Povežite se s nama

U fokusu

Povećavaju proračun, jer stiže novac za projekte!

Objavljeno:

- dana

SVE SE MOŽE

I s nevelikim budžetom puno toga se može napraviti. Pravi primjer za to je Općina Sveti Ilija, u kojoj traju ili su već spremni za provedbu projekti koji im osiguravaju novac iz županijskog i državnog proračuna, a i europskih fondova. 

– Za energetsku obnovu Društvenog doma u Beletincu te uređenje tavanskog prostora, koji će koristiti KUD Beletinec, odobreno nam je 900.000 kuna. Prijavili smo se na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti i „prošli“ – rekao je načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

Opsežan posao

I dok je u petak održana svečana sjednica Općinskog vijeća, kojom je obilježen Dan Općine, vijećnici će se usred ljeta okupiti i na radnoj sjednici, jer moraju povećati proračun za ovu godinu – s 8,4 milijuna kuna na 11,5 milijuna. Osim zbog sredstava za Dom, prihodi će biti povećani i zato što je stiglo gotovo 780.000 kuna povrata novca iz EU programa IPARD, koje su „povukli“ za modernizaciju cesta.

Ujesen će napokon biti otvorena školska dvorana u Beletincu

Toj Općini će u budućnosti biti dodatno olakšan pristup EU fondovima. – Katastarska izmjera s ciljem sređivanja zemljišnih knjiga počela je još u listopadu 2013., a do danas su dovršeni digitalni te analogni katastarski planovi, popis katastarskih čestica i još niz dokumenata. Do kraja godine predstoji popis zgrada i drugih građevina, popis kućnih brojeva, javno izlaganje i na kraju usklađivanje gruntovnice i katastra. Riječ je o doista opsežnom poslu, no svim mještanima, kao i Općini, će biti od velike koristi, jer će sve čestice biti uređene katastarski i gruntovno – napominje načelnik.

Posao je vrijedan 5,1 milijun kuna, od čega tri milijuna osigurava Općina, a dva milijuna Državna geodetska uprava. 

Još je vrednija školska dvorana u Beletincu, koja je nakon pet godina napokon dovršena, pa u novoj školskoj godini učenici više neće vježbati u učionici.

– Riječ je o ulaganju vrijednom 6,1 milijun kuna, koje su financirali Općina, Varaždinska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja. Niz problema je pratilo ovu investiciju. Prvi izvođač radova je završio u stečaju, pa je bilo potrebno raspisati novi natječaj, a kada je sve već bilo pred završetkom, utvrđeno je da nije postavljen ugovoreni pod. No sada je i to zamijenjeno, tako da će dvorana biti otvorena u rujnu – doznajemo.

U Općini su spremni za još dva velika ulaganja, ali početak radova ne ovisi o njima. – Već mjesecima je spremna sva dokumentacija za izgradnju dječjeg vrtića u Beletincu, zahvaljujući čemu je taj projekt bio na indikativnoj listi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, no obavijestili su nas da od toga neće biti ništa, jer s Europskom komisijom nisu uspjeli ispregovarati ulaganje u sektor odgoja i obrazovanja – navodi Bosilj.

Njihov projekt je spreman, pa će ga prijaviti na drugi EU projekt, na Program ruralnog razvoja za 2015. godinu, za koji se otvaranje natječaja očekuje ujesen. Čekaju i na početak izgradnje nove škole u Svetom Iliji po modelu JPP-a. – Sve je već nekoliko puta odgođeno. Informacije, nažalost, od Varaždinske županije i CEI-a baš i ne dobivamo, a najnoviji rok za početak radova je kraj ove godine – kaže načelnik.

No zato se provode drugi projekti za dobrobit djece, na koje Općina ima izravan utjecaj: uređuju se dječja igrališta u Beletincu, Seketinu i Križancu, sufinanciraju smještaj djece u vrtićima, isplaćuju potpore za novorođenčad te stipendiraju studente.

KATASTARSKA IZMJER

Sve čestice u Općini će biti uređene katastarski i gruntovno zahvaljujući projektu vrijednom 5,1 milijun kuna, koji će biti gotov do kraja 2018. godine. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje