Povežite se s nama

U fokusu

Svečano otvorenje KentBank u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Svijet financija

U Varaždinu je u četvrtak službeno održano svečano otvorenje četrnaeste poslovnice KentBank u Hrvatskoj.

KentBank u vlasništvu je turske Süzer Groupe koja se osim financijama, bavi i građevinom,  maloprodajom, turizmom i enenrgetikom

Pred brojnim pripadnicima gradskog gospodarskog i političkog establismenta na početku svečanosti u Kukuljevićevoj ulici predana je donacija udruzi Nova budućnost

KentBank u vlasništvu je turske Süzer Groupe koja se osim financijama, bavi i građevinom,  maloprodajom, turizmom i enenrgetikom.

Tako u Turskoj ova grupacija ima u vlasništvu Kent Leasing i Kent Factoring. Vlasnici su i istanbulskog Ritz Carlton hotela. Što se tiče energetike, grupa posjeduje većinski udjel u prvoj privatnoj kompaniji za distribuciju prirodnog plina u Turskoj Bahçeşehiru Gas Distribution-u.

Fleksibilnost, sigurnost i brzina

Banka, kako navodi predsjednik Uprave, Ivo Bilić, pomno, na bazi niza gospodarskih faktora bira destinaciju svake nove poslovnice. – KentBank je prodajno orjentirana banka prilagođena klijentima, istaknuo je Bilić. Na pitanje o prednostima KentBanke u odnosu na ostale, predsjednik Uprave navodi prilagođenost klijentu, fleksibilnost i brzinu donošenja odluka.

Mali i srednji poduzetnici

Naglasak je na  poslovanju sa malim i srednjim poduzetnicima

Upravo je KentBank prva banka po rastu aktive u Hrvatskoj lanjske i preklanjske godine.  Kao najznačajnije mjere uspješnog poslovanja, Ivo Bilić spominje promijenu gospodarske sheme,   uvođenje novih odjela… – Poslovnice su sad prodajno orjentirane i točno se zna tko je zadužen za prodaju, a tko za provođenje transakcija. Naglasak je na  poslovanju sa malim i srednjim poduzetnicima, centraliziranje naplate za dospjela potraživanja, uvođenje managementa za uvođenje novih proizvoda, uspostavljanje  trade finance i  Turkish desk, kroz koji povezujemo  poslovne interese hrvatskih i turskih firmi.

Promjena strategije

 Bitno je ukupno poslovanje, a ne samo kamatni prihod .

 Na pitanje što konkretno podrazumijeva mjera prodajne organizacije i na kojim principima djeluje predsjednik Uprave, Ivo Bilić navodi da je srž te organizacije razvijanje aktivnog pristupa prema klijentima banke, građanima i poduzetnicima. – Suština te organizacije je pridobiti klijenta da u banci koristi sve usluge, a ne samo kredit. Odobrenje kredita klijentima je preduvjet  za ukupan odnos s klijentima, poslovnim i građanima. Bitno je ukupno poslovanje, a ne samo kamatni prihod . Promjenili smo dakle cijelu poslovnu strategiju i filozofiju KentBank, koja je sada usmjerena na dugoročni odnos sa klijentima. KentBank radi sa velikim poduzećima, malim poduzetnicima, ali i svakodnevno bankarsko poslovanje s privatnim osobama. Ipak, najveći dio poslovanja u Hrvatskoj, kao što, dakle, kaže Ivo Bilić, banka će posvetiti malim i srednjim poduzetnicima.

U lepezi svoje ponude banka nudi kunske namjenske kredite do 200 tisuća kuna uz fiksnu kamatnu stopu, zajamčenu isplatu mirovine prvog radnog dana u mjesecu, plaćanje računa po cijeni od jedne kune po uplatnici, povlašteni tečaj konverzije valute, izdavanja pisma namjere, okvira kratkoročnog financiranja, kredite uz subvencije kao i Turkish Desk za one koji posluju ili će tek poslovati s Turskom.

Cilj banke je stalni rast financiranja izvoznika putem direktnog kreditiranja i dokumentarnog poslovanja na turskom i EU tržištu

Brzi i stabilan rast varaždinskog gospodarstva

Na pitanje zašto su za otvaranje svoje 14. poslovnice u Hrvatskoj, odabrali upravo Varaždin, Ivo Bilić spominje brzi rast gospodarstva ovoga kraja, stabilnost i orjentiranost ka izvozu. – Financiranje izvoza je strateška odluka naše banke. To je jako dobar posao za banke, sama  kultura plaćanja puno je sigurnija naročito u zapadno europskim zemljama. Cilj banke je stalni rast financiranja izvoznika putem direktnog kreditiranja i dokumentarnog poslovanja na turskom i EU tržištu.

KentBanka će naše izvoznike sistematski podržavati i financijski pratiti i ubuduće

Očito je ulaz Hrvatske u EU pozitivno utjecao na gospodarska kretanja. I rast izvoza na zahtjevno njemačko tržište se povećao za više od 9% i kako stvari stoje zasad, pozitivni rezultati će se nastaviti  i u budućnosti.

Najvažniji izvoz

Najveće povećanje izvoza je postignuto sa zemljama EU. Očito je ulaz Hrvatske u EU pozitivno utjecao na gospodarska kretanja. I rast izvoza na zahtjevno njemačko tržište se povećao za više od 9% i kako stvari stoje zasad, pozitivni rezultati će se nastaviti  i u budućnosti.

KentBanka će naše izvoznike sistematski podržavati i financijski pratiti i ubuduće, govori Bilić i nastavlja – Naš vlasnik, koji kao što sam rekao podržava novu strategiju banke, ima jaku factoring kuću u Istanbulu, koja je izvrstna komunikacijska i poslovna veza između naše banke i vlasnika u Turskoj.

Turkish desk, to je mjesto poveznica za poslovanje Banke u dijelu podrške za suradnju  hrvatskih i turskih poduzeća.

Turkish desk

S tim u vezi napravili smo Turkish desk, to je mjesto poveznica za poslovanje Banke u dijelu podrške za suradnju  hrvatskih i turskih poduzeća. Uglavnom banke imaju uspostavljen  EU desk za praćenje poslovanja naših poduzeća u zemljama Europoske unije, mi smo se odlučili za Turkish desk i to smatramo svojom konkurentskom prednošću, po tome smo jedinstveni na hrvatskom bankarskom tržištu. To je organizacijski dio banke, gdje se slijevaju i analiziraju informacije između hrvatskog i turskog gospodarstva. Kada turski gospodarstvenik dođe u Hrvatsku, on  komunicira preko Turkish deska sa našom Bankom oko uvjeta financiranja i poslovanja, jednako tako naši izvoznici u Tursku mogu dobiti preko Turkish deska sve relevantne  poslovne informacije o turskim tvrtkama.

Turkish desk – “Na tom mjestu nastojimo spojiti hrvatske tvrtke koje žele poslovati sa Turskom kao i turske investitore koji se odluče za ulaganja u Hrvatsku”. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje