Povežite se s nama

Život i društvo

Od 1. listopada vađenje krvi opet u Kolodvorskoj

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Od 1. listopada vađenje krvi ponovno će se obavljati i u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu. Najavio je to ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Ivan Crnković u odgovoru na vijećničko pitanje županijske vijećnice Mirjane Kolarek Karakaš, specijalistice pedijatrije.

I dok je do lipnja prošle godine tamo djelovala vađaona krvi, koja je bila zatvorena, pa su svi pacijenti morali u Zagrebačku 94, sada je u prizemlju zgrade Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici uređen medicinsko-biokemijski laboratorij sa svom potrebnom opremom. 

Pitanje je bi li u Kolovorskoj počelo uređenje laboratorija da nije bilo pritiska javnosti

Nalazi se u prostoru u kojem je godinama djelovala ambulanta Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Spajanjem te zdravstvene ustanove s Općom bolnicom Varaždin došlo je i do preseljenja ambulante, a prazan prostor površine 180 četvornih metara je adaptiran i preuređen u laboratorij. 

Ravnatelj Doma zdravlja Crnković je izvijestio da su radovi počeli još u ožujku, a završili u lipnju.

– Radilo se o opsežnim radovima koji su zahtijevali potpunu adaptaciju prostora – pojasnio je. Iako je sve dovršeno, novouređeni laboratorij počet će raditi tek 1. listopada budući da je upravo takvo rješenje izdalo Ministarstvo zdravlja.

Prema Pravilniku

– Vađaona krvi koja se nalazila u Kolodvorskoj 20 nije bila opremljena za obavljanje dijagnostičkih laboratorijskih pretraga, nego je služila isključivo za potrebe prikupljanja krvnih uzoraka koji su se naknadno transportirali u laboratorij u Zagrebačkoj, gdje su se obavljale sve potrebne dijagnostičke pretrage. Dom zdravlja je za novi laboratorij nabavio i instalirao svu potrebnu opremu sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti laboratorijske dijagnostike. Dana 8. srpnja Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravlja obavilo je i očevid radi utvrđivanja uvjeta za obavljanje zdravstvene djelatnosti u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme. Ministarstvo je izdalo rješenje o početku rada s 1. listopadom ove godine – pojasnio je Crnković u odgovoru.

Pitanje je bi li uređenje laboratorija u Kolodvorskoj počelo da nije bilo pritiska javnosti i dr. Mirjane Kolarek Karakaš, koja je upozoravala da svi pacijenti nemaju vozilo kojim bi došli na vađenje krvi i druge pretrage u laboratorij u Zagrebačkoj 94.

Drugi problem je bio što zgrada Doma zdravlja kod Varteksa nema osiguran pristup za osobe s invaliditetom, za razliku od one u Kolodvorskoj ulici.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje