Povežite se s nama

U fokusu

AZRA najbolje zna kako do novca iz EU

Objavljeno:

- dana

VAŽNA OBLJETNICA

Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) obilježila je deset uspješnih godina rada. 

Kroz desetogodišnje postojanje razvila se u jednu od najuspješnijih razvojnih agencija u ovom dijelu regije, pokretač je regionalnog razvoja te glavna jedinica za privlačenje sredstava iz euorpskih i nacionalnih fondova, a prema Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske akreditirana je i kao regionalni koordinator za Varaždinsku županiju. 

Za EU fondove 

AZRA, kao i istoimeni sastav novog vala, i Agencija za razvoj, bila je jedna od prvih razvojnih agencija na ovom području, osnovana od strane Varaždinske županije i u njezinom je stopostotnom vlasništvu. Osnovana je da bi se osigurao optimalan razvoj Varaždinske županije s ciljem promicanja i provedbe razvojnih aktivnosti u skladu s razvojnim prioritetima Varaždinske županije. Iako su se od početka do danas mijenjale struktura i organizacijski ustroj, AZRA je uvijek bila usmjerena na pružanje podrške privatnom, civilnom i javnom sektoru, kroz osiguravanje informacija, edukaciju te pružanje konzultantskih usluga i pomoći svim dionicima od strane zaposlenih stručnjaka koji pokrivaju sva područja djelatnosti, a gotovo svi s visokim su ili višim stupnjem obrazovanja. No, kako je sve počelo?

U kontekstu pristupnog puta Hrvatske prema punopravnom članstvu u EU razvojne agencije imale su status stručnih institucija, sa znanjem i iskustvom u poznavanju europske politike i mogućnosti privlačenja novca iz europskih fondova. 

Kada je AZRA osnovana, 1. kolovoza 2005. godine, Hrvatska je već dobila status kandidata za članstvo u EU te je započela pregovore. U to vrijeme Hrvatskoj su bili na raspolaganju pretpristupni programi pomoći CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD, u sklopu kojih je AZRA već tada uspješno implementirala desetak važnih projekata, od projekta REI (Roma Employment Initiative), usmjerenoga na romsku nacionalnu manjinu, Turističko-kulturno informativni centar Lepoglava – TKIC, projekt ICE, Internalisation of Cross-Border Entrepreneurship, projekt FUTURE PUBLIC ENERGY, Projekt SMEs GO ONLINE, Putevi tradicionalne hrane P.O.T, For Plan – Interregional Forestry Management Plan, i druge. Projekti su pokrivali sva područja, od poduzetništva, ekologije, turizma, energetske učinkovitosti do problema nacionalnih manjina, a vrijednost im je bila viša od dva milijuna eura.

 

Varaždinska županija je 2007. godine otvorila Ured hrvatskih regija u Bruxellesu

Od 2007. godine do stupanja u članstvo EU, sredstva su bila dostupna preko Instrumenta pretpristupne pomoći IPA, koji je u financijskom razdoblju 2007.-2013. zamijenio  dotadašnje programe pomoći. Tek tada su se otvorila vrata i mogućnosti snažnijeg povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova, a AZRA je uspješno iskoristila te pripremila i sudjelovala u provedbi  nekoliko zapaženih projekata za Varaždinsku županiju. Prije svega to su bili prekogranični projekti iz IPA prekogranične suradnje sa Slovenijom, poput projekata Mura-Drava.bike, Edu-preneur, SPRINT, IR-OVE, zatim s Mađarskom projekti InvestPro i InvestStrategy, a kroz komponentu IPA IV razvoj ljudskih potencijala projekti INVET, ECHO i One click away. Vrijednost samo tih projekata iz IPA programa bila je viša od četiri milijuna eura, bez projekata financiranih iz ostalih programa pomoći, IPARD-a, Europe za građane i različitih europskih lokalnih vlada. Također, u završnoj fazi provedbe su četiri projekta odobrena u sklopu Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., ukupne vrijednost više od 1.200.000 eura.

Ured u Bruxellesu 

S uspostavljanjem snažnije suradnje s jedinicama lokalne samouprave i pružanjem stručne pomoći i podrške u njihovom razvoju, Varaždinska županija otvorila je Ured hrvatskih regija u Bruxellesu 2007.  kako bi povezala članove Ureda s ključnim europskim institucijama i regijama iz drugih zemalja EU. 

Ured zastupa interese hrvatskih partnera, pronalazi mogućnosti za suradnju s europskim partnerima u projektima koje financira EU te prikuplja (networking) i prosljeđuje informacije o događanjima na raznim područjima djelovanja EU, a također, partneri su članovi raznih regionalnih mreža i inicijativa. 

Do sada su Uredu hrvatskih regija od županija pristupile Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka, od gradova Koprivnica, Rijeka i Varaždin, te Općina Vidovec. Nadalje, ulaskom u EU Hrvatskoj su se otvorile značajne financijske mogućnosti na području europskih fondova i financiranja projekata kroz instrumente kohezijske politike, najvećim dijelom kroz Europski socijalni fond, Europski fond za regionalni razvoj, Europski fond za ribarstvo, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj te Kohezijski fond.

 

AZRA pruža podršku regionalnom razvoju Županije i radi na izradi Županijske razvojne strategije

AZRA je dosad sudjelovala u izradi i provedbi nekoliko projekata od značajne važnosti za Varaždinsku županiju u području obrazovanja, financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda, od kojih treba istaknuti projekte: “Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije”, projekt Srednje škole Arboretum Opeka Inovativni kurikulum “Cvjećara” u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+,  projekt Srednje škole Ludbreg “Promocija obrtničkih i strukovnih zanimanja u duhu razvoja poduzetništva” koji je za tu školu izradila AZRA, a pružala je tehničku pomoć Srednjoj školi Ivanec za projekt SMUN (Suvremene metode u nastavi). Također, AZRA odrađuje upravljanje provedbom Projekta razvoja IPP i IPT na području regije sjeverne Hrvatske, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, od iznimne važnosti za razvoj integriranog prijevoza putnika i tereta na području regije. 
Ukupna vrijednost svih spomenutih projekata iznosi više od 10 milijuna kuna. 

Strukturni fondovi 

AZRA će i dalje raditi svoj posao te pružati podršku privatnom, civilnom i javnom sektoru, a velike su mogućnosti koje se nude iz strukturnih fondova i suradnje s dionicima u tom pogledu. Osvrt na mogućnosti koje se nude iz strukturnih fondova i suradnju s dionicima u tom pogledu dao je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić.

– Financijskim sredstvima iz spomenutih strukturnih fondova kroz ove se projekte želi potaknuti gospodarski razvoj, regionalna konkurentnost, zapošljavanje te europska međunarodna suradnja, a mi kao Agencija pritom imamo važnu ulogu u odabiru i pripremi projekata koji će na optimalan način doprinijeti snažnijem razvoju svih sektorskih područja u Varaždinskoj županiji, s posebnim naglaskom na povećavanju zaposlenosti te usavršavanju i edukaciji ciljnih skupina, kao ključni preduvjet današnjim potrebama tržišta rada – istaknuo je Lukačić.

Dodao je da AZRA ima i vrlo važnu ulogu u koordiniranju aktivnosti jedinica lokalne samouprave vezanih uz regionalni razvoj. 
– Također, Agencija radi na poticanju zajedničkih razvojnih projekata s drugim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te kroz međuregionalnu i prekograničnu suradnju, a kao regionalni koordinator za Varaždinsku županiju pružamo podršku regionalnom razvoju Varaždinske županije i radimo na izradi Županijske razvojne strategije te surađujemo s drugim regionalnim koordinatorima radi stvaranja i provedbe zajedničkih projekata – rekao je Lukačić.  

Daljnja suradnja 

AZRA s posebnim entuzijazmom i odgovornošću pruža svoju stručnu podršku svim općinama i gradovima s područja Varaždinske županije, ali i području cijele Hrvatske, od Općine Motovun u Istarskoj županiji do Općine Blato u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, vodeći pritom brigu o lokalnim specifičnostima i potrebama ulaganja te razvijanja projekata u skladu s tim. 

– Važan partner su nam brojni načelnici i gradonačelnici s kojima surađujemo, pružamo im kontinuiranu pomoć i podršku, od informiranja o otvorenim natječajima, pripreme i vođenja projekata te izrade strateških i drugih dokumenata kako bi njihovi projekti bili najbolje pripremljeni za prijave na natječaje jer samo tako možemo doprinijeti ravnomjernom razvoju svih područja u Varaždinskoj  županiji – naglasio je direktor AZRA-e.

 

AZRA je potvrdila da je politika razvoja županije bila dobra, rekao je Leverić 

Zahvalio je na dosad ostvarenoj uspješnoj suradnji svim poslovnim partnerima, jedinicama lokalne (regionalne) samouprave, poduzetnicima, organizacijama civilnog društva, razvojnim agencijama, javnim, obrazovnim institucijama te fizičkim osobama.  Istaknuo je kako se nada da će se ta suradnja nastaviti i intenzivirati i u budućnosti. 
– Što se tiče planova za budućnost, na raspolaganju nam stoje izuzetno velika sredstva iz europskih fondova, a naša je obveza i odgovornost da ih maksimalno iskoristimo, identificiramo ključne potrebe i prioritete razvoja svih dionika te u skladu s tim kontinuirano pripremamo i provodimo razvojne projekte s ciljem što snažnijeg razvoja svakog od ključnih dionika Varaždinske županije i cijele Hrvatske – istaknuo je Lukačić te je posebno zahvalio svim djelatnicima AZRA-e koji su zaslužni za uspjehe Agencije.

AZRA će i dalje biti okosnica razvoja Varaždinske županije 

AZRI su na 10 uspješnih godina čestitke uputili mnogi, a među njima bio je i varaždinski župan Predrag Štromar. 

Velike investicije
-U našoj Županiji, djelomično i zahvaljujući EU fondovima, nikad nije bio zabilježen ovako velik investicijski ciklus, vrijedan više od milijardu kuna. U okviru toga su i agencijski projekti poput modernizacije naših srednjih škola, asistenata u nastavi, razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta te mnogi drugi. Siguran sam da će AZRA i dalje ostati okosnica razvoja i još više raditi na projektima koji imaju regionalni značaj i regionalnu dimenziju – rekao je Štromar.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, koji je bio jedan od troje prvih zaposlenika AZRA-e, rekao je da je Varaždinska županija već 2005. godine prepoznala važnost financiranja projekata iz EU. 

– Od samih početaka do danas Agencija je sudjelovala u izradi nekoliko desetaka ključnih razvojnih projekata od strateške važnosti za Varaždinsku županiju i time potvrdila da je politika razvoja Varaždinske županije bila dobra – rekao je Leverić. 
Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić pohvalio je AZRU za projekt TKIC-a vrijednosti 981.037,02 eura, nakon čega je uspješna suradnja nastavljena i ostvarena na mnogo drugih zajedničkih projekata.

– Svakako treba spomenuti projekt Izgradnje sustava za pročišćavanje otpadnih voda – Kamenica iz IPARD programa vrijednosti od oko 1,1 milijun kuna – rekao je Škvarić.

I Općina Maruševec imala je uspješnu suradnju, što je posebno vidljivo iz realizacije Mjere 301 iz IPARD programa. 
– Njome je realiziran projekt Općine Maruševec “Rekonstrukcija nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec” i ostvaren povrat sredstava u iznosu od 2,1 milijun kuna – istaknuo je načelnik Ivan Šagi, dok je predsjednik Uprave PPK Karlovac Igor Miljak zahvalio AZRI na uspješno odrađenom velikom projektu PPK Karlovačke mesne industrije u sklopu IPARD programa ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Projekt je omogućio tehnološko unapređenje ove karlovačke tvrtke. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje