Povežite se s nama

Život i društvo

Turistički sadržaj duž rijeke Bednje

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Na adrese načelnika mjesnih odbora kojima protiče rijeka Bednja ovih će dana stići pismo istog pošiljatelja i sadržaja. Predsjednica Mjesnog odbora Grešćevina i Udruge Biserna dolina Biserka Vudrag sastavlja motivacijsko pismo kojima ih poziva da sudjeluju u projektu “Biserna Bednja od – izvora do ušća”.

Ideja je da svaki mjesni odbor očisti svoj dio oko rijeke i bavi se ruralno-rekreacijskim sadržajem. Sva bi, pak, mjesta – od izvora u Bednjici kod Trakošćana do ušća u Dravu kod Malog Bukovca u ludbreškom kraju – povezivala biciklistička staza. U projekt bi, dakle, bili uključeni svi gradovi Varaždinske županije, s obzirom na to da 133 kilometara duga Bednja protječe kroz njihova područja. – Tako objedinjena, bila bi to turistička trasa s različitim, zanimljivim sadržajima, govori Biserka Vudrag, koja u šest godina svog mandata na čelu Mjesnog odbora nema mira. Uređuje, planira, organizira… Jednako tako nije imala mira ni dok u projekt, osmišljen prije godinu i pol, ali s čijom se realizacijom na području Grešćevine počelo prije nekoliko mjeseci, nije uključila sve mještane, kako se netko ne bi švercao na račun drugih. – Svi radno aktivni stanovnici, od 18 do 65 godina, pet sati godišnje moraju odraditi volonterske poslove za dobrobit sela, predložila je na sastanku mještana. Odluka je prihvaćena pa tako danas neki pile, drugi traktorima odvoze ili dovoze što treba, treći čiste… – Prvo je trebalo sve počistiti. Radimo po principu “kad se male ruke slože”, kaže Biserka Vudrag.

”Seoska tvornica”

Grešćevina je osmislila sadržaje na svojem dijelu. I svakim danom pridodaju neki novi. – Napravili smo jedan “krug”. Biciklističku stazu dužine 500 metara, u čijem će se središtu nalaziti park zdravlja za sve generacije – šetnja, mir uz vodu, odmor na klupicama uz solarne svjetiljke, wellnes i fitnes na otvorenom, mali ribnjak, jahanje – promociju svih sportova na otvorenom… Mislimo nabaviti i desetak bicikala pa iznajmljivati onima koji dođu autom da mogu biciklirati. Želimo i prirodnu masaža ispod slapova, ali za kupanje ćemo morati pričekati pročistač vode.

 

Sukladno zacrtanim planovima projekt bi trebao zaživjeti 2020. godine

Svakih nekoliko minuta dok prolazimo još donedavnom šikarom, a sada očišćenom stazom uz jednako očišćeni kanal za oborinske vode, kako bismo došli do Bednje, Biserka Vudrag prisjeti se novih sadržaja. Jedan od njih je i ono što do sada, kaže “nikome nije rekla”, socijalna zeleno poduzetništvo. – Uz Bednju su dvije zapuštene kuće, otkupimo jedno dvorište i napravimo zoološki vrt domaćih životinja i malu tržnicu – kao mala seoska tvornica i odmah uz nju dućan domaćih proizvoda na kojima bi se prodavalo bez prekupaca. Da svi PG i OPG-i prodaju svoje proizvode i za njih dobiju realnu cijenu, a ne da ih podcjenjuju i ucjenjuju – jer nemaju kome prodati, puna je entuzijazma Biserka Vudrag, koja u maloj Grešćevini, povezanoj s ostalim selima i gradovima uz Bednju, vidi dobar turistički potencijal. – Konkretno, što se našeg djela tiče, vjerujemo da bi dolazilo dosta pokretnih pacijenata bolnice, jer udaljenost je samo pet kilometara. Ne samo što bi to, sigurna sam, bilo dobro za njihovu rehabilitaciju, nego u samom gradu niti nemaju sadržaj za slobodno vrijeme, govori.

Rok – 2020. godina

O cijeni cijelog projekta Biserna Bednja – od izvora do ušća, Biserka Vudrag ne može govoriti, jer sve ovisi koliko je tko spreman uložiti u svoj dio, ali Grešćevinu će naumljeno stajati 40 tisuća kuna. Ako bude sve kako je planirano, cijeli bi projekt trebao zaživjeti 2020. godine, dok će Grešćevina svoj dio otvoriti u proljeće. – Tuhovec je već napravio “Miline” za odbojku na pijesku i rekreaciju… – govori Biserka Vudrag, koja se jednoga dana nada ostvarenju projekta “Ljeto u Bisernoj dolini”. Da, kako kaže, Grešćevina ne ostane samo selo za koje znaju jedino njegovi stanovnici, nego da se i upiše na turističku kartu ruralnog turizma. Dakle, ako još nisu, predsjednici mjesnih odbora neka svakoga dana očekuju pismo iz Grešćevine, kako bi uključili tu stavku u svoje proračune. Ipak, Biserka Vudrag je svjesna da će se cijeli projekt teško realizirati bez pomoći “sa strane”. – U projekt ćemo uključiti LAG Izvor jer projekt treba prijaviti i na EU fondove, zaključuje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Kod Mačkovca otvorena edukativno-poučna gljivarska staza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U šumi Balogovec kod Mačkovca Gljivarsko društvo „Smrčak“ iz Čakovca otvorilo je u srijedu edukativno-poučnu gljivarsku stazu. Na postavljenih 16 ploča stavljene su fotografije gljiva koje se mogu pronaći u našim šumama te njihov opis uz naravno podatke o tome jesu li sigurne za jelo.

Poučna staza uređena je uz prostore koje već gotovo trideset godina koristi Gljivarsko društvo „Smrčak“, te je dio njihovih planova. Kako je predstavljajući ovaj projekt okupljenim gljivarima, ali i prijateljima prirode, rekao predsjednik Gljivarskog društva „Smrčak“ Marijan Sabolić, ideja je da građani, ali i učenici imaju mjesto gdje u prirodi mogu naučiti nešto o gljivama. Ovo je tek početak, rekao je Sabolić, jer namjeravaju postaviti 40-ak tabli.

Otvaranju staze i prigodnom druženju nazočila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, koja je tom prilikom istaknula da nam treba više ovakvih projekta, koji će svima nama, a posebno školskoj djeci prezentirati naše prirodne ljepote te im omogućiti da se upravo u šumi, prirodnom staništu gljiva, uče o njima.

Stoga je odlično što su gljivari već kontaktirali međimurske osnovne škole i što postoji interes da dio terenske nastave iz biologije obave upravo ovdje, rekla je čakovečka gradonačelnica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svi zainteresirani pozvani su da u petak upoznaju rodilište, primalje i rađaonicu varaždinske Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Povodom Međunarodnog dana primalja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozivaju sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Predstavljanje primalja i rodilišta upriličit će se u petak, 3. svibnja, od 10 do 13 sati, a počet će kratkim prigodnim predavanjem u 10 sati, u Predavaonici 2 u krugu OBV. Nakon toga, primalje će zainteresirane trudnice i njihove pratnje po grupama voditi da upoznaju rodilište, uključujući i rađaonicu.

Cilj je povezati trudnice s primaljama, kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet, a budući da je veza primalje i žena posebno naglašena u trudnoći i pripremi za porođaj, vrata rodilišta će tog dana biti otvorena trudnicama i njihovim pratnjama, ali i svim ostalim zainteresiranima za ovu tematiku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje