Povežite se s nama

Život i društvo

U Ludbregu očekuju 100 tisuća gostiju

Objavljeno:

- dana

MANIFESTACIJA

Na ovogodišnjim Danima ludbreške Svete Nedjelje, koji su počeli 28. kolovoza i potrajati će do 6. rujna, očekuje se preko sto tisuća posjetitelja.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare ludbreškoga gradonačelnika Dubravka Bilića. – Ovo je događanje središnja ludbreška turistička manifestacija, najavio je gradonačelnik Bilić. – Svakog su dana na programu religiozni ali i svjetovni sadržaji – misna slavlja i hodačašća odvijaju se paralelno s gospodarskim i kulturnim događanjima, rekao je gradonačelnik Bilić, koji se na susretu s novinarima usredotočio se na gospodarske priredbe. 

Ludbreški sejem

Tradicionalni, 23. Ludbreški sejem, najveći do sada, na kojemu će nastupiti preko 70 izlagača, započet će 3. i potrajati do 6. rujna. Dogradonačelnica Vera Jadanić istaknula je kako će se ove godine po prvi put na prostoru parka dvorca Batthyany smjestiti udruge koje će prezentirati posjetiteljima izradu starih zanata i rukotvorina. Na istome će mjestu biti smještena igraonica za djecu te izlagači koji nude drvene proizvode i košaraštvo. – Uz sva tehnološka čuda uspjeli smo, vjerojatno jedini u ovim krajevima, održati tradiciju proštenjaštva, naglasila je zamjenica.

Istoga će se dana svečano otvoriti Poduzetnički inkubator i Gastro izložba na kojoj će se 20 izlagača predstaviti svojim tradicionalnim jelima. Ove će se godine po prvi put, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i svih relevantnih državnih poljoprivrednih institucija, otvoriti i Izložba stoke i malih životinja ludbreškoga kraja, za koju se prijavilo 35 izlagača, najavio je Dubravko Bilić. Istom će se prigodom predstaviti i lokalni OPG-ovi.– Sve vrvi od pozitivne energije i pozitivnih kretanja. 

– Mali smo, ali sve uspješniji Grad. Nezaposlenost je pala za 29 posto i to ne zbog raseljavanja, istaknuo je Dubravko Bilić, spomenuvši kako vjeruje da će ova događanja posjetiti i neki od državnih dužnosnika.

Što se religioznog djela tiče, on će kao i svake godine biti obilježen brojnim hodočašćima – mladi Varaždinske biskupije, bolesnici, karitativni djelatnici, medicinsko osoblje, vjeroučenici i ministranti Varaždinske biskupije, Policija i djelatnici Crvenog križa iz susjednih župa, župljani hrvatskih, slovenskih i mađarskih biskupija…
Događanja će završiti još jednim svjetovnim događanjem, novitetom na Danima ludbreške Svete Nedjelje – vatrometom.

Sveta Nedjelja

Kulminacija religioznih događanja Dana ludbreške Svete Nedjelje, 6.rujna, započet će svetom misom u šest sati ujutro, nastaviti se u 10.30 sati procesijom hodočasnika, svećenika i biskupa od župne crkve prema Zavjetnoj kapeli. Procesiju i hodočasničku misu predvodit će msgr. Dražen Kutleša, biskup porečko-pulski uz suslavlje biskupa msgr. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko- križevačkog i domaćeg biskupa msgr. Josipa Mrzljaka te sudjelovanje ostalih svećenika i redovnika. Od 13 do 15 sati hodočasnici će se euharistijski klanjati u Zavjetnoj kapeli na nakanu da Gospodin spasi i učvrsti hrvatske katoličke obitelji i da roditelji što uspješnije prenose vrednotu kršćanske vjere u dušu svoje djece. Poslije klanjanja, u 15 sati krenut će na Križni put, u 17 sati pjevati Zlatnu krunicu dok će večernja molitva početi u 19 sati.

Zabavni program

Program je započeo u petak, 28. kolovoza, nastupom makedonskih KUD-ova Novaci“ i „Pletenka“ te domaćeg KUD-a „Anka Ošpuh“.  U ponedeljak , 31. kolovoza održati će se, među Ludbrežanim, omiljeni, koncert “Kroz generacije”. Između brojnih izvođača u Ludbregu će 3. rujna nastupiti grupa „Vatra“, dan kasnije, u petak „Gazde“ te u subotu, 5. kolovoza – Ivan Zak. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Gradonačelnica V. Toplica s predstavnicima udruga potpisala ugovore o dodjeli financijskih sredstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama u ponedjeljak je, 13. svibnja, upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli financijske potpore projektima i programima od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge organizacije civilnog društva na području Grada Varaždinskih Toplica u 2024. godini.

Financijsku potporu ostvarile su ukupno 22 udruge za 24 programa, i to: Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Varaždinske Toplice, Udruga žena „Naši cajti”, Udruga umirovljenika Varaždinske Toplice, Lovačka udruga „Kalnik”, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – podružnica Varaždinske županije – ogranak Varaždinske Toplice, Udruga vinogradara i voćara „Sveti Martin”, Vatrogasna zajednica Grada Varaždinske Toplice, Planinarsko društvo „Tonimir”, Udruga žena „Svibovečki zvon” Svibovec, Karate klub „AIK”, Lovačko društvo „Jelen”, Udruga „Biserna dolina” Grešćevina te Moto klub „Aquabikers”, ali i neke udruge koje nisu s područja grada, no svojim projektima i programima djeluju u interesu za opće dobro na području Varaždinskih Toplica.

Ugovore je s predstavnicima udruga potpisala gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je tom prilikom istaknula zadovoljstvo što na području grada postoji mnogo aktivnih udruga.

– Udruge su te koje doprinose društvenom, kulturnom i sportskom životu našega grada. One ujedno čuvaju našu tradiciju, kulturu i baštinu kojom se svi zajedno ponosimo. Stoga mi je drago da imamo priliku nagraditi, odnosno pomoći tolikom broju udruga, vjerujem da ćete i u budućnosti biti isto tako uspješni u provedbi svojih aktivnosti. Hvala vam na svemu što radite za naš grad – rekla je gradonačelnica Ratković, poručivši da će udruge u Gradu uvijek pronalaziti partnera.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nova grupa trnovečkih osnovnoškolaca završila školu plivanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradskim bazenima u Varaždinu ovih su dana ponovo odjekivali dječja vika i smijeh – nova grupa mališana iz općine Trnovec Bartolovečki učila je i naučila plivati.

Riječ je o novoj generaciji učenika 4. razreda Osnovne škole Trnovec, njih 36 te 18 učenika Osnovne škole Šemovec koji su uz vodstvo stručnih trenera uspješno završili petodnevnu školu plivanja. Podršku im je pružila i na uspjehu čestitala načelnica Verica Vitković.

– Jako je važno da djeca pohađaju ovakve aktivnosti, njima je to prije svega zanimljivo i zabavno, ali i iznimno korisno. Raduje me što su svi uspješno savladali ovaj program i neizmjerno smo zbog toga zahvalni svim trenerima. Djeci čestitam što su završila školu plivanja, ali njihov me uspjeh i ne čudi, budući da su svi vrlo marljivi i inače se bave sportom – rekla je načelnica.

Podsjetila je koliko je važno da se djeca druže i da budu što aktivnija u svoje slobodno vrijeme.

– Današnja moderna tehnologija im odvlači pažnju, ali ovo je naš način da ih potičemo da što više borave u prirodi, da se zajedno igraju, da se bave sportom, a ne da samo sjede pred računalima – kazala je načelnica Vitković.

Školu plivanja, kao i prijevoz za osnovnoškolce, iz svog je proračuna financirala Općina Trnovec Bartolovečki i kao i uvijek dosad, za roditelje je bila besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje