Povežite se s nama

U fokusu

Koji su političari najviše izdvojili za svoje stranke?

Objavljeno:

- dana

STRANKE

Rok za javnu objavu polugodišnjih izvješća stranaka, nezavisnih saborskih zastupnika i lokalnih vijećnika o primljenim donacijama u prvoj polovici 2015. godine bio je 15. srpnja, do kraja dana. Izvješća su pokazala znatne razlike u iznosima primljenih donacija pojedinih stranaka.

Ukupno 177 donacija fizičkih osoba SDP-u je donijelo iznos od 83.411 kuna. Od pravnih osoba SDP-u je donacije uplatilo šest poduzeća, i to isključivo iz Varaždinske županije, u ukupnom iznosu od 13.000 kuna. SDP je primio i donacije u uslugama u vrijednosti od 6.000 kuna.

Ukupni iznos primljenih donacija vladajuće stranke u prvoj polovici godine je 102.364 kune, što u prosjeku iznosi 550 kuna po donaciji. S područja Varaždinske županije najdarežljiviji su bili su Josip Hehet, predsjednik Gradskog vijeća grada Varaždina, koji je uplatio 3.280 kuna, i predsjednik Županijske organizacije SDP-a Mario Habek, koji je uplatio 2.490 kuna. Među donatorima su i Dubravko Bilić, Dubravka Biberdžić, Mladen Smoljanec, Vjeran Radelić i brojni drugi.

HNS-u je od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine ukupno donirano 495.500 kuna. Uplaćene su 32 donacije i s obzirom na ukupni iznos prosjek je gotovo 15.500 kuna po donaciji. Između ostalih, župan Predrag Štromar i njegov zamjenik Alan Košić svojoj su stranci donirali svaki po 10.000 kuna, dok je predsjednik ivanečkog HNS-a Branko Putarek na račun stranke uplatio 11.000 kuna. Među HNS-ovim donatorima s područja Varaždinske županije još su i županijski vijećnik iz Cestice Josip Borak s 3.500 kuna te načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić s 4.000 kn. Čak 20.000 kuna HNS-u je donirala tvrtka Lamtrans iz Kneginca Gornjeg.

HDZ je u prvoj polovici 2015. godine primio uvjerljivo najveći iznos doniranih sredstava, više nego ostale stranke zajedno. Kroz 230 donacija HDZ-u je uplaćeno ukupno 1.061.349 kuna. To u prosjeku iznosi oko 4.600 kuna po donaciji. S područja Varaždinske županije zaprimio je tek dvije donacije, od Rudolfa Kirića iz Sračinca 8.000 kuna te od Denisa Kovačića (predsjednika Gradskog vijeća Novog Marofa) 1.000 kuna.

HSLS, Hrast, Reformisti

HSLS-u u prvih šest mjeseci ove godine, prema objavljenom izvješću, nije uplaćena ni kuna donacije. Donacije Laburistima iznose 2.408 kuna, Hrastu 9.608 kuna, a nijedna od tih stranaka nije primila donaciju iz Varaždinske županije.

Reformistima je u prvoj polovici godine donirano 43.687 kuna. Radimir Čačić pritom je donirao 3.907 kuna, a Natalija Martinčević 2.255 kuna. Miroslav Blažević uplatio je 5.000 kuna, a evidentirano je i nekoliko manjih uplata pravnih i fizičkih osoba iz Varaždinske županije. 

Tvrtka Hermes International iz Turčina Čačićevim je reformistima uplatila 5.488 kuna, a lepoglavski LTS 940 kuna, dok je Orakon bivšeg novomarofskog gradonačelnika Darka Hrenića uplatio 706 kuna. Ukupno su s područja Varaždinske županije Narodnoj stranci – Reformisti donirane 19.453 kune donacija.

PROSJEČNE DONACIJE

186 donacija SDP-u je donijelo 102.364 kune, što je prosječno 550 kuna po donaciji, a 32 donacije HNS-u su donijele 495.500 kuna što je prosječno čak 15.500 kuna po donaciji

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje