Povežite se s nama

U fokusu

Monika Hajdin u školu će krenuti iz drugog stana bez stuba?

Objavljeno:

- dana

NADA

Nedavno smo pisali o 15–godišnjoj Moniki Hajdin koja boluje od skolioze i spinalne mišićne atrofije, a s majkom i bakom stanuje na četvrtom katu zgrade u Ulici Zrinskih i Frankopana u Varaždinu. 

Zgrada nema dizalo, pa majka svakodnevno i po nekoliko puta nosi Moniku preko 90 stuba. Borba te obitelji za nužnim promjenama traje godinama, a Grad Varaždin im je ponudio neke opcije koje su, s obzirom na financijske prilike obitelji, bile neprihvatljive te se cijela stvar poprilično odužila. Sada je Grad poduzeo nove korake koji bi možda mogli dovesti do konačnog raspleta cijele priče. 

– Kod obitelji Hajdin predstavnici JU Gradski stanovi bili su u srijedu, 1. srpnja, a s bakom Monike Hajdin održan je sastanak u prostorijama JU Gradski stanovi u četvrtak, 9. srpnja, s temom definiranja mogućnosti rješavanja problema. Obitelj Hajdin želi zamijeniti svoj stan za stan u vlasništvu Grada Varaždina, po mogućnosti u blizini škole koju Monika pohađa. Grad Varaždin ima u visokom prizemlju na istom ulazu stan u vlasništvu, ali opet bi bilo potrebno riješiti transport preko dva kraka stepeništa. Trenutno se ispituje mogućnost ugradnje dizala za jednu osobu koje se ugrađuje uz stubište. 

Jedan od prijedloga je da Grad za stan u vlasništvu obitelji Hajdin zamijeni jedan od stanova u svom vlasništvu koji se nalaze u zgradama koje imaju dizalo. U toj varijanti prvo će se obaviti procjena vrijednosti nekretnina – stoji u priopćenju koje nam je poslao Grad Varaždin. 

Želja Grada Varaždina i obitelji Hajdin je da se problem riješi do početka školske godine.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje