Povežite se s nama

U fokusu

Ugovor poništen, kako će u školu?

Objavljeno:

- dana

ODLUKA

Osigurati prijevoz učenicima osnovnih škola na nastavu je zakonska obveza Varaždinske županije, no vlastitom odlukom su to ugrozili. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) ovaj je mjesec poništila ugovor o prijevozu učenika!

Riječ je o ugovoru kojim je Varaždinska županija dopustila prijenos ugovora o usluzi prijevoza učenika županijskih osnovnih škola s Autobusnog prometa d.d. u stečaju na Autobusni prijevoz d.o.o. 

Izvorni okvirni sporazum i ugovor je između Autobusnog prometa u stečaju i Županije sklopljen u prosincu 2014. godine, a njegova vrijednost je 23 milijuna kuna. Nakon što je autobuse AP-a preuzeo Autobusni prijevoz, Županija je u travnju ove godine s tom tvrtkom potpisala ugovor o prijenosu. DKOM je rješenje o poništenju donio 5. listopada. 

Potpisivanje

Cijela priča počela je još 28. svibnja 2014. godine, kada je Varaždinska županija pokrenula postupak javne nabave za prijevoz učenika osnovnih škola. Na natječaj su pristigle dvije ponude, da bi 18. srpnja lani bio odabran Autobusni promet d.d. u stečaju. Vincek d.o.o. Radovan ulaže žalbu, koja je i prihvaćena 5. rujna iste godine. Županija iznova odabire istog prijevoznika te je u prosincu potpisan ugovor na rok od dvije godine.

Ove godine dolazi do zapleta. Krajem kolovoza Vincek opet ulaže žalbu, ali ovoga puta zato što je Varaždinska županija sklopila ugovor kojim je ugovor sklopljen s AP-om u stečaju prenijela na Autobusni prijevoz. Iz Vinceka su u žalbi naveli da je to učinjeno bez provedenog postupka javne nabave te upozorili da nema pravnog sljedništva između Autobusnog prometa i Autobusnog prijevoza te da je Županija  trebala provesti otvoreni postupak javne nabave. 

U žalbi se ističe da su za sporne ugovore saznali tek u srpnju i to nakon što su u Županiju uputili zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informacijama.

Županija je, pak, odgovorila da se sklopljenim ugovorom o prijenosu nisu mijenjali osnovni elementi prethodnog sporazuma niti se mijenjala količina ili cijena.

– Do promjena je došlo samo i isključivo zbog prijenosa gospodarske djelatnosti – isticali su iz Županije.  

Poništavanje

Međutim, Državna komisija nije uvažila žalbu Varaždinske županije, nego je donijela konačnu odluku: poništili su ugovor o prijenosu. 

– U konkretnom slučaju nedvojbeno je došlo do promjene ugovorne strane, ali do iste nije došlo temeljem pravnog sljedništva koje je posljedica statusne promjene kod društva Autobusni promet d. d. Varaždin u stečaju. Varaždinska županija, nakon novih okolnosti u prijevozničkoj tvrtki s kojom je sklopila Sporazum, nije je mogla prenijeti na drugu pravnu osobu bez novog javnog natječaja – obrazložili su u rješenju. Konkretno, Varaždinska županija je u ovom slučaju postupila protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Protiv rješenja ne postoji mogućnost žalbe, no moguće je pokrenuti upravni spor i to u roku od 30 dana.
Ugovor je, dakle, poništen. Kako će i hoće li učenicima biti osiguran prijevoz do škola? 
Čini se da pouzdane odgovore na ta pitanja nemaju ni u Županiji. 

 

Županija je u travnju ugovor s jedne tvrtke prenijela na drugu

– Prijevoz učenika osnovnih škola je zakonska obveza, čije ispunjenje mora biti osigurano od strane Županije. Stoga ćemo poduzeti sve što je utvrđeno u okviru pozitivnih propisa da se prijevoz i nadalje osigura osnovnoškolcima. Poštovat ćemo rješenje DKOM-a, ali ćemo iskoristiti i sva raspoloživa pravna sredstva – ističu iz Županije.
Neovisno o tome hoće li i kada podnijeti tužbu, Županija će svakako, već drugi put, platiti žalitelju Vinceku 45 tisuća kuna proračunskog novca za troškove žalbenog postupka. Dakle, riječ o ukupnom trošku od  90 tisuća kuna. Proračun će biti “ispražnjen” i zbog krivo protumačene odredbe Zakona o pravnom sljedništvu.

Slično se događalo i u Gradu Varaždinu, u kojem su koncesiju za javni gradski prijevoz s AP-a u stečaju također željeli prenijeti na Autobusni prijevoz. Za razliku od Županije, oni su prvo zatražili mišljenje resornog ministarstva, koje im je odgovorilo da to nije moguće budući da se ne radi o pravnom sljedništvu. Grad Varaždin je zbog toga sporazumno raskinuo ugovor s AP-om u stečaju i – ostao bez javnog gradskog prijevoza. Gradski vijećnici su u petak zatražili da se hitno raspiše novi koncesijski natječaj, jer djeca iz prigradskih naselja nemaju kako do škola.

S obzirom na to, pitanje je što će se dogoditi s učenicima koji pohađaju županijske škole, a koriste prijevoz? Trenutno se prijevoz obavlja na temelju ugovora koji nije sklopljen sukladno zakoskim odredbama.

VINCEK

“Do sada nam nitko ništa nije poklonio pa to ne očekujemo niti ubuduće.Jedino što želimo je ravnopravna mogućnost sudjelovanja na natječajima.
Nadamo se da će Županija transparentno i zakonito provesti postupak jave nabave.”

Autobusni prijevoz

“Autobusni prijevoz će svoje poslovne i ekonomske interese štititi svim pravnim sredstvima. Radi se o ozbiljnom pitanju, koje se rješava na dobrobit učenika. O detaljima ne možemo govoriti, jer se to pitanje ne tiče samo nas.

NOVO:

Propćenje iz Županije

Nakon objave teksta u tiskanom izdanju Regionalnog tjednika iz Varaždinske županije poslano je priopćenje za javnost u kojemu između ostaloga piše: – Prijevoz osnovnoškolaca nije ugrožen. Varaždinska županija obavještava sve roditelje osnovnoškolaca da se prijevoz do škola odvija te će se nastaviti odvijati redovito u okviru već uhodanih uvjeta. Pojedini navodi o ugroženosti realizacije ovog projekta ne stoje jer je prijevoz učenika osnovnih škola zakonska obveza, čije ispunjenje je oduvijek dosad bilo te će i dalje biti osigurano od strane Županije.

Naravno, Varaždinska županija poštivat će odluku Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave te vrlo brzo provesti novo nadmetanje za gospodarske subjekte za prijevoz učenika osnovnih škola, a do tada će se isti odvijati redovnom dinamikom. Varaždinska županija također će po rješenju navedene Državne komisije iskoristiti i sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju. Postupak je to koji zahtjeva određeno vrijeme, ali, ponavljamo, isti ni na koji način neće ugroziti prijevoz učenika osnovnih škola nad kojima Županija ima osnivačka prava, piše u priopćenju.

Priopćenje se ne razlikuje od odgovora koji smo već dobili iz Županije. “Prijevoz će se odvijati redovito u okviru već uhodanih uvjeta…. vrlo brzo provesti novo nadmetanje za gospodarske subjekte za prijevoz učenika osnovnih škola, a do tada će se isti odvijati redovnom dinamikom….”, piše u priopćenju.  Znači li to da će učenike i dalje voziti Autobusni prijevoz, unatoč poništenom Rješenju? Ako je suditi prema županijskom priopćenju, odgovor je potvrdan. Krši li time Varaždinska županija zakon i hoće li se učenici u tom “međuprostoru” voziti ilegalnim prijevozom do škole? Na Županiji je da odgovori na ova pitanja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje