Povežite se s nama

U fokusu

Stigla žalba: Koščak izabran, a nema uvjete. Poništite odluku!

Objavljeno:

- dana

NOVA AFERA

Nakon što je godinu i tri mjeseca bio vršitelj dužnosti, Patrik Koščak, profesor tjelesne i zdravstvene kulture, izabran je prošli utorak za glavnog tajnika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina. Međutim, u ponedjeljak je stigla žalba na odluku Izvršnog odbora. 

Podnio ju je Damir Premužić, jedan od devetero kandidata koji su se javili na javni natječaj za izbor glavnog tajnika.

Što je “rukovodeće”

Traži da se odluka Izvršnog odbora poništi te ponovno raspiše natječaj zato što, navodi, izabrani kandidat ne ispunjava uvjete, jer natječaj nije proveden sukladno odluci Izvršnog odbora Zajednice, ali i zato što tvrdi da svi kandidati nisu imali ravnopravan položaj u postupku izbora i prilikom donošenja odluke.

Na natječaj se javilo ukupno devetero kandidata, a većinu glasova članova Izvršnog odbora dobio je Koščak. Još dok je trajalo predstavljanje kandidata, postavljeno je pitanje kako je uopće pozvan pred Izvršni odbor s obzirom na to da je dvojbeno zadovoljava li uvjete za glavnog tajnika koje propisuje Statut.

Naime, osim što mora imati visoku stručnu spremu, propisano je da glavni tajnik može biti osoba s “najmanje 5 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima“. Koščak je lani postavljen za v. d. glavnog tajnika, a prije toga je u Zajednici radio kao voditelj za sport i razvojne programe. Može li se to radno mjesto smatrati “rukovodećim“?

Vučetić: Koščak je radno iskustvo stekao u Zajednici. Ne vidim u tome nikakav problem

Za Gorana Vučetića, predsjednika Izvršnog odbora Zajednice, ništa nije sporno. – Patrik Koščak je radno iskustvo stekao ovdje u Zajednici. Ako je nešto poznato, onda je to poznato. Ne vidim u tome nikakav problem – ustvrdio je.
Međutim, Damir Premužić u žalbi tvrdi drugačije i za to iznosi argumente. “Prema pozitivnim zakonskim propisima rukovodeće radno mjesto definirano je i odgovornošću. Izabrani kandidat ne ispunjava taj uvjet. Odlukom Izvršnog odbora Zajednice 11. ožujka 2014. postavljen je za v. d. glavnog tajnika (…) tako da danas ima jednu godinu i četiri mjeseca iskustva na rukovodećim poslovima“, naveo je u žalbi. 
Za njegovo prijašnje radno mjesto “voditelja za sport i razvojne programe“ navodi da nema status rukovodećeg radnog mjesta.

Kršili odluke?

„Vidljivo je to iz sistematizacije radnih mjesta u Zajednici, gdje se u samom opisu poslova i zadataka voditelja za sport i razvojne programe u 17 alineja, koliko ih ukupno ima, nigdje ne spominje riječ ‘odgovoran’ već ‘prikuplja, priprema, kontaktira, prati…’, što samo po sebi potvrđuje da se ne radi o rukovodećem radnom mjestu“, napisao je Premužić.

Upozorava i na to da natječaj nije proveden sukladno odluci IO-a od 1. lipnja. “Izvršni odbor je izabrao Povjerenstvo za provedbu natječaja (…) koje će pristigle ponude otvoriti i predložiti uži izbor kandidata. Suprotno toj odluci (…), pristigle ponude otvara grupa koja nije imenovana od strane Izvršnog odbora (…). Nakon toga, regularno Povjerenstvo (…) utvrđuje da od pristiglih ponuda devet kandidata, šest ponuda zadovoljava uvjete iz natječaja, a tri ne zadovoljavaju“, naveo je. Nakon toga ponovno dolazi do obrata, upozorava. “Svi kandidati su, bez obzira na ispunjenje uvjeta iz natječaja, pozvani na sjednicu Izvršnog odbora gdje će prezentirati svoje programe. I za tu promjenu odluke nadležan je Izvršni odbor koji je nije donio, pa se postavlja pitanje tko si je iz Zajednice uzeo za pravo i donio takvu odluku“, pita se Premužić u žalbi.

Povjerenstvu sporne – domovnice?!

Na razgovor s članovima Izvršnog odbora Zajednice športskih udruga prošli utorak bilo je pozvano svih devetero kandidata koji su se javili na natječaj za glavnog tajnika. Priliku je iskoristilo njih osam: Darinka Bunić, Jadranko Golubić, Stjepan Jagić, Goran Jukić, Lovro Juzbašić, Patrik Koščak, Željko Kušter i Damir Premužić, dok Ivan Novak nije došao u prostorije Zajednice u Graberju. Sve do kraja sjednice nije bilo jasno ispunjavaju li svi uvjete propisane natječajem i Statutom Zajednice. Naime, posebno formirano Povjerenstvo Zajednice utvrdilo je da troje od devetero kandidata ne ispunjavaju uvjete. Predsjednik Zajednice Goran Vučetić je to demantirao.

– Izvršni odbor ocjenjuje koji su kandidati zadovoljili uvjete. Apsolutno svi kandidati koji su danas došli zadovoljili su uvjete – rekao je.
Zbog čega je onda uopće formirano Povjerenstvo? – Htjeli smo si skratiti vrijeme. Prema Povjerenstvu, ako netko nema domovnicu, ne zadovoljava. Rekao sam im da pozovu sve kandidate i napomenu da donesu dokumente koje nisu priložili – odgovorio je Vučetić. Naveo je i primjer: Komisiji u slučaju jednog kandidata nije bilo jasno ima li visoku ili višu stručnu spremu, no da je to bilo razriješeno kada je donio dokument u kojem je jasno bilo navedeno „visoka stručna sprema“.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje