkim gledanjem nogometne utakmice kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo, Hrvatska-Italija, na velikom ekranu. Rekli bismo da remiziranom utakmicom nitko nije bio nezadovoljan. – Bitno je da nas Talijani još uvijek ne mogu pobijediti – komentirala se činjenica da se rijetko tko sjeća kada je Italija nadigrala Hrvatsku.

“Za malo novca napravili smo, vjerujem, odličnu feštu za sve generacije naših sugrađana” S. Jenkač

Za razliku od petka, subota je počela mirno – procesijom i svetom misom u crkvi sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika Grada, likovnom kolonijom u kojoj su, uz amatere i profesionalce, svoju zabavu oslikavanja različitim tehnikama našli i najmlađi u “dječjem kutku”. 

Dok su klinci slikali, roditelji su na Obrtničkom trgu razgledavali obrtničke proizvode, zastali kod štanda Udruge Pinta i degustirali vino, a Lovačko društvo Vepar počastilo ih je jelima od divljači.Poslije toga nije bilo zgorega izmjeriti tlak i šećer u krvi kod marofskog GDCK-a. 

Ni grofica Lujza Erdődy nije izostala s proslave. Onako sva u bijelom i čipki s ivančicama u kosi u pratnji je gradonačelnika Jenkača, kao simbol svoje povijesno prepoznate dobrote i humanosti, dijelila kruščiće najmlađima.

Svečana sjednica

Nakon mise, sjednice, lovačkog gulaša i klapske pjesme, u Marofu su na pozornicu doveli kultni bend  hrvatske scene – Hladno pivo.
Folkloraši su čak i svečano prodefilirali Gradom, pa potom nastupili na otvorenoj pozornici.

I prije postavljenog mu pitanja koliko je sve to stajalo, Jenkač nas je preduhitrio te kazao da su sve troškove pokrili sponzorstvima. – Jasno je da imamo određene troškove, ali u daleko manjem obimu nego lanjskih godina. Kako bi svi novomarofčani proslavili Dane Grada u sebi svojstvenom ambijentu, nedjelja je bila posvećena folkloru, KUD-ovima… 

– Mi smo zadovoljni. Za malo novaca napravili smo, vjerujem, odličnu feštu našim građanima. Svim generacijama – rekao je gradonačelnik. S njim su se složili i majka i kći koje su rasporedile većer – prvo kći na “Hladno pivo”, pa mama u šetnju svečarskim ulicama grada Novog Marofa.

SVEČANA SJEDNICA

Svečanoj su sjednici uz županijske i lokalne dužnosnike nazočili i saborski zastupnici Sunčana Glavak, Dubravko Bilić i Gordan Jandroković. Siniša Jenkač pojasnio je  trenutnu političku i gospodarsku situaciju u Novom Marofu te nabrojio projekte koji su ili započeti ili su u fazi pripreme. Izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Gordan Jandroković izrazio je želju za zajedništvom u cilju ostvarivanja kvalitetnijeg života građana. – U 2020. godini na raspolaganju ćemo imati 11 milijardi eura. Samo o nama ovisi hoćemo li ih znati iskoristiti – istaknuo je Jandroković.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Motori su blagoslovljeni u Petrijancu, pa je uslijedila prava fešta u organizaciji MK Sjeverozapad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

MK Sjeverozapad u subotu, 27. travnja organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret održan je kod crkve u Petrijancu u popodnevnim satima, a potom je uslijedio druženje na prostoru Lovačkog društva Fazan u Optujskoj ulici.

Za sve je spremljen besplatan grah te rock svirka, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje