Povežite se s nama

Međimurje

Kako izaći iz depresije?

Objavljeno:

- dana

ŽIVOT I SOCIJALNA SKRB

Često u medijima možemo pročitati da je sve više Hrvata u depresiji, da se troši puno lijekova na ovaj problem. 

Situacija u kojoj se nalazimo, recesija i nedostatak novca samo povećava ovaj problem u sve većem razmjeru. Često i sami, kada se nađemo u nekom bliskom društvu čujemo često od nama dragih ljudi: „u komi sam“, „u bedu sam“, „loše se osjećam“. Svi govore o tom problemu, no vrlo rijetko ili gotovo nikako ne čujemo odgovore na pitanja kako izaći iz depresije. Da bismo mogli odgovoriti na to pitanje, moramo prvo razjasniti što je zapravo depresija.

Depresija je bolest koju karakterizira sniženo raspoloženje, manjak energije ili zadovoljstva u svakodnevnim aktivnostima, smanjeni interes i koncentracija, često izražen umor i nakon najmanjih napora. Često je prisutan i poremećaj spavanja, smanjeni apetit, a gotovo uvijek su samopouzdanje i samopoštovanje kod osobe smanjene.
Pesimističnije osobe sklonije su depresivnom stanju zbog svog negativnog pogleda na svijet oko sebe, dok je kod ostalih osoba depresija najčešće uzrokovana smrću neke osobe, lošom financijskom situacijom, promjenom životne situacije (dolazak na drugo mjesto stanovanja, radno mjesto, promjena škole) te saznanjem o bolesti sebe ili neke drage osobe. Uz depresiju, nažalost, često se veže povećana potrošnja alkohola, hrane i droga, što samo pogoršava već ionako loše psihičko stanje. Ako ste u depresiji, evo nekoliko savjeta kako je ublažiti ili iz nje izaći. Nikako ne vrijedi savjet „misli na nešto pozitivno“, jer osoba to nije sposobna činiti. Naime, radi se o poremećaju ravnoteže prijenosnika živčanih impulsa koje spriječavaju takvo razmišljanje.

 

Depresivna stanja suzbijaju ili umanjuju sport, šah, kartanje, meditacija

Bavite se sportom, tjelovježbom. Sport sam po sebi smanjuje mogućnost nastanka depresije. Aktivnosti koje zaokupljaju mozak (šah, kartanje, čitanje, učenje, rješavanje križaljki, gledanje nekog dobrog filma) također umanjuju ili suzbijaju depresivna stanja. Boravite što je više moguće na otvorenom u prirodi, po mogućnosti s društvom, prijateljima. Meditacija i prakticiranje vjere (odlazak u crkvu, razgovor sa svećenikom i slično) također pomaže.

Istraživanje je potvrdilo da je nakon primjene ovih tehnika 71 posto osoba izjavilo da se osjeća manje depresivno, a 90 posto je primijetilo povećanje samopouzdanja (nasuprot tome šetnja, shopping centrom ili gradom 45-postotno poboljšanje, a 22-postotno povećanje depresije, učestalo i pad samopouzdanja).
Ako se radi o težim depresivnim stanjima, svakako je potrebno zatražiti i stručnu pomoć te medikamentoznu terapiju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje